Hyppää sisältöön

Kesätöitä on tarjolla viime vuotta enemmän –Kauppakamarin toimitusjohtaja: "Nuorten kannattaa olla rohkeasti yhteyksissä yrityksiin"

Keski-Suomen kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä peräti 72 prosenttia kertoo palkkaavansa kesätyöntekijöitä tänä vuonna. Kyselyyn vastanneilla yrityksillä on tarjolla kesätyöpaikkoja jopa enemmän kuin ennen koronaa.

Kesätyö jäätelökioskilla on monen ensimmäinen työpaikka. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Koronavuonna kesätyöpaikoissa oli selkeä notkahdus, sillä vuonna 2020 kesätyöpaikkoja oli tarjolla kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Tuleva kesä näyttää työnhakijoiden kannalta valoisammalta. Keski-Suomen kauppakamarin kyselyyn vastanneilla yrityksillä on tänä vuonna tarjolla kesätyöpaikkoja 19 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Kauppakamarin kesätyöpaikkakyselyyn vastanneista yrityksistä 72 prosenttia kertoo palkkaavansa kausityövoimaa.

Avoimista vastauksista ilmenee, että myynnin kasvaminen ja sitä kautta lisääntynyt töiden määrä sekä kausivaihtelu ovat lisänneet kesätyöpaikkojen määrää. Nuoret ovat myös kysyneet kesätöitä aiempaa aktiivisemmin.

Kyselyn perusteella yrityksillä on halua antaa nuorille työkokemusta ja tuloja kesätyön kautta.

– Kesätyöpaikka on nuorelle tärkeä kosketus työelämään ja yritykset haluavat tarjota nuorille mahdollisuuden saada työkokemusta, sanoo Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen.

Kesätyöpaikkojen määrän kasvusta huolimatta on aloja ja yrityksiä, joilla kesätyöpaikkojen määrä on aikaisempaa vähäisempi. Esimerkiksi tapahtuma-alalla rajoitukset ja epävarma tilanne vaikuttavat tarjolla olevien kesätyöpaikkojen määrään.

Kyselyyn vastasi yrityksiä eniten teollisuudesta (25%), muusta palvelutoiminnasta (13,6%), tukku- ja vähittäiskaupasta (11,4%) sekä rakennusalalta (11,4%).

Suosittelemme sinulle