Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän oppositio: Valko-Venäjä pakotti Ryanairin matkustajakoneen alas ja pidätti opposition toimittajan

Kone oli matkalla Valko-Venäjän yli Ateenasta Vilnaan, Liettuaan kun se määrättiin kääntymään Minskiin. Uutistoimisto AFP kertoo noin 21.30 Suomen aikaa, että kone on laskeutunut Vilnaan.

Minskiin pakotetun matkustajakoneen lentoreitti Flightradar-sivuston mukaan. Kuva: Laura Merikalla / Yle

Valko-Venäjän opposition uutiskanava Nexta sanoo, että sen entinen päätoimittaja ja oppositioaktivisti Raman Pratasevitš on pidätetty Minskin lentokentällä.

Pratasevitš oli Ryanairin lennolla matkalla Ateenasta Vilnaan. Häntä kuljettanut matkustajakone määrättiin kääntymään takaisin ennen saapumista Liettuan ilmatilaan ja laskeutumaan Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin. Perusteeksi sanottiin koneeseen kohdistunut pommiuhka.

Nextan mukaan koneesta ei löydetty pommia, mutta siinä matkustanut Pratasevitš otettiin kiinni.

Tämä kuva Raman Pratasevitšin kiinniotosta on maaliskuulta 2017, kun hän yritti raportoida mielenosoituksesta Minskissä. Kuva: EPA

Valko-Venäjän oppositio on viime syksystä lähtien osoittanut mieltään presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan, jota syytetään vilpistä presidentinvaaleissa.

Lukašenkan määräys

Valkovenäläisen uutistoimisto BelTAn mukaan Lukašenka itse oli antanut määräyksen Ryanairin koneen käännyttämisestä ja lähettänyt ilmavoimien MiG-29 -hävittäjän saattamaan konetta.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat yrittäneet kukistaa oppositiota kovin ottein. Pratasevitšia ne syyttävät terrorismista ja kiihottamisesta hallitusta vastaan, ja häntä saattaa odottaa pitkä vankeustuomio.

Liettuan presidentti Gitanas Nauseda on sanonut, että Ryanairin kone pakotettiin laskeutumaan "voimakeinoin". Hän vaatii Natoa ja EU:ta reagoimaan uhkaan, jonka Valko-Venäjän hallinto muodostaa siviili-ilmailulle. Liettua tukee Valko-Venäjän oppositiota.

Naton tiedottaja luonnehti koneen pakottamista Minskiin vakavaksi ja vaaralliseksi tapaukseksi. Hän sanoo Naton vaativan kansainvälistä tutkintaa tapahtumista. Myös Euroopan unioni on tuominnut Valko-Venäjän toiminnan.

Useat maat tuomitsevat Valko-Venäjän

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell kertoi Twitterissä seuraavansa tilannetta tarkasti. Hänen mukaansa koneen pakottamista maahan oli täysin mahdotonta hyväksyä.

Borrell lisäsi, että EU:n mielestä Valko-Venäjän hallituksen tulee kantaa vastuu matkustajien ja lentokoneen turvallisuudesta. Kaikkien matkustajien pitäisi saada jatkaa matkaansa Vilnaan välittömästi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on samoilla linjoilla. Hän tuomitsi koneen pakottamisen Minskiin ja vaati, että kaikki matkustajat saavat jatkaa turvallisesti matkaansa.

Hän myös sanoi, että kansainvälisen ilmaliikenteen sääntöjen rikkomisesta pitää tulla seuraamuksia.

Euroopan unionin johtajat keskustelevat Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden kiristämisestä maanantain huippukokouksessa, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin tiedottaja kertoo.

Yksittäisistä Euroopan maista ainakin Suomi, Liettua, Puola, Saksa, Britannia, Ranska ja Kreikka ovat vaatineet Valko-Venäjältä selityksiä tapahtumaan ja tuominneet sen.

Suomessa presidentin kanslia vaatii Twitterissä täyttä selvitystä Valko-Venäjän viranomaisilta sekä perusteellista kansainvälistä tutkintaa ja voimakasta reaktiota EU:lta.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kutsuu oppositioaktivistin kiinniottoa Minskin lentokentällä erittäin järkyttäväksi. Tuppurainen on jakanut Twitter-tilillään BBC:n uutisen (siirryt toiseen palveluun) aiheesta ja kirjoittaa englanniksi, että tapaus on välittömästi tutkittava perusteellisesti ja kaikille matkustajille on taattava turvallinen matka määränpäähänsä.

Ryanair kertoi, että kone pääsi jatkamaan matkaa viiden tunnin pysähdyksen jälkeen.

Myös Euroopan komissio ilmoittaa sunnuntai-iltana kahdeksan jälkeen, että kone on noussut kohti Vilnaa. EU:n lliikennekomissaari Adina Valean kertoi koneen noususta Twitterissä.

Uutistoimisto AFP kertoi noin 21.30 Suomen aikaa, että kone on laskeutunut Vilnaan.

Korjattu 23. toukokuuta kello 21.53 Euroopan neuvosto Eurooppa-neuvostoksi.

Korjattu 24.5. klo 14.06: Käytämme jatkossa oppositioaktivistin nimestä valkovenäläistä kirjoitusasua Raman Pratasevitš.

Korjattu 24.5. klo 15.20: Yksittäisistä Euroopan maista jne., Britannia ei ole EU-maa.

Lue lisää:

Valko-Venäjän poliisi sulki maan suurimman itsenäisen uutissivuston

YK kerää todisteita kidutuksesta Valko-Venäjällä – kaltoinkohtelusta kertonut yli 2 000 pidätettyä

Suomi ei ryhdy välittäjäksi Valko-Venäjän kriisissä – maan opposition kärkihahmo Svjatlana Tsihanouskaja sai silti lähes valtiovieraan vastaanoton

Suosittelemme sinulle