Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kuulamörssäri Ryan Crouser liittyi kolmantena miehenä 23 metrin kerhoon – kovin noteeraus yli 30 vuoteen

Ryan Crouser työnsi kuulaa vain 11 sentin päähän 31 vuotta vanhasta Randy Barnesin maailmanennätyksestä. Itseään vanhempaa ME:tä hätyytteli myös Yulimar Rojas, joka hyppäsi kolmiloikassa kaikkien aikojen toiseksi kovimman tuloksen.

Kuulantyöntäjä Ryan Crouser tunnetaan paitsi pitkistä työnnöistään ja cowboy-hatuistaan.
Ryan Crouser tunnetaan paitsi hurjista kuulatuloksistaan ja kilpailuissa käyttämistään cowboy-hatuista. Kuva: Getty Images
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalainen kuulantyöntäjä Ryan Crouser saavutti lauantai-iltana Arizonassa pitkään tavoittelemansa haamurajan, kun hän ylitti historian kolmantena miehenä 23 metriä. Crouser työnsi ennätyksensä 23,01 Tucsonissa viidennellä kierroksella.

Edellisen kerran yli 23 metrin kuulatulos on nähty 31 vuotta sitten toukokuussa 1990, jolloin maailmanennätysmies Randy Barnes pukkasi rautapallon ensin ME-lukemiin 23,12 ja viikkoa myöhemmin 23,10. Kaikkien aikojen listalla amerikkalaisten välissä on vielä saksalaisjätti Ulf Timmermann, josta tuli ensimmäinen haamurajan ylittänyt urheilija toukokuussa 1988 tuloksella 23,06.

28-vuotiaan Crouserin liittyminen 23 metrin kerhoon on ollut odotettua, sillä hän työnsi jo vuonna 2019 hirmutuloksen 22,90 ja paransi ennätystään vielä sentillä vuonna 2020. Rion olympiavoittaja piti lauantaina 22 metrin rajaa pilkkanaan: hän ylitti sen kisassa viisi kertaa ja viimeisteli ennätyksellisen kilpailunsa työntämällä viimeisellään 22,86.

Naisten kolmiloikan ME jäi senteistä kiinni

Kolmiloikan sisäratojen maailmanennätysnainen Yulimar Rojas osoitti lauantaina, että vuodesta 1995 voimassa ollut ulkoratojen maailmanennätys 15,50 on hänelle täysin realistinen tavoite tänä kesänä.

Venezuelalainen loikki Espanjassa ennätyksensä 15,43 (+ 0,7 m/s) ja jäi vain seitsemän senttiä Ukrainan Inessa Kravetsin vanhasta ME:stä. Rojas, 25, on itse syntynyt kaksi kuukautta Kravetsin ME-loikan jälkeen.

Tulos on kaikkien aikojen toiseksi paras. Hallitseva maailmanmestari Rojas pääsi lähelle ennätystä vielä viimeisellä hyppykierroksella tuloksella 15,31.

Rojas on rikkonut 15 metrin rajapyykin 13 kertaa viiden viime vuoden aikana. Haamurajan on rikkonut hänen lisäkseen viimeksi kolumbialainen olympiavoittaja Caterine Ibarguen (15,17) vuonna 2016.

Lue myös:

Kolmiloikkasuuruus Christian Taylor ei jahtaa kolmatta peräkkäistä olympiakultaansa Tokiossa – akillesjänne repesi kauden alussa

MM-mitalisti loikki hallimaailmanennätyksen hirmutuloksella – historian ensimmäinen yli 18-metrinen tulos sisäradoilla

Vuoden parhaat yleisurheilijat valittu: Duplantis ja Rojas putsasivat pöydän – "En rehellisesti odottanut tätä"

Suosittelemme