Israelin asevoimille iskut Gazaan saattoivat olla sotilaallinen menestys. Vielä ei kuitenkaan ole selvää, kuinka suuren osan Gazan tunneliverkostosta ja Hamasin rakettivarastoista Israel onnistui tuhoamaan.
Islamilainen vastarintaliike Hamas juhlii lopputulosta sotilaallisena torjuntavoittonaan. Ylivoimaisesta aseistuksesta huolimatta Israel ei kukistanut Hamasia. Hamas osoitti myös poliittisille vastustajilleen kotirintamalla, että se jaksaa taistella miehitystä vastaan.
Palestiinalaisten vapautusjärjestölle PLO:lle ja palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille kriisi oli ikävä yllätys. Hamas näyttäytyi rohkeana toimijana ja PLO:n ydin, Länsirantaa hallitseva Fatah-liike puolestaan vaisuna sivustakatsojana. Niinpä Fatahin kannatus palestiinalaisten keskuudessa todennäköisesti laskee.
Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle konflikti toi ainakin tilapäisen voiton. Ennen taisteluita viriteltiin hallituskoalitiota, josta oikeistolainen Netanjahu olisi jäänyt sivuun. Nyt Netanjahun asema näyttää tukevammalta.
Maltillisille puolin ja toisin taistelut olivat tappio, sillä sota kiihdyttää aina tunteita ja väkivalta ruokkii kostoa. Sodan nostama adrenaliini tasaantuu tulitauon jälkeen hitaasti, ja haukat hallitsevat jatkossa poliittista ilmatilaa.
Israelin arabeille kriisi oli painajainen. Vaikka yhteinen yleislakko lähensi heitä miehitysalueiden palestiinalaisiin, samalla jakolinja Israelin arabien ja juutalaisten välillä syveni. Mellakointi ja Israelin sisäinen rakoilu kääntyy herkästi vähemmistön eli tässä tapauksessa arabien tappioksi.
Israelilaisille siviileille Gazan kaistan tuntumassa tulitauko on huojentava. Hamasin rakettien uhka ei kuitenkaan ole poistunut pysyvästi.
Gazan palestiinalaisille siviileille taistelut olivat kova koettelemus, mutta tulitauko merkitsee vain paluuta entiseen, kroonisesti ankeaan tilanteeseen. Gazaa on luonnehdittu maailman suurimmaksi avovankilaksi, ja kaikkien palestiinalaisalueiden miehitys jatkuu vanhaan malliin.
Länsirannan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisten osa ei ole paljoa parempi. Israelin siirtokunnat nakertavat jatkossakin palestiinalaisten elintilaa, eikä kriisi lietsonut sellaista kansainvälistä painetta, joka voisi rajoittaa siirtokuntien kasvua.
Sheikh Jarrahin kaupunginosan palestiinalaisasukkaiden karkotukset jatkuvat, ellei Israelin korkein oikeus muuta päätä. Kiista talojen hallinnasta laukaisi tuoreimman kriisin, mutta alkuperäiseen kiistaan tulitaukosopimus ei ilmeisesti tuonut mitään uutta ratkaisua.
Yhdysvalloille tulitauko oli helpotus. Presidentti Joe Bidenin hallitukselle sopii hyvin, että ohjukset häviävät otsikoista. Ex-presidentti Donald Trumpin aikainen ja avoimesti Israelia suosinut rauhansuunnitelma on haudattu, mutta mitään muutakaan pitkän tähtäimen ratkaisua Yhdysvalloilla ei vielä ole. Tuki Israelille jatkuu.
Israelin tunnustaneille arabimaille – tuoreimpina Arabiemiraatit, Bahrain, Marokko ja Sudan – tulitauko on suuri helpotus. Konfliktin jatkuminen olisi ajanut ne ahtaalle. Nyt ne voivat osoittaa jatkossakin vaisua solidaarisuutta palestiinalaisille tinkimättä niistä diplomaattisista ja kaupallisista eduista, joita yhteistyö Israelin kanssa on tuonut.
Rauhanprosessille – sikäli kuin sellaisesta voi enää edes puhua – sekä taistelut että tulitauko olivat tappio, sillä kumpikaan ei edistä rauhansopimuksen tai palestiinalaisvaltion luomista. Rajat eivät liikkuneet eikä kiistakumppanien voimasuhde muuttunut. Miehitysalueilla Israelin hallinto, jota ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on luonnehtinut apartheidiksi, säilyy ennallaan.
Kansainväliselle oikeudelle kriisi oli jatkoa tappioiden pitkässä sarjassa. Lähi-idän omistusta ratkotaan asein, ulkomailta löytyy voimakkaita tukijoita sekä Israelille että Hamasille, ja muun maailman kannanotot YK:ta myöten jäävät vain paperille.
Lähi-idän rauha näyttää ikuisuushaaveelta, koska liian moni hyötyy nykytilanteesta ja taisteluiden loputtomasta kierteestä.
Lue tästä artikkelista myös, mitä Ylen haastattelemat asiantuntijat sanovat tulitauosta. Tästä pääset puolestaan Ylen päivittyvään artikkeliin Israelin ja Gazan tapahtumista.