Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ari-Pekka Liukkonen ui Euroopan mestariksi, Ida Hulkko kauhoi hopeaa! Unohtumaton ilta sai suomalaisuimarit herkistymään

Suomen mitalitili aukesi pitkän radan EM-uintien päätöspäivänä. Ari-Pekka Liukkonen hurjasteli EM-kultaa 50 metrin vapaauinnissa, ja hetkeä myöhemmin Ida Hulkko otti hopeaa 50 metrin rintauinnissa.

Nina Vanhatalo,
Ossi Saarinen,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Ari Pekka Liukkonen on voittanut Euroopan mestaruuden 50 metrin vapaauinnissa Budapestin EM-uinneissa.

Liukkonen ui ajan 21,61 ja voitti toiseksi tulleen Iso-Britannian Benjamin Proudin kahdeksalla sadasosalla. EM-pronssille ylsi Kreikan Kristian Gkolomeev ajalla 21,73.

Katso Liukkosen mestaruusuinti jutun pääkuvaa klikkaamalla!

Hetkeä myöhemmin Ida Hulkko ui EM-hopeaa 50 metrin rintauinnissa uudella Suomen ennätyksellä 30,19. Hulkko ui aiemman Suomen ennätyksensä 30,33 viime kesänä.

Veera Kivirinta oli finaalin seitsemäs ennätyksellään 30,72. EM-kullan vei italialainen Benedetta Pilato ajalla 29,35.

Hulkon hopeauinnin voit katsoa alla olevasta videosta. Juttu jatkuu videon alla.

Hulkko: Kyyneleet vaan valuvat

EM-kulta on Ari-Pekka Liukkoselle, 32, uran kovin saavutus. Ennen tätä hänellä on palkintokaapissaan 50 metrin vapaauinnin EM-pronssi seitsemän vuoden takaa.

– Kyllähän tämä tuntuu todella hyvältä. Minulla on aika vaikeat neljä vuotta takana, eikä tämä ole tullut helpolla, Liukkonen tunnelmoi Yle Urheilulle.

Liukkonen oli liikuttunut siitä, että hän pääsi kuulemaan Maamme-laulun ensimmäistä kertaa arvokisoissa oman suorituksensa jälkeen.

– Tämä on todella herkkä laji. Sanoin valmentajalle, että sieltä voi tulla ihan mitä vaan 21,4:n ja 22,2:n välillä. Onneksi se osui sinne haarukan parempaan päätyyn, Liukkonen iloitsi.

Miten juhlistat tätä näinä vaikeina aikoina?

– Kyllä luulen, että ne tärkeimmät ihmiset ovat ainakin puhelimen päässä, Liukkonen sanoi kyyneliä pidätellen.

Ida Hulkko ja Veera Kivirinta herkistyivät unohtumattomien finaalien jälkeisissä haastatteluissa.

Heti Liukkosen jälkeen altaaseen hypännyt Hulkko kertoi jännittäneensä joukkuetoverinsa puolesta.

– Huudettiin Veeran kanssa takahuoneessa niin kovaa, kun A-P voitti! Meiltä lähti apina selästä, Hulkko äimisteli.

22-vuotiaalle Hulkolle arvokisamitali on uran ensimmäinen.

– On kyllä aika sanaton fiilis. Salainen haaveeni ennen lähtöä oli, että voin ottaa pronssia. Ennen starttia olin, että ehkä tämä ei ole se päivä, kyllä minun aikani vielä joskus tulee, herkistynyt Hulkko kertasi.

– Kun näin kakkosen taululla, olin aivan sanaton. En tiedä oikein vieläkään, mitä tässä pitäisi sanoa. Kyyneleet vaan valuvat.

– Uin silmät kiinni ja toivoin, että pääty tulee.

Hulkon kanssa finaalissa uinut Veera Kivirinta ei pidätellyt kyyneliään tunteikkaan illan päätteeksi.

– Herranjestas, mikä ilta meille uimareille. Aivan järkyttävän hienoa. Kun A-P voitti, me vain hypimme ja oli niin siistiä, Kivirinta sai sanotuksi.

– Itsellekin ennätys. Olen niin onnellinen itseni puolesta. On ollut niin vaikeaa pari vuotta sitten. Pystyin olemaan täällä ja jatkamaan vielä, Kivirinta sanoi viitaten parin vuoden takaiseen loppuunpalamiseensa.

Sunnuntai-ilta huipentui kisojen päätöslajiin, naisten 4x100 metrin sekaviestiin. Suomi sijoittui seitsemänneksi joukkueella Mimosa Jallow, Hulkko, Laura Lahtinen ja Fanny Teijonsalo. Suomen aika oli 4.01,96 ja joukkue jäi 0,47 sekunnin päähän Suomen ennätyksestä.

Juttua korjattu 23.5.2021 klo 21.00: Jutussa kerrottiin, että Hulkko ui edellisen Suomen ennätyksen Glasgow'ssa. Hulkko ui edellisen 30,33 Suomen ennätyksen viime kesänä, mutta tätä aiempi ennätys nähtiin Glasgow'ssa.

Juttuun lisätty Veera Kivirinnan kommentit 23.5.2021 klo 21.39.

Lue myös:

Katso tallenne: EM-uinneissa huima kahden mitalin suomalaisilta

Ida Hulkko pelasti urheilu-uransa rohkealla päätöksellä – yllyttää nuoria ajattelemaan itse: "Kuka muu voi kertoa, miten elät elämääsi?"

Veera Kivirinta, 26, paloi loppuun, kun ei kuunnellut lähipiirinsä varoituksia – tarvitsi totaalisen irtioton, että pystyi jatkamaan huippu-urheilua

Suosittelemme