Hyppää sisältöön

Arttu Vattulainen juoksi maratonilla Suomen parhaan ajan 13 vuoteen

5 000 ja 10 000 metrin ratamatkoilla useita SM-mitaleja voittanut Arttu Vattulainen tavoitteli maratonin olympiarajaa Itävallassa. Raja ei alittunut, mutta tuloksena oli paras suomalaisen juoksema aika Janne Holménin uran päättymisen jälkeen.

Arttu Vattulainen on siirtynyt ratamatkoilta maratonille. Kuva SM-maastoista 2020. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Joensuun Katajan Arttu Vattulainen juoksi Itävallassa maratonilla neljänneksi ajalla 2.13.29. Sateisessa säässä juostu aika on paras suomalaisen juoksema tulos 13 vuoteen. Kilpailun voitti Kanadan Cameron Levins ajalla 2.10.14.

Ratamatkoilta hiljalleen maratoonariksi siirtyvä Vattulainen, 29, osasi odottaa hyvää aikaa, sillä hän juoksi maaliskuussa Dresdenissä Saksassa puolimaratonin ennätyksekseen 1.05.11.

Vattulainen oli kokeillut maratonia vuonna 2018 Valenciassa, mutta joutui tuolloin keskeyttämään. Tämänpäiväinen maraton on Vattulaisen ensimmäisen, josta hän sai tilastoajan.

– Tästä jäi maratonista todella positiivinen maku. Tiesin, että olen hyvässä kunnossa ja treenit ovat menneet todella hyvin Dresdenin jälkeen, Vattulainen iloitsi Suomen Urheiluliiton (SUL) tiedotteessa.

Suomen kaikkien aikojen tilastossa Vattulainen yltää 12:nneksi. Juuri hänen edellään nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Viren 19 sekuntia kovemmalla ajalla.

Suomen ennätys on vuoden 2002 maratonin Euroopan mestari Janne Holménin nimissä. Holmen juoksi Suomen ennätyksen 2.10.46 Rotterdamissa vuonna 2008. Hänen lopetettuaan paras suomalaisaika on ollut 2.16.35.

Vattulainen tavoitteli kisassa Tokion olympiarajaa 2.11.30, mutta vauhti oli alusta asti hieman hitaampaa. Kaakkois-Itävallassa sijaitsevan Fürstenfeldin kaupungin lähelle rakennettu reitti juostiin tasaisella, uudella moottoritiellä, jota ei ole vielä avattu liikenteelle.

Vattulainen ohitti puolimatkan ajassa 1.06.00, minkä jälkeen vauhti hieman hidastui.

– Koko ajan oli porukka ympärillä, joten oli hyvä juosta. Sade ei isosti haitannut ja parempi se oli kuin kova helle. Tiellä tosin oli tiukkoja mutkia, jotka olivat liukkaita, Vattulainen sanoi.

Kolme SM-kultaa 5 000 ja 10 000 metrin matkoilla voittanut Vattulainen edusti Suomea ratakympillä EM-kisoissa 2018. Vuonna 2019 hän kärsi rajusta ylirasitustilasta eikä kilpaillut kesäkaudella lainkaan. Nyt ongelmat on selätetty ja juoksu kulkee taas.

– Olen päässyt takaisin sille vanhalle hyvälle tasolle ja kun kisaan valmistautuminen meni kohdalleen, se antoi itseluottamusta ja uskalsin lähteä tuohon vauhtiin, Vattulainen kertoi.

Päivitetty kello 16.01: Lisätty leipätekstiin tieto, että Vattulaisen ensimmäinen maraton vuonna 2018 päättyi keskeytykseen. Tarkennettu, että tämänpäiväinen maraton oli Vattulaisen ensimmäinen, josta hän sai tilastoajan. Samalla muutettu otsikkoa.

Lue myös:

Yli puolitoista vuotta kisoista poissa ollut Alisa Vainio luopui tavoitteestaan kilpailla Tokion olympiamaratonilla

Arttu Vattulainen juoksi ennätyksensä Pariisin katukisassa – viime kesän ylirasitustila on taittumassa

Pitkien ratamatkojen suvereeni hallitsija painii ylirasitustilan kanssa ja joutui sohvaperunaksi – tähtää olympialaisiin uudelle matkalle

Suosittelemme sinulle