Hyppää sisältöön

”Pidin pikkusiskoani sylissäni tuntikausia, kunnes hän menehtyi” – gazalaiset kertovat Ylelle 11 päivää kestäneistä pommituksista

Tulitauko toi lauantaina ihmiset Gazan kaduille tutkimaan tuhoja ja hautaamaan rakkaitaan. Haavoittuneiden hoito ja jälleenrakennus ovat nyt suurimpia haasteita: saarretulla alueella on pulaa lääkkeistä, eikä monella ole varaa korjata kotiaan.

Omar Abu al-Ouf selvisi Israelin ilmaiskusta, mutta kaikki muut perheenjäsenet menehtyivät.
Omar Abu al-Ouf selvisi Israelin ilmaiskusta, mutta kaikki muut perheenjäsenet menehtyivät. Hänen isänsä oli Gazassa tunnettu lääkäri, joka vastasi koronakriisin hoidosta. Kuva: Antti Kuronen / Yle
Antti Kuronen

GAZA CITY 17-vuotias Omar Abu al-Ouf piteli pikkusiskoaan kaksitoista tuntia sylissään kotitalonsa raunioissa. Israelin ilmaisku oli tuhonnut perheen kotitalon Gaza Cityn keskustassa.

– Luin pikkusiskolleni viimeisen rukouksen juuri ennen hänen kuolemaansa, Omar kertaa sairaalassa.

Omarin isä oli Gazan arvostetuimpia lääkäreitä. Hän vastasi Gazan koronatoimista. Nyt sekä isä että Gazan ainoa koronaklinikka ovat poissa.

Omar on perheensä ainoa eloonjäänyt. Hänen sukunsa jäsenistä kaksitoista menehtyi, kun ilmaisku tuhosi maan tasalle perheen kotitalon keskustan tärkeällä Wehda-kadulla.

– Kun makasin raunioissa pikkusisko sylissäni, kuulin yläkerran naapurin tuskanhuutoja. Hänkin oli elossa, mutta oli jäänyt roikkumaan ylösalaisin, Omar kertoi Ylelle lauantaina.

Hän ihmettelee, miksi juuri hänen perheensä kotitaloonsa iskettiin ja miksi Israel ei varoittanut iskusta ennakkoon.

– Isäni oli tunnettu lääkäri. Emme saaneet ennakkovaroitusta, että talo pitää evakuoida, toteaa Omar.

Omar itse sai vammoja eri puolille vartaloaan eikä hän pysty vielä kävelemään. Häntä hoidetaan Gazan pääsairaalassa al-Shifassa, joka on tulitauon toisena päivänä täpötäynnä.

Gaza Cityn keskustassa on useita Israelin ilmaiskujen jättämiä valtavia monttuja.
Toimittaja Antti Kuronen kuvailee videolla näkymiä Gaza Cityn keskustassa.

Noin 250 kuolleen lisäksi suunnilleen kaksi tuhatta palestiinalaista haavoittui Israelin 11 päivää jatkuneissa ilmaiskuissa. Samaan aikaan Israelissa ainakin 12 ihmistä kuoli Gazasta ammuttujen rakettien vuoksi.

Sota alkoi, kun Gazaa hallitseva islamistijärjestö Hamas ja toinen ääriliike Islamilainen jihad ryhtyivät ampumaan raketteja Israeliin. Ennen sitä palestiinalaiset olivat protestoineet Itä-Jerusalemissa suunniteltuja häätöjä ja Israelin poliisin kovia otteita al-Aqsan moskeijassa.

Perjantaina alkaneen tulitauon turvin omaisia on uskaltautunut al-Shifan sairaalaan tuomaan vaatimattomia tuliaisia. Sairaalassa hoidetaan satoja potilaita.

Omarin viereisessä huoneessa makaavat sisarukset Farah ja Jusuf ovat onnekkaita. Heidän perheensä selvisi hengissä, kun Israelin ilmaisku osui kotitalon viereen. Kaksi vanhempaa sisarusta ovat jo kotona toipumassa.

Fariha valittaa kipuja pahasti vaurioituneessa jalassaan.
Farah valittaa kipuja pahasti vaurioituneessa jalassaan. Hänen perheensä selvisi hengissä Israelin ilmaiskusta, mutta veli Jusuf on hoidettavana samassa huoneessa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

– Jalkaani sattuu, 13-vuotias Farah sanoo sairaalavuoteella.

Sukulaiset ovat tuoneet hänelle ilmapallon ja makeisia. Farah jaksaa kerrata ilmaiskun tapahtumia. Jalka on pahasti vaurioitunut, mutta muuten hän toipunee. Jordania on luvannut kuljettaa Farahin hoitoon Ammaniin.

Veljellä on sen sijaan vammoja rinnassa, jaloissa ja päässä. Myös Jusufin odotetaan toipuvan, koska hän ei ole halvaantunut.

Jusuf sai vammoja rintaan ja jalkoihin kun Israelin ohjus osui perheen taloon.
Jusuf sai vammoja rintaan ja jalkoihin, kun Israelin ohjus osui perheen taloon. Hän on siskonsa kanssa samassa huoneessa al-Shifa-sairaalassa Gaza Cityssä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Suurimpia haasteita sodan jälkeen on haavoittuneiden hoito, sillä Gazassa on suuri pula lääkkeistä.

Alueen terveydenhoito oli romahtamassa jo ennen sotaa (siirryt toiseen palveluun) Israelin 14 vuotta jatkuneen saarron takia.

Israel aloitti Gazan saarron, kun islamistijärjestö Hamas nousi valtaan vuonna 2007. Muun muassa Yhdysvallat ja EU ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi.

Espoon kokoisen Gazan ympärille on rakennettu muureja ja aitoja, joita Israelin sotilaat vartioivat ympäri vuorokauden.

Gazasta matkustaminen on hyvin vaikeaa. Ainoat ulospääsyt ovat Israelin ja Egyptin raja-asemat.

Vakavissa tapauksissa ainoa keino pelastaa ihmishenki on potilaan evakuointi Gazasta hoitoon Israeliin tai johonkin muuhun maahan.

Muistotilaisuus Israelin ilmaiskussa menehtyneen perheen muistoksi Gaza Cityn keskustassa.
Muistotilaisuus Israelin ilmaiskussa menehtyneen perheen muistoksi Gaza Cityn keskustassa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Yksitoista päivää kestäneen sodan aikana ammuttiin ennätyksellisen paljon. Gazaa hallitseva Hamas-liike ampui yli neljä tuhatta rakettia, Israelin armeija teki yli tuhat ilmaiskua.

Yksi Israelin päätavoitteista oli Gazan alla olevan tunneliverkoston tuhoaminen. Hamasin ja Islamilainen jihad -järjestön taistelijat käyttävät tunneleita välttääkseen Israelin ilmaiskut.

Lyhyen sodan aineelliset tuhot voivat olla jopa suuremmat kuin vuonna 2014, kun Gazan sota kesti lähemmäs kaksi kuukautta ja vaati yli kahden tuhannen palestiinalaisen hengen.

Gazassa tämänkertaisissa pommituksissa kuolleista noin 250 ihmisestä lapsia on vajaa seitsemänkymmentä. Uhriluku tosin nousee koko ajan, kun raunioista löydetään lisää ruumiita.

Miehet pystyttävät ilmaiskussa surmansa saaneiden nimien kantavaa julistetta.
Israelin ilmaisku tappoi 22 saman suvun jäsentä. Miehet pystyttivät heidän nimiään kantavaa julistetta. Lauantaina Gazassa järjestettiin muistotilaisuuksia taisteluiden laannuttua. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Lauantaina eri puolilla Espoon kokoista kahden miljoonan asukkaan maakaistaletta järjestettiin muistotilaisuuksia henkensä menettäneille. Ilmaiskujen aikana muistotilaisuuksia oli liian vaarallista järjestää, mutta nyt ihmiset uskaltautuvat ulos.

Keskustan Wehda-kadun varrella kolme miestä kiinnittää suurta julistetta aitaan. Siinä on kahdenkymmenenkahden henkilön nimet.

He kuuluivat kaikki al-Kolakin sukuun ja kuolivat yhdessä Israelin ilmaiskusta. Al-Kolakin suvun nuorin uhri oli kuusikuukautinen vauva, vanhin jo 90-vuotias vanhus.

Lähistöllä useita toimistorakennuksia on tuhottu täydellisesti.

Toisella puolella katua al-Kolakien muistotilaisuudesta eräs toimistorakennus on uhkaavasti kallellaan.

Gaza Cityn keskustassa on useita Israelin ilmaiskujen jättämiä valtavia monttuja.
Gaza Cityn keskustassa on useita Israelin ilmaiskujen jättämiä valtavia monttuja. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Israelin ohjus on tehnyt rakennuksen viereen valtavan montun. Iskun seurauksena seitsemän kerrosta korkea talo on liikahtanut, vaikka ohjus ei ole osunut rakennukseen.

– Tämä talo puretaan. Mistä nyt saamme toimeentulon, rakennuksessa ravintolaa pitävä Ismael sanoo.

Ravintolan henkilökunta kantaa ulos käyttökunnossa olevan irtaimiston ennen talon purkua.

– Katso tätäkin kaappia. Sirpaleet ovat tuhonneet sen, ravintoloitsija sanoo.

Wehda-kadun varrella Ismael on menettänyt toimeentulonsa. Rakennus, jossa hänen ravintolansa sijaitsee, aiotaan purkaa romahtamisvaaran takia.
Wehda-kadun varrella Ismael on menettänyt toimeentulonsa. Rakennus, jossa hänen ravintolansa sijaitsee, aiotaan purkaa romahtamisvaaran takia. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Gaza Cityn keskustassa on jopa liikenneruuhkia. Autot ja aasien ja hevosten vetämät kärryt taistelevat tilasta huonokuntoisilla kaduilla.

Wehda-kadussa on useita suuria monttuja Israelin ilmaiskujen peruina.

Näiden monttujen pohjalla ei näy Hamasin tunneleita. Se voi johtua siitä, että Hamas on peittänyt suuren osan montuista. Mahdollisesti piilottaakseen tunneleita tai vain sen takia, että liikenne voisi kulkea.

Haavoittuneiden hoitamisen ohella Gazan jälleenrakennus on suuri haaste. Ihmisillä ei ole varaa rakentaa tai korjata kotejaan.

Vuosikausia jatkunut saarto on tuhonnut Gazan elinkeinoelämän, ja köyhyys on siksi valtava ongelma (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi sähköä riittää ihmisille vain muutama tunti päivässä. Juoma- ja pesuveden saanti on suuri ongelma.

Lapset ajavat aasin vetämissä kärryissä tuhoutuneen toimistorakennuksen edessä.
Pojat keräävät metalliromua raunioista. Gazassa elinolosuhteet ovat hyvin heikot Israelin vuosikausia jatkuneen saarron takia. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Hanadi-kadun varrella 14-kerroksisesta talosta on jäljellä pelkkä betonikasa.

Talon vahtimestarina työskennellyt Jamal kertoo iskusta.

– Israel varoitti etukäteen, että se ampuu ensiksi kolme ohjusta varoituksena. Sen jälkeen se tuhoaa koko rakennuksen.

Jamal kertoo, kuinka he yrittivät kiireessä saada kaikki ulos rakennuksesta. Kolmen varoitusiskun jälkeen Israelista otettiin vielä yhteyttä. Israelin armeija halusi varmistaa, että rakennus on tyhjä.

– Sitten he ampuivat ohjuksen, joka tuhosi tornitalon, Jamal sanoo samalla, kun hän kaivelee raunioita.

Israel tuhosi suuren toimistorakennuksen Gazan keskustassa. Kukaan ei kuollut, koska Israel varoitti iskusta etukäteen.
Israel tuhosi suuren toimistorakennuksen Gazan keskustassa. Kukaan ei kuollut, koska Israel varoitti iskusta etukäteen. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut rahaa Gazan jälleenrakennukseen.

Saarron aiheuttama kurjuus ei silti pääty, vaikka tuhoutuneiden talojen tilalle saadaan uusia.

Esimerkiksi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo Stewart on nostanut esille, että Gazan kaistan infrastruktuuri on rakennettu tavalla, joka korostaa riippuvuutta Israelista.

– Internet ja kansainväliset puhelut menevät Israelin kautta. Gazan sähkö tulee joko Israelista, tai Gazan omasta voimalasta, jonka polttoaine tulee Israelista, Stewart kirjoittaa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Yle seuraa Israelin ja Gazan konfliktia: Apukuljetukset Gazaan alkaneet, Reutersin mukaan Blinken vierailulle keskiviikkona ja torstaina

Israelin ja Hamasin aseet vaikenivat, mutta kaikki ainekset uuteen selkkaukseen ovat olemassa – Lue asiantuntijoiden arviot tulitauosta

Analyysi: Kuka voitti ja kuka hävisi Lähi-idän tuoreimmalla kierroksella?

Ylen toimittaja seurasi, miten Israelin poliisi nujersi palestiinalaisten mielenosoituksia kovin ottein

Suosittelemme sinulle