Hyppää sisältöön

Yhdysvallat vaatii Valko-Venäjällä kiinni otetun oppositioaktivistin välitöntä vapauttamista

Maanpaossa elänyt Pratasevitš otettiin kiinni sunnuntaina Minskin lentokentällä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken Kuva: Alex Edelman / EPA
STT–Yle

Yhdysvallat tuomitsee voimakkaasti Valko-Venäjän Ryanairin sunnuntaisen lennon pakotetun hätälaskun ja koneessa matkustaneen oppositioaktivistin kiinni ottamisen vuoksi.

Ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat vaatii oppositioaktivisti Raman Pratasevitšin välitöntä vapauttamista. Uutistoimisto Reutersin mukaan Blinken kutsui Valko-Venäjän toimintaa "tyrmistyttäväksi".

Maanpaossa elänyt Pratasevitš otettiin kiinni sunnuntaina Minskin lentokentällä. Hätälaskua perusteltiin pommiuhalla, mutta koneesta ei löytynyt pommia. Valko-Venäjän opposition mukaan hätälaskun tarkoitus oli Pratasevitšin pidätys.

Blinkenin mukaan Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan hallinnon toiminta vaaransi yli 120 matkustajan hengen.

Myös useat Euroopan maat vaativat Valko-Venäjältä selvitystä oppositioaktivistin pidätyksestä. Muun muassa Suomi, Britannia, Ranska ja Saksa ovat tuominneet Valko-Venäjän toiminnan. Asia on listalla EU:n maanantaina alkavassa huippukokouksessa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg luonnehti Twitterissä tapahtunutta vakavaksi ja vaaralliseksi ja sanoi sen vaativan kansainvälistä tutkimista.

Ryanairin matkustajat: Pratasevitš hermostui reittimuutoksen vuoksi

Valko-Venäjälle sunnuntaina hätälaskeutumaan pakotetun Ryanairin lennon matkustajat kertovat, että oppositioaktivisti Raman Pratasevitš hermostui tajuttuaan, että konetta oltiin kääntämässä.

Maanpaossa ollut Pratasevitš otettiin myöhemmin kiinni Minskin lentokentällä.

Koneen lopullisessa määränpäässä Vilnassa uutistoimisto AFP:lle asiaa kommentoineen matkustajan mukaan Pratasevitš meni paniikkiin ja kertoi, että hätälasku tapahtuu hänen vuokseen. Aktivisti oli kääntynyt muiden matkustajien puoleen ja sanonut, että häntä odottaa kuolemantuomio.

Korjattu klo 14.02.: Käytämme jatkossa valkovenäläistä kirjoitusasua, Raman Pratasevitš.

Lue lisää:

Valko-Venäjän oppositio: Valko-Venäjä pakotti Ryanairin matkustajakoneen alas ja pidätti opposition toimittajan

Suosittelemme sinulle