Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Viking Sallyn murhasta epäilty lähti kuulusteluissa erikoiseen vihjailupeliin – tunnusti teon mutta uskoi silti koko ajan selviävänsä

Miehen tunnustus pantiin oikeudessa hyödyntämiskieltoon. Tunnustuksen mukaan hän ehti juuri ja juuri heittää tekovälineen mereen ennen kuin partiotoverit saapuivat ja sattuma teki hänestä julkisuudessa sankarin eikä murhaajaa. Nyt hän kiistää rikoksen.

Poliisin ottama kuva murhapaikalta.
Rikospaikka teon jälkeisenä aamuna Viking Sallyn helikopterikannella. Kuva: Poliisin esitutkintamateriaali
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viking Sally -laivalla tapahtuneesta henkirikoksesta syytetty tanskalaismies oli poliisin epäiltyjen listalla jo rikoksen tapahtumavuonna 1987. Lopulta kuulusteluissa vuonna 2016 hän lähti poliisin kanssa erikoislaatuiseen kissa ja hiiri -leikkiin, joka johti tunnustukseksi väitettyyn ja varsin seikkaperäiseen kertomukseen veriteosta.

Avainasemassa poliisin esitutkinnassa on kolmen ruotsalaisen partiopojan kertomus, joka taltioitiin useissa kuulusteluissa vuoden 1987 aikana. Alaikäiset pojat kertoivat pääpiirteittäin yhtenevästi, että he löysivät vakavasti loukkaantuneen Klaus Schelklen ja Bettina Taxisin Viking Sallyn helikopterikannelta.

Ruotsalaisten mukaan tanskalaispartiolainen ilmestyi paikalle vasta heidän jälkeensä.

Partiolaiset kertoivat, että tanskalainen jäi uhrien luo vartioon, kun muut lähtivät hakemaan apua. Kun ruotsalaiset palasivat, tanskalaispartiolainen oli alkanut kantaa naista. Tällöin myös ruotsalaiset ryhtyivät auttamaan kantamisessa.

Vuonna 2016 ruotsalaispoikien kertomus sai täysin uudenlaisen sävyn, kun tanskalaismies kertoi poliisille uuden version. Sen mukaan hän oli vain hetki ennen ruotsalaispoikien saapumista syyllistynyt veritekoon.

Epäiltynä jo vuonna 1987

Tanskalaispartiolaista kuultiin tutkinnassa aluksi useita kertoja pelkästään todistajana, sillä poliisi ei aluksi osannut pitää kunnolliselta vaikuttavaa partiopoikaa mahdollisena epäiltynä.

Poliisi kuulusteli häntä kahdesti Sauvossa järjestetyllä partioleirillä todistajan asemassa. Partioseurueen johtaja kertoi poliisille kiinnittäneensä huomiota siihen, että partiopoika ei ollut moksiskaan saamastaan huomiosta vaan päinvastoin halusi antaa haastatteluja myös lehdistölle.

Ylen uutisessa mainittu Seura-lehden haastattelu nostettiin esiin myös oikeudenkäynnissä maanantaina. Siinä huomio kiinnittyy muun muassa partiopojan tarkkoihin kertomuksiin rikoksen tekotavasta.

Poliisi piti tutkinnan alussa ainakin jossain määrin mahdollisena myös sitä, että partiopoika olisi rikoksen tekijä.

Ylen ensimmäinen televisiouutinen henkirikoksesta tuli julki 29.7.1987.

30. lokakuuta 1987 poliisi kuuli häntä rikoksesta epäillyn asemassa, sillä hänen liikkumisessaan laivalla oli havaittu jotakin poikkeavaa.

Tuolloin partiopoika oli joutunut Tanskassa poliisin kanssa tekemisiin ja istui tutkintavankeudessa varkauksista epäiltynä. Virallisesti Suomen poliisin rikosepäily liittyi siihen, että partiolainen olisi liikkunut laivalla surmayönä etsimässä jotakin varastettavaa.

Kuulustelussa partiopoika kertoi, että hän kävi helikopterikannella kaksi tai kolme kertaa ennen kuin havaitsi saksalaiset. Lopulta hän näki ruotsalaisten rientävän helikopterikannelle ja seurasi heitä. Vasta tuolloin hän näki uhrit loukkaantuneina.

Kuulustelija pyrki ilmeisen tarkasti selvittämään epäselvyyksiä miehen kertomuksissa, sillä hän pyysi partiopoikaa piirtämään reittinsä jokaisella käyntikerralla.

Kuulustelun lopuksi poliisi kysyi suoraan, oliko tanskalaisella mitään tekemistä Viking Sallylla tapahtuneen henkirikoksen kanssa. Partiopoika vastasi, että ei ole.

Henkilökunta pesi veriset vaatteet

Turun poliisi kuulusteli Tanskan poliisin kanssa vielä tanskalaisen partiolaisryhmän johtajaa. Tämä kertoi, että partiopoika oli tullut yöllä herättämään hänet vaatteet yltä päältä veressä.

Partiopoika kertoi auttaneensa onnettomuuden uhreja, joten kaksikko lähti etsimään partiopojalle puhtaita vaatteita.

kaverukset kannella
Ystävykset Klaus Schelkle (vas.) ja Thomas Schmid muutamaa tuntia ennen Schelklen surmaa. Kuva: Poliisi

Tämän jälkeen kaksikko meni neuvontaan ja pyysi, että henkilökunta pesisi veriset vaatteet. Vähän ennen laivan saapumista Turkuun henkilökunta antoi vaatteet takaisin pestyina ja kuivattuina.

Rikoksen tutkintaa jatkettiin yhtämittaisesti yli neljä vuotta. Siinä kuultiin tai puhuteltiin noin tuhatta henkilä. Useita satoja rikosteknisia näytteitä lähetettiin analysoitaviksi ja tutkintatoimenpiteitä suoritettiin yhdekssä eri maassa.

Tämänkin jälkeen tutkintaa jatkettiin aika ajoin, mutta koska tekijää ei löytynyt, se keskeytettiiin 1990-luvulla.

Epäilty puhuu olevansa murhaaja

Vuonna 2015 Tanskan poliisi otti yhteyttä Suomen poliisiin ja kertoi erään tanskalaisen rikollisen lähettämistä viesteistä. Pian kävi ilmi, että kyseessä oli sama tanskalainen, jota oli kuultu alkututkinnassa pääasiassa todistajana.

Tanskalaismies oli uhkaillut vaimoaan muun muassa kertomalla, että hän on murhannut ihmisiä. Mies kertoi vaimolle, että on ylpeä siitä, että oli tehnyt murhan jäämättä kiinni.

Esitutkintamateriaalista ilmenee, että mies oli keskustellut asiasta myös vankilakuoroa johtaneen naisen kanssa. Mies suoritti tuolloin vankeusrangaistusta.

Kuoronjohtaja vahvisti myöhemmin poliisille, että mies oli tunnustanut teon hänelle. Tuolloin hän oli ajatellut, että teko painoi miehen mieltä ja oli tälle ”suuri suru”.

Myöhemmin mies oli kuoronjohtajan mukaan puhunut teosta ylpeillen. Tuolloin kuoronjohtaja oli alkanut ajatella, että mies on ”todellinen psykopaatti”.

Turun poliisissa miehen viesteistä ja puheista kiinnostuttiin. Tammikuussa 2016 tanskalaispoliisit kuulustelivat virka-apupyynnön perusteella miestä tämän kotona. Miehelle ilmoitettiin, että häntä epäillään henkirikoksesta Viking Sally -laivalla.

Kuulustelussa mies alkoi jostakin syystä puhua kohtalosta. Kun poliisi kysyi, mitä hän sillä tarkoitti, hän vastasi jotakin, joka on salattu pöytäkirjasta. Ylen tietojen mukaan tämä liittyy sairauteen, jonka hän on saanut. Mies jatkoi, että ”olisi ehkä sittenkin ollut parempi ottaa ne 16 vuotta silloin. Se olisi ollut helpompi rangaistus.”

Kysyttäessä mies kuitenkin kiisti, että puheet olisivat tunnustus. Sitten hän lisäsi olevansa varma, että häntä ei koskaan voitaisi panna vastuuseen teosta.

Kissa ja hiiri -leikki alkaa

Elokuussa 2016 suomalaispoliisit menivät kuulustelemaan miestä Tanskaan. Nyt hän suoritti vankeustuomiota kööpenhaminalaisessa vankilassa. Epäilty oli yllättynyt siitä, että poliiseja oli tullut Suomesta asti tapaamaan häntä.

Hän varmisti moneen kertaan, että tiloissa ei ole videokameraa eikä tapaamista tallenneta.

Poliisin mukaan epäillylle kerrottiin hänen oikeudestaan avustajaan ja selitettiin, mitä siitä luopuminen tarkoittaa. Mies ei silti halunnut avustajaa.

Epäilty kertoi olleensa niin paljon elämänsä aikana poliisien kanssa tekemissä, että hän tiesi, mitä poliisille voi kertoa ja mitä ei.

Poliisi näytti hänelle Seura-lehden juttua, johon tässäkin jutussa on aiemmin viitattu. Epäilty sanoi, että hänellä oli kuvassa mielipuolen katse. Sitten hän ilmoitti haluavansa kuvan itselleen.

Poliisit kertoivat, että Bettina Taxis kärsii yhä tapahtumista ja näyttivät epäillylle uhrien kuvia.

Epäilty sanoi, että olisi huono juttu, jos hän nyt muuttuisi sankarista murhaajaksi. Hän myös totesi tietävänsä, mikä oli rikoksen motiivi, mutta että hän ei halunnut pitkää vankeustuomiota.

Sitten hän kertoi löytäneensä laivalta kuonavasaran, jolla poistetaan metallista esimerkiksi hitsauksesta aiheutunutta likaa.

Hän jatkoi, että sillä olisi hyvä lyödä joku hengiltä ja surmaväline olisi helppo hävittää heittämällä se laidan yli mereen. Silti hän kiisti lyöneensä uhreja ja sanoi, että hänen elämäntilanteensa ei ole hyvä pitkälle vankeustuomiolle.

Bettina Taxisille epäilty halusi kertoa, että tämän ei enää tarvitse pelätä. Hän sanoi poliisille, että naiselle voi sanoa poliisien puhuneen tänään ”oikean miehen” kanssa.

Seuraavana päivänä epäilty vahvisti kertomuksensa ja lisäsi, että ei aio tunnustaa, sillä nyt poliisi tietää, kuka tekijä on.

Epäilty kertoi, että ennen matkaa hänen kotonaan oli tapahtunut jotakin, joka oli ajanut hänet nurkkaan ja räjähdyspisteeseen, jossa mitätön pikkuasia voisi saada hänet räjähtämään.

Epäillyn mukaan uhrit vain sattuivat olemaan väärässä paikassa väärään aikaan.

verta rikospaikalla
Rikospaikka oli teon jäljiltä verinen. Kuva: Poliisi

Kun hän oli allekirjoittanut kuulustelukertomuksen, hän ilmoitti haluavansa kertoa vankilan pihalla, mitä laivalla todella tapahtui.

Nyt hän kertoi, että oli ollut hyvin vihainen, koska ei ollut saanut kotoa rahaa eikä kunnollisia partiovarusteita ja ajatteli, ettei hänellä ole mahdollisuutta ikinä saada mitään itselleen.

Hän kertoi nähneensä saksalaiset nukkumassa. Hän oli hakenut kuonavasaran ja lyönyt sillä nukkuvia, jotta voisi ryöstää heidät. Hän kertoi lyöneensä molempia kuonavasaralla useita kertoja päähän.

Samalla hetkellä paikalle saapuivat ruotsalaiset partiopojat. Epäilty kertoi, että hän ehti käydä heittämässä vasaran ja palata sitten paikalle.

Hän kertoi poliisille ymmärtävänsä nykyään, kuinka onnekas hän oli, kun ruotsalaiset tulivat paikalle. Tämä teki hänestä ja pojista sankarin. Jos pojat eivät olisi tulleet, hän olisi jäänyt kiinni myöhemmin uhrien omaisuutta hallussaan.

Tilanne koko ajan hallussa

Marraskuussa 2016 epäilty jatkoi tunnustustaan. Hän muun muassa kertoi, että vuoden 1987 kuulusteluissa hänellä oli koko ajan tilanne hallinnassa ja että hän osasi vieläkin rauhoittaa ja sulkea itsensä ja ohjaamaan tunteitaan.

Kuulustelussa hän kertoi, että jos hän kuulisi kuolevansa huomenna, hän kirjoittaisi Klaus Schelklen perheelle ja kertoisi olevansa pahoillaan.

Jälleen hän kuitenkin palasi siihen, että ei halua tunnustaa, koska se veisi hänet pitkäksi aikaa vankilaan.

Hän myös lisäsi olevansa varma, että hän pystyisi puhumaan itsensä vapaaksi kaikesta, jos asia menisi oikeuteen.

Lopulta marraskuussa 2019 epäiltyä kuulusteltiin Tanskassa niin, että paikalla oli tanskalainen asianajaja. Nyt epäilty kertoi, että oli ollut aiemmissa kuulusteluissa vihainen poliisille.

Hänen mukaansa kaikki oli ollut vain provokaatiota eikä lainkaan totta.

Tunnustukset hyödyntämiskieltoon

Maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä Turussa tanskalaismies sai jo ennen syytteenlukua merkittävän voiton, joka voi osoittautua ratkaisevaksi.

Oikeus määräsi kaikki miehen väitettyihin tunnustuksiin liittyvät kuulustelukertomukset hyödyntämiskieltoon, eli niitä ei voi käyttää todisteina oikeudenkäynnissä.

Oikeuden mukaan näin vakavia rikosepäilyjä käsittelevässä kuulustelussa epäillyllä olisi pitänyt olla avustaja. Sekään ei pelastanut kertomuksia, että poliisin mukaan epäillylle tarjottiin avustajaa.

Mies vetoaa myös kuulustelujen aikaiseen terveydentilaansa ja kiistää puhuneensa vuoden 2016 kuulusteluissa totta.

Miehen asianajaja Martina Kronström totesi oikeudessa ja tauolla useita kertoja maanantain aikana, että hänen päämiehensä ei ole tunnustanut tekoa eikä tämä tiedä, mikä tekoväline oli.

Mies kiistää olevansa syyllinen tekoon. Ylelle hän totesi tauolla, että hän ei ole lainkaan huolestunut tilanteestaan ja on varma, että syytteet häntä vastaan hylätään.

Oikeudenkäynti jatkuu Turussa koko viikon.

Korjaus 24.5.2021 klo 22.42: Korjattu "kaikki miehen kuulustelukertomukset" muotoon "kaikki miehen väitettyihin tunnustuksiin liittyvät kuulustelukertomukset".

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: onko syyttäjä voinut löytää sellaisia todisteita, että yli 30 vuotta vanha tapaus ratkeaa?

Liki 34 vuotta sitten Viking Sally -risteilijällä tapahtunut surma on nyt oikeuskäsittelyssä Turussa. Oikeuden edessä istuu tunnustuksen tehnyt syytetty, mutta kyseinen tunnustus jouduttiin mitätöimään. Onko mahdollista, että yksi Suomen rikoshistorian selvittämättömistä rikoksista ratkeaa tällä viikolla? Toivo ja Marjukka käyvät yksityiskohtaisesti läpi vuoden 1987 surmayön tapahtumia Viking Sallyllä rikostoimittaja Tuomas Rimpiläisen opastuksella.

Suosittelemme