Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus ei antanut rangaistuksia Luumäellä kahden ihmisen hengen vaatineesta onnettomuudesta – hylkäsi syytteet kuolemantuottamuksista

Rekka törmäsi osittain tielle pysäköityyn henkilöautoon ja autosta tielle nousseisiin ihmisiin heinäkuussa 2019. Käräjäoikeus katsoi onnettomuudessa osallisena olleiden syyllistyneen lievempiin rikoksiin, mutta ei tuominnut heitä rangaistuksiin.

Kahden ihmisen hengen vaatinut onnettomuus sattui Luumäellä heinäkuussa 2019. Käräjäoikeus ei tuominnut onnettomuudessa osallisena olleita rangaistuksiin. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Riitta Väisänen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on hylännyt syytteet törkeästä kuolemantuottamuksesta sekä kahdesta kuolemantuottamuksesta, jotka liittyivät Luumäellä kesällä 2019 tapahtuneeseen kuolonkolariin.

Rekka törmäsi tiellä olleisiin ihmisiin ja osittain tielle pysäköityyn henkilöautoon Kuutostiellä Luumäen Jurvalassa. Onnettomuudessa menehtyivät henkilöautossa matkustajina olleet mies ja nainen, jotka olivat nousseet pois pysäköidystä autosta.

Ei näyttöä matkakumppanin estämisestä

Kaikkiaan henkilöautoseurueessa oli neljä ihmistä. Syyttäjä vaati henkilöautossa matkustajana olleelle ja onnettomuudessa loukkaantuneelle miehelle rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Syytteen mukaan mies olisi aiheuttanut toisen matkustajana olleen miehen kuoleman tönimällä tätä ajoradalle ja estämällä miehen palaamisen tienpientareelle.

Käräjäoikeus ei saanut näyttöä asiasta, joten oikeus hylkäsi syytteen. Myös syytetty itse oli kiistänyt asian.

Sen sijaan käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen liikennerikkomukseen, kun tämä oli noussut pois autosta ja kävellyt moottoriliikennetien ajoradalla. Rangaistusta käräjäoikeus ei tästä tuominnut.

Rekan kuljettaja ei ehtinyt väistää

Rekan kuljettajaan kohdistuneet syytteet kahdesta kuolemantuottamuksesta sekä vammantuottamuksesta käräjäoikeus hylkäsi, sillä asiassa esitetyn näytön perusteella mukaan kuljettaja ei tahallisesti tai huolimattomuuttaan aiheuttanut törmäystä.

Onnettomuus tapahtui yöllä. Paikalla ei ollut katuvaloja.

Rekkaa kuljettanut mies oli kertonut esitutkinnassa ajaneensa lähivaloilla ja havainneensa auton ja tiellä olleet ihmiset niin myöhään, ettei hän ollut ehtinyt väistää tai jarruttaa.

Käräjäoikeus katsoi, että osittain moottoriliikennetien ajokaistalle pysäköityä pimeää ajoneuvoa ja ajokaistalla yöllä käveleviä jalankulkijoita on pidettävä sellaisena ennalta arvaamattomana tilanteena, joihin rekan kuljettaja ei voinut kohtuudella varautua.

Käräjäoikeuden mukaan kuljettaja syyllistyi kuitenkin liikkennerikkomukseen. Kuljettaja oli ajanut rekalla 85 kilometrin tuntinopeudella, kun sallittu ajonopeus kyseisellä ajoneuvolla olisi ollut 80 kilometriä tunnissa.

Pienellä ylinopeudella ei kuitenkaan käräjäoikeuden mukaan ollut vaikutusta onnettomuuteen.

Liikennerikkomuksesta olisi voinut tulla poliisin huomautus, rikesakko tai liikennevirhemaksu. Käräjäoikeudella ei ole toimivaltaa määrätä kyseisiä seuraamuksia, joten oikeus ei tuominnut kuljettajaa rangaistukseen.

Henkilöautossa olleet menettivät läheisiään

Henkilöauton kuljettajana ollut nainen syyllistyi käräjäoikeuden mukaan liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kun hän oli pysäköinyt auton moottoriliikennetien laitaan osittain ajokaistalle.

Käräjäoikeus jätti myös naisen tuomitsematta rangaistukseen.

Käräjäoikeus otti ratkaisussaan huomioon sen, että henkilöautoseurueeseen kuuluneet nainen ja mies olivat menettäneet onnettomuudessa läheisiään. Tästä syystä käräjäoikeus ei heille rangaistuksia tuominnut.

Käräjäoikeuden ratkaisusta kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle