Hyppää sisältöön

Ajanvaraus ei toimi, lähetteet ja potilaskertomukset eivät löydy järjestelmästä – Apotin käyttöönotto HUSin kuvantamispalveluissa epäonnistui

Potilastietojärjestelmää on käytetty HUSin diagnostiikkakeskuksen kuvantamispalveluissa nyt kuukausi ja ongelmia on ilmennyt ajanvarauksessa ja potilastietojen käsittelyssä. HUSin mukaan ongelmat heikentävät potilasturvallisuutta ja hoidon tehokkuutta.

Lääkäri ja potilas
Apotin ongelmat haittaavat sekä HUSin kuvantamispalveluiden potilaita että hoitohenkilökuntaa. Kuvituskuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Miika Koskela,
Veikko Eromäki

Potilastietojärjestelmä Apotti otettiin käyttöön HUSin diagnostiikkakeskuksen kuvantamispalveluissa noin kuukausi sitten.

Siirtymä ei kuitenkaan ole ollut ongelmaton.

– Valitettavasti järjestelmässä on ollut niin paljon puutteita, että HUSin hallitus joutuu reklamoimaan niistä Apotille, diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan potilaiden kannalta suurin ongelma on, että sähköinen ajanvaraus ei toimi.

Asiakkaat joutuvat tekemään ajanvaraukset puhelimitse, ja se on ruuhkauttanut puhelinpalvelut. Ongelma on erityisen paha kunnissa, joiden omana tietojärjestelmänä ei ole Apotti.

Muut ongelmat liittyvät potilastietojen käyttöön.

Radiologien tekemät kuvat ja lausunnot eivät Lehtosen mukaan näy lähetteen kirjoittaneelle terveyskeskuslääkärille, ja olemassa olevat potilaiden röntgen-, magneetti-, ja ultraäänikuvat eivät löydy asianmukaisesti järjestelmästä.

– Lähetteitä ja kuvia haetaan käsipelillä. Se on työlästä ja hidasta, ja on jo johtanut palveluiden ruuhkautumiseen ja hoitoaikojen pidentymiseen.

Lehtonen sanoo ongelmien heikentävän potilasturvallisuutta ja hoidon tehokkuutta.

Apotti lupaa korjata ongelmat juhannukseen mennessä

Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki myöntää ongelmien esiintymisen, mutta huomauttaa, että ne koskevat vain joitakin prosentteja potilastietojen käsittelyä.

– En halua vähätellä ongelmien laajuutta, koska muutama prosenttikin voi tarkoittaa kymmeniä tai satoja määräyksiä tai kuvia. Potilasmäärät HUSissa ovat suuria, Välimäki sanoo.

Välimäki sanoo yllättyneensä siitä, että ongelmat eivät ilmenneet testauksessa vaan vasta tuotantokäytössä.

Apotin ongelmat liittyvät ensisijaisesti yhteensopivuuteen muiden potilastietojärjestelmien kanssa.

Potilastiedot kulkevat sujuvasti esimerkiksi Helsingin terveysasemien ja HUSin välillä, koska Apotti on käytössä molemmissa päissä. Sen sijaan HUSin ja Espoon terveysasemien välillä ongelmia esiintyy, koska Espoossa on käytössä eri potilastietojärjestelmä.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että Apotti Oy ei ole varannut riittävästi resursseja järjestelmän käyttöönoton ongelmien ratkaisuun kuvantamispalveluissa.

– Uusien järjestelmien käyttöönottoon liittyy aina alkuvaikeuksia, mutta iso sairaanhoidon yksikkö ei voi olla kuukausitolkulla toimimattomien järjestelmien varassa.

Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki sanoo, että yritys ratkaisee esiin nousseet ongelmat mahdollisimman nopeasti.

– Juhannukseen mennessä tilanteen pitäisi olla täysin stabiloitunut, Hannu Välimäki sanoo.

Lue myös:

Helsingissä käyttöön uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti, sähköinen asiointi siirtyy Maisa-portaaliin

Uusi ja kallis potilastietojärjestelmä tulee käyttöön Helsingissä, Kauniaisissa ja Keravalla – tavoitteena parempi tietoturva

Hakkerit löysivät syksyllä testeissä aukkoja uudesta Apotti-potilasjärjestelmästä – sen toimitusjohtaja luottaa tietoturvan tasoon: "Valvomme verkkoliikennettä ja poikkeamia 24/7"

Suosittelemme sinulle