Hyppää sisältöön

Kelan nimissä kalastellaan verkkopankkitunnuksia ja luottokorttitietoja

Huijausviesteissä väitetään, että viestin vastaanottaja on saanut liian vähän etuutta. Hänet ohjataan täyttämään hyvityslomake, jonka avulla häneltä urkitaan verkkopankkitunnuksia.

Kelan nimissä on lähetetty huijausviestejä. Niissä väitetään, että asiakkaalle ollaan hyvittämässä maksamatta jäänyttä etuutta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kelan nimissä on lähetetty huijausviestejä. Niissä väitetään, että asiakkaalle ollaan hyvittämässä maksamatta jäänyttä etuutta.

Vastaanottaja ohjataan täyttämään hyvityslomake ja hänelle väitetään, että rahat maksetaan lomakkeen täyttämisen jälkeen. Viesti on kirjoitettu suomeksi, ja sen sisältämä linkki ohjaa kirjautumaan tietojenkalastelusivustolle. Sivulla yritetään urkkia verkkopankkitunnuksia.

Jos saa tällaisen huijausviestin, siihen ei pidä vastata eikä syöttää tietojaan mihinkään. Myöskään viestissä olevia linkkejä ei pidä avata.

Jos epäilee, että luottokorttitiedot tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, täytyy ottaa heti yhteyttä omaan pankkiin. Tilanteeseen saa ohjeita myös Suomi.fin sivulta (siirryt toiseen palveluun).

Kela ei koskaan kysy sähköpostitse tai tekstiviestillä arkaluontoisia tietoja, kuten pankkitunnuksia tai luottokorttitietoja. Kelaan voi lähettää viestin OmaKelassa, johon kirjaudutaan osoitteessa kela.fi.

Lue myös:

Huijarit varastavat Instagram-tilejä ja tarjoavat luottavaisille seuraajille ilmaisia Bitcoineja – somehuijaukset yleistyivät pandemia-aikana

Microsoft-huijarit ovat vieneet tänä vuonna jo miljoona euroa suomalaisten rahoja – nettirikollisten uusi temppu on verottajana esiintyminen

Facebookista varastettujen tietojen joukossa 1,4 miljoonan suomalaisen tiedot – Kyberturvallisuuskeskus varoittaa identiteettivarkauden riskistä

Kysely: Yli 750 000 suomalaista joutui identiteettivarkausyrityksen kohteeksi viime vuonna

Suosittelemme sinulle