Hyppää sisältöön

Maitohorsmaa munakkaaseen? Syötäviä luonnonkasveja löytyy nyt paljon – katso, kun toimittajamme etsii niitä vanhalta maatilalta Kajaanista

Loppukevät ja alkukesä ovat hyvää aikaa kerätä syötäväksi kelpaavia luonnonkasveja. Yksi tunnetuimmista ja ravintoarvoiltaan paras on nokkonen. Asiantuntijan listan kärjestä löytyvät myös vuohenputki, voikukka, poimulehti, maitohorsma ja kuusenkerkkä.

Syötäviä luonnonkasveja löytyy nyt paljon - maitohorsman voi napsia vaikka salaattiin
Syötäviä luonnonkasveja löytyy nyt paljon - maitohorsman voi napsia vaikka salaattiin
Kirsi Karppinen

Jos haluat kokeilla luonnonkasveja ruuanlaitossa, oikea aika on nyt. Syötävät luonnonkasvit ovat herkullisimmillaan loppukeväästä ja alkukesästä, ja monia niista löytyy runsaasti joka puolelta maata.

– Syötäviä luonnonkasveja kasvaa monesti muun muassa peltojen ja metsien reunoilla. Kannattaa etsiä mahdollisimman puhdas poimintapaikka, jossa kasvia on reilusti. Muutaman lehden perään ei kannata mennä, luonnontuotealan valtakunnallisen toimialajärjestön Arktisten Aromien toiminnanjohtaja Birgitta Partanen neuvoo.

Partanen listasi pyynnöstämme kuusi luonnonkasvia, jotka ovat helposti löydettävissä ja monikäyttöisiä.

Nokkonen: Nokkonen on ravintoarvoiltaan syötävien luonnonkasvien ykkönen. Siitä voi valmistaa esimerkiksi lettuja tai nokkoskeittoa. Jos nokkosta pakastetaan, se kannattaa kevyesti ryöpätä.

Vuohenputki: Vuohenputki on jokaisen puutarhan riesa, mutta samalla hyvin monikäyttöinen, syötävä luonnonkasvi. Sitä voi käyttää muun muassa salaattipohjana tai vaikka sämpylöissä. Vuohenputkea pystyy pakastamaan sellaisenaan ilman esikäsittelyä.

Voikukka: Arktiset Aromit ja Marttaliitto valitsivat aiemmin voikukan vuoden 2021 luonnonyrtiksi. Voikukka sopii hyvin esimerkiksi keittoihin, patoihin, leivontaan ja salaatteihin. Voikukasta voi käyttää kaiken lehdistä kukkiin ja nuppuihin. Nuput voi säilöä etikkaliemeen kapristen tavoin.

Poimulehti: Poimulehti toimii lisukkeena muun muassa kasvisohratossa. Poimulehdestä saa helposti myös monikäyttöistä viherjauhoa. Pienet poimulehdet ovat maultaan hyviä, mutta suutuntuma niissä on vähän karhea tai kuiva.

Maitohorsma: Maitohorsman versot sopivat mielestäni erinomaisesti munakkaaseen. Lehtiä voi käyttää hyvin salaattiin tai tehdä niistä teetä. Maitohorsman kauniita kukkia pystyy hyödyntämään erilaisten ruoka-annosten koristelussa.

Kuusenkerkkä: Etelämmässä Mikkelin korkeuksilla löytyy kuusista jo sentin–puolentoista kokoista kuusenkerkkää. Kuusenherkkä sopii erityisen hyvin syötäväksi kalan kanssa. Myös kuusenkerkkäsiirappi ja -öljy ovat herkullisia. Kannattaa muistaa, että kuusenkerkän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Muita edellä mainittuja luonnonkasveja saa kerätä jokamiehenoikeudella.

Pyörteen tilalla Kajaanissa luonnonkasveja on ihmettelemässä toimittaja Arto Loukasmäki. Haastateltavana on puutarha-agronomi, keruutuotetarkastaja Heli Pirinen.

Suosittelemme sinulle