Hyppää sisältöön

Prinsessa Dianan kohuhaastattelun tehnyt toimittaja pyysi anteeksi prinssi Williamilta ja Harrylta

Torstaina julkaistun raportin mukaan Bashir oli vuonna 1995 suostutellut Dianan antamaan haastattelun vilpillisin keinoin.

Prinsessa Diana vuonna 1995
Diana kuoli kaksi vuotta haastattelun jälkeen 36-vuotiaana auto-onnettomuudessa Pariisissa. Kuva: AOP
STT

Edesmenneen prinsessa Dianan kohuhaastattelun tehnyt toimittaja Martin Bashir on pyytänyt anteeksi toimiaan Dianan lapsilta, prinssi Williamilta ja Harrylta.

Bashir kertoi Sunday Times-lehdelle olevansa äärimmäisen pahoillaan.

– En koskaan halunnut vahingoittaa Dianaa ja enkä usko, että niin teimme, hän sanoi.

Prinssi Williamin mukaan haastattelu aiheutti lisää ongelmia Dianan ja prinssi Charlesin avioliittoon ja aiheutti Dianalle vainoharhaisuutta ja pelkoa.

Prinssi Harry puolestaan katsoi omassa lausunnossaan, että joidenkin medioiden epäeettiset käytännöt johtivat lopulta Dianan kuolemaan. Auto-onnettomuuden osasyyksi on esitetty Dianaa odottaneiden paparazzien toimintaa.

Bashir kiisti Sunday Timesin haastattelussa, että hänen voitaisiin katsoa olevan vastuussa Dianan kuolemasta.

– En usko, että voin kantaa vastuuta monista muista asioista, jotka olivat käynnissä hänen elämässään, hän sanoi.

Houkutteli haastatteluun väärennetyillä tiliotteilla

Torstaina julkaistun raportin mukaan Bashir oli vuonna 1995 suostutellut Dianan antamaan haastattelun vilpillisin keinoin. Haastattelussa prinsessa Diana kertoi muun muassa avioliitossaan olevan kolme ihmistä (hän itse, prinssi Charles ja tämän nykyinen puoliso Camilla Parker-Bowles) ja myönsi, että hänellä itsellään oli ollut avioliiton ulkopuolinen suhde. BBC:n Panorama-ohjelmassa julkaistu haastattelu herätti aikoinaan paljon kohua.

BBC Lontoossa.
Britannian yleisradioyhtiö BBC on pyytänyt anteeksi keinoja, joilla prinsessa Dianan haastattelu hankittiin. Kuva: Vickie Flores / EPA

Raportin tekijä, eläkkeellä oleva tuomari John Dyson sanoo, että Bashir tilasi väärennettyjä tiliotteita ja näytti ne sitten prinsessan veljelle Dianan suostuttelemiseksi Panorama-ohjelman haastatteluun. Väärennettyjen tiliotteiden mukaan jotkin mediat olisivat maksaneet Dianan lähimmille avustajille tämän tarkkailusta.

Diana ja Charles erosivat virallisesti vuonna 1996. Diana kuoli seuraavana vuonna 36-vuotiaana auto-onnettomuudessa Pariisissa.

Bashirin ura lähti nousukiitoon

Haastattelun aikoihin Bashir ei ollut erityisen tunnettu, mutta haastattelun jälkeen hänen uransa lähti lentoon yhdysvaltalaisilla televisiokanavilla, joille hän on haastatellut esimerkiksi edesmennyttä Michael Jacksonia. Nyt 58-vuotias Bashir palasi sittemmin töihin BBC:lle.

Viime viikolla, vain tunteja ennen kuin Dysonin raportti luovutettiin BBC:n johdolle, Bashir erosi yhtiön palveluksesta vedoten heikkoon terveydentilaan.

BBC pyysi torstaina anteeksi kohuhaastattelun esittämistä sen jälkeen.

Lue lisää:

BBC:tä tutkitaan nyt monelta suunnalta huijauksella hankitun Diana-haastattelun takia – hallitus, poliisi ja mediavalvoja reagoivat

Prinssi William tuomitsi BBC:n Diana-haastattelun: ”Myötävaikutti äitini pelkoihin ja eristäytymiseen”

Suosittelemme sinulle