Hyppää sisältöön

Kommentti: Suomelle maapaikan tuonut urheilija jäämässä ilman kisalippua Tokioon – Eetu Kallioinen ohittaa Lari Pesosen skeetissä

Ennen Kroatian EM-kisoja Suomella on yksi maapaikka miesten skeetiin, mutta edustajaa Tokioon ei ole valittuna. Paikan tuoneen Lari Pesosen kannalta toinen maapaikka antaisi oljenkorren päästä olympiakisoihin, kirjoittaa Yle Urheilun Nina Vanhatalo.

Eetu Kallioinen on Suomen todennäköisin edustaja miesten skeetiin Tokion olympiakisoissa. Kuva: Mikko Koski / YLE

Lari Pesonen toi Suomelle miesten skeetiin maapaikan sijoittumalla Etelä-Korean Changwonissa käydyssä maailmancupin osakilpailussa viidenneksi 11. toukokuuta 2019.

26-vuotiasta Pesosta ei ole virallisesti valittu kisajoukkueeseen, sillä hän ei tällä hetkellä ole Suomen ykkösampuja miesten skeetissä.

Se, että olympiakisoihin valittaisiin joku muu urheilija kuin maapaikan ampunut urheilija ei ole ennenkuulumatonta. Muun muassa Ateenan 2004 kisoissa Marko Kemppainen voitti skeetissä olympiahopea, mutta paikan oli Suomelle tuonut Heikki Meriluoto.

Pesosta muutaman vuoden nuorempi, pari päivää sitten 23 vuotta täyttänyt Eetu Kallioinen on ampunut tasaisesti ja korkealla tasolla jo useamman vuoden. Sekä viime että tämän kauden tulokset puhuvat sen puolesta, että Tokioon lähtee Kallioinen, ei Pesonen.

Tuoreimmat näyttökisat niin EM- kuin olympiakisoihinkin käytiin huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa Italian Arezzossa ja Lonatossa. Arezzossa suomalaismiehistä parhaiten sijoittui Timo Laitinen (121 kiekkoa/125) Kallioisen seuratessa tuloksellaan 120 ja Pesosen ammuttua 119.

Lonatossa puolestaan Kallioinen oli ykkönen tuloksellaan 121, Laitisen (118) ja Pesosen (114) jäätyä alle 120:een kiekkoon.

Eetu Kallioisen ja Lari Pesosen tuloksia viime ja tällä kaudella. Kuva: Yle

Kallioisen taso onkin keskinäisessä vertailussa kovatasoisin. Hän on viime ja tämän kauden kisoissa eli yhdeksässä viime kilpailussaan ampunut kaikissa vähintään 120, ja keskiarvolla rapiat päälle 121 kiekkoa. Sellaisella tuloksella on menty kaksissa edellisissä olympiakisoissa kuuden parhaan finaaliin. Lari Pesonen on yltänyt tällä ja viime kaudella yli 120 tulokseen vain kolme kertaa.

Kallioisen vahvuutta lisää vielä se, että hän on kolmessa viime vuonna ammutussa finaalissa onnistunut rikkomaan 59/60 kiekkoa, joten finaalivahvuuttakin suomalaiselta löytyy.

– Se ei välttämättä meikäläinen ole, joka sinne kisoihin lähtee, Pesonen myöntää itsekin tiedostaen, että etenkin Lonaton näyttökilpailun olisi pitänyt sujua huomattavasti paremmin.

Lari Pesonen tiedostaa itsekin, että näytöt eivät ole olleet tarpeeksi vakuuttavia olympiaedustuksen suhteen. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Jos pelkkä maapaikan tuominen painaisi vaakakupissa paljon, olisi Pesonen voitu nimetä joukkueeseen jo aikoja sitten. Olympiakomitean tarkkuuslajien lajiryhmävastaava Kimmo Yli-Jaskari myöntää, ettei olympiakomitea aio vielä toukokuun valintatilaisuudessakaan nimetä skeetin edustajaa vaan virallisesti valinta tehdään vasta 30. kesäkuuta.

– Haluamme katsoa vielä, miten EM-kisoissa käy, Yli-Jaskari toteaa.

EM-kisoissa on tarjolla vielä kaksi olympiapaikkaa Tokioon miesten skeet-kisassa. Yksi maa voi saavuttaa maksimissaan kaksi maapaikkaa, joten EM-edustajat Kallioinen, Laitinen ja Tommi Takanen voivat tilannetta vielä muuttaa. Riippuen kuka mahdollisen toisen paikan toisi, voisi se avata vielä Pesosellekin mahdollisuuden olympiaunelman toteutumiseen.

Varmimmalta tällä hetkellä näyttää kuitenkin se, että ainakin 23-vuotias Kallioinen Tokiossa nähdään. Pesosen mahdollisuudet päästä Tokion kisakoneeseen lepäävät oikeastaan sen varassa, että toinen maapaikka tulee ja sen tuo juuri Kallioinen. Mikäli sen tekee Laitinen ja Takanen, ohittavat he näin ollen varmaankin Pesosen valintaa tehtäessä.

Lue lisää:

Valmentaja ja hänen suojattinsa tavoittelevat yhtä aikaa samaa Tokion olympiapaikkaa – jääräpäinen Suomen ampumaurheilun superlupaus saa vinkkejä maailmanmestarilta

Lari Pesonen, 24, sai kavereiltaan rahat kisamatkaan ja ampui Suomelle olympiapaikan – Metsästyskortin hankkiminen vei lajin pariin

Lari Pesonen tähtäsi Suomelle ensimmäisen olympiamaapaikan – "Olen tehnyt tämän eteen hommia pitkään"

Suosittelemme sinulle