Hyppää sisältöön

Liettuan-lennolta kaapattu oppositioaktivisti pelästyi koneen käännyttyä reitiltään, silminnäkijät kertovat – Valko-Venäjän toimet saivat laajan tuomion

Valko-Venäjä pakotti eilen Liettuan Vilnaan matkalla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin. Koneessa ollut valkovenäläinen oppositioaktivisti Raman Pratasevitš pidätettiin kentällä. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut tapahtuneen.

Viranomaiset tarkastivat koneessa olleiden matkatavaroita Minskin kentällä. Kuva: AFP

Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mukaan sunnuntaina Minskiin pakotetussa koneessa oli myös Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun KGB:n työntekijöitä.

Minskissä koneesta poistui viisi tai kuusi ihmistä, mutta mahdollisesti vain oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitš pidätettiin.

Coveneyn tavoin Ryanairin toimitusjohtaja Michanel O'Leary kutsui välikohtausta valtion toteuttamaksi kaappaukseksi. Myös O'Leary sanoi irlantilaisen Irish Newstalkin haastattelussa uskovansa, että koneessa oli KGB:n agentteja.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab on sanonut pitävänsä Valko-Venäjän itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa vastuullisena koneen pakottamisesta Minskiin.

Britannian parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Tom Tugendhat on esittänyt, että kaikki lentoyhtiöt lopettaisivat Valko-Venäjän ilmatilan käyttämisen.

Lentoyhtiöistä latvialainen Air Baltic on jo ilmoittanut lopettaneensa Valko-Venäjän ilmatilassa lentämisen.

Finnair kertoi puolestaan tänään, ettei se tee muutoksia lentoreitteihinsä. Sen Kreikan ja Turkin lennot voivat kulkea jatkossakin osan matkaa Valko-Venäjän ilmatilassa.

Valko-Venäjä on puolestaan sanonut toimineensa laillisesti ohjatessaan Ryanairin koneen Minskiin, koska koneessa oli pommiuhka.

Venäjän ulkoministeriön mukaan länsimaiden reaktiot tapahtuneeseen ovat olleet "shokeeraavia".

Liettuassa tapausta tutkitaan konekaappauksena

Liettuassa syyttäjät ovat aloittaneet tutkinnan Ryanairin lentokoneen pakottamisesta laskeutumaan Valko-Venäjän Minskiin. Tapahtunutta tutkitaan muun muassa konekaappauksena.

Viranomaiset haastattelivat useita koneessa olleita heti sen laskeuduttua sunnuntai-iltana Vilnaan.

Valko-Venäjän pakotti Vilnaan matkalla olleen koneen muuttamaan kurssiaan ja laskeutumaan Minskiin aikaisemmin sunnuntaina. Syyksi ilmoitettiin pommiuhka, joka ei pitänyt paikkaansa.

Valko-Venäjän hävittäjä saattoi konetta.

Tarkoituksena oli pidättää matkustajana ollut toimittaja ja oppositioaktivisti Roman Protasevitš.

Valkovenäläisen uutistoimisto BelTAn mukaan käsky tuli suoraan presidentti Aljaksandr Lukašenkalta.

Von der Leyen vaati pakotteita, EU kutsui Valko-Venäjän suurlähettilään puhutteluun

Välikohtaus on tuomittu laajasti. Muun muassa EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on vaatinut pakotteita vastuullisille. Von der Leyen vaati samalla Protasevitšin vapauttamista.

EU-maiden johtajat keskustelevat tapahtuneesta huippukokouksessa maanantaina. EU kertoo kutsuneensa Valko-Venäjän EU-suurlähettilään kuultavaksi Brysselissä.

EU saattaa kieltää Valko-Venäjän lentoyhtiötä Belaviaa laskeutumasta lentokentille unionin alueella.

Myös Yhdysvallat on tuominnut koneen pakottamisen Valko-Venäjälle. Ulkoministeri Anthony Blinken vaati Raman Pratasevitšin vapauttamista välittömästi.

EU, Britannia ja Yhdysvallat vaativat Kansainvälistä siviili-ilmailujärjestöä tutkimaan tapahtuneen.

Pratasevitš tajusi heti mistä oli kysymys

Koneen matkustajat ovat kertoneet Pratasevitšin reagoineen välittömästi, kun selvisi, että kone oli kääntynyt kohti Minskiä.

Erittäin hermostuneelta vaikuttanut Pratasevitš nousi seisomaan ja otti matkatavaralokerosta kannettavan tietokoneensa, jonka hän ojensi tyttöystävälleen. Hän antoi myös puhelimensa matkakumppanilleen.

Pratasevitšin kerrotaan sanoneen, että kone käännettiin hänen takiaan.

– Hän ei huutanut, mutta oli selvää, että hän oli erittäin peloissaan. Näytti, että hän olisi hypännyt ulos ikkunasta, jos se olisi ollut mahdollista, kertoi koneessa ollut Edvinas Dimsa myöhemmin uutistoimisto AFP:lle.

Puolassa asunut oppositiojohtaja pidätettiin Minskissä. Ilmeisesti myös hänen tyttöystävänsä pidätettiin.

Pratasevitš on ollut Valko-Venäjällä etsintäkuulutettuna. Häntä syytetään levottomuuksien aiheuttamisesta ja häntä uhkaa 15 vuoden vankeustuomio.

Valko-Venäjällä on ollut laajoja protesteja sen jälkeen, kun Lukašenka julistautui vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi viime elokuussa.

Korjattu klo 14.02: käytämme jatkossa valkovenäläistä kirjoitusasua, jonka mukaan oppositioaktivistin nimi on Raman Pratasevitš.

Lisää aiheesta:

Valko-Venäjän oppositio: Valko-Venäjä pakotti Ryanairin matkustajakoneen alas ja pidätti opposition toimittajan

Valko-Venäjän poliisi sulki maan suurimman itsenäisen uutissivuston

Suosittelemme sinulle