Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tre Kronor sai shokkihoitoa Tanskalta, Sveitsi yllätti Tshekin – näin pelattiin MM-kisoissa lauantaina

Tanska venyi historialliseen voittoon Ruotsista jääkiekon MM-kisoissa Riiassa. Venäjän olympiakomitean joukkue puolestaan kukisti Britannian selvästi maalein 7–1.

Nicklas Jensen juhlii kuvassa
Nicklas Jensenin ketju kuritti Ruotsia jääkiekon MM-kisoissa. Kuva: Gints Ivuskans / Getty Images
Simo Arkko,
STT Urheilu,
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon MM-kisojen toinen pelipäivä alkoi mojovalla yllätyksellä. Tanska venyi 4–3-voittoon Ruotsista Riiassa pelatussa A-lohkon kamppailussa.

Tanskan ykköspyssynä loisti Jokerit-hyökkääjä Nicklas Jensen, joka takoi tehot 3+1. 28-vuotias hyökkääjä oli osallisena kaikkiin Tanskan maaleihin.

Tanska ei ollut koskaan aikaisemmin lyönyt Ruotsia jääkiekon MM-kisoissa.

– Olin vaihtopenkillä viimeiset 30 sekuntia ja pystyin tuskin katsomaan peliä. Katsoin vain ajan kulumista loppuun ja sitä, että se antaa meille voiton. Juuri nyt tuntuu uskomattomalta, Jensen tunnelmoi.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun voitamme Ruotsin (miesten MM-kilpailuissa). Voitimme heidät harjoitusotteluissa, kun valmistauduimme näihin kisoihin. Niinpä tiesimme, että meillä oli mahdollisuus ja voisimme tehdä sen, ja se antoi meille toivoa, Tanskan sankari Jensen kertoi.

Tre Kronorin tehopelaaja Carl Klingberg (2+1) kavensi Jensen-show'n jälkeen numerot vielä 4–3:een, mutta ruotsalaiset eivät enää nousseet ahdingostaan.

– Meille todella kallis oppitunti, Klingberg murehti.

Sveitsi yllätti Tshekin

Sveitsi avasi MM-kisat voitolla, kun se kukisti yllättäen Tshekin 5–2. Tshekki meni avauserässä johtoon Filip Chytilin ylivoimamaalilla, mutta Sveitsi tasoitti erän loppuhetkillä niin ikään erikoistilanteesta Gregory Hofmannin laukauksella.

Erikoistilanteet nousivat ottelussa isoon rooliin, sillä Sveitsin Timo Meier lisäsi joukkueensa karkumatkaa toisessa ja kolmannessa erässä ylivoimalla. Sveitsin ainoa maali tasakentällisin nähtiin toisen erän lopulla, kun Tristan Scherwey vei sveitsiläiset 3–1-johdossa tauolle.

Kumpikin joukkue onnistui kertaalleen päätöserässä. Ensin Tapparasssa tällä kaudella pelannut Jiri Smejkal ohjasi Chytilin laukauksesta 2–4-kavennuksen, minkä jälkeen Hofmann iski ottelun loppulukemat 5–2:een ylivoimalla.

Latvia taipui Kazakstanille

Perjantaina yllättäen Kanadan maalein 2–0-voittanut kisaisäntä Latvia taipui lauantaina Kazakstanille voittomaalikilpailun jälkeen maalein 2–3. Ratkaisu nähtiin vasta rangaistuslaukausten kahdeksannessa parissa.

Latvia meni toisessa erässä johtoon Lauris Darsinzin maalilla, mutta Alexander Shinin maalin myötä päätöserään lähdettiin tasatilanteesta. Kolmannessa erässä Rihards Bukarts vei jälleen Latvian johtoon ajassa 45.25. Tällä ketaa johto kesti vain 12 sekuntia, kun Jesse Blacker iski lukemat 2–2:een.

Voittomaalikilpailun kahdeksannessa parissa Kazakstanin Alexei Maklyukov onnistui omalla vuorollaan. Rihards Bukarts ei pystynyt tasoittamaan, joten Suomen sunnuntaina kohtaava Kazakstan sai juhlia kisojen ensimmäistä voittoaan.

Venäläiset kukistivat Britannian

Venäjän olympiakomitean joukkue otti selvän 7–1-voiton Iso-Britanniasta. Ottelun voittaja oli selvillä jo ensimmäisen erän jälkeen, sillä venäläiset poistuivat Anton Burdasovin (2), Mikhail Grigorenkon ja Sergei Toltshinskin maaleilla tauolle 4–1-johdossa.

Britannian kuparisen rikkoi Liam Kirk avauserän loppuhetkillä. Venäläiset kaunistelivat kahdessa jälkimmäisessä erässä loppulukemia Pavel Karnaukhovin, Andrei Kuzmenkon ja Anton Slepyshevin osumilla.

B-lohkon puolella Saksa on aloittanut kisansa pirteästi. Saksa löylytti perjantaina Italian 9–4 ja lauantaina Norjan selvin numeroin 5–1. Hyökkääjät Marcel Noebels ja Lukas Reichel ovat viimeistelleet kahdessa pelissä viisi pistettä mieheen.

Venäjä sai dopingrikkomuksista joulukuulle 2022 kestävän arvokisapannan, mutta venäläisurheilijoita ja -joukkueita nähdään arvokisoissa ilman kansallistunnuksia. Venäjän lippua ja hymniä ei kisoissa saa käyttää pannan aikana.

Lue myös:

Jussi Olkinuora Leijonien maalilla MM-avauksessa – näillä ketjuilla Suomi lähtee Yhdysvaltoja vastaan

Voittaako Leijonat tuplamestaruuden? Asiantuntija: “Ihmettä on mahdotonta toistaa, eikä tarvitsekaan”

Turnausisäntä Latvia kyykytti historiallisesti Kanadaa MM-avauspäivänä – Lukon mestaripelaaja Pospisil Slovakian suuri sankari

Suosittelemme sinulle