Hyppää sisältöön

Lentoyhtiöt alkoivat välttää Valko-Venäjän ilmatilaa, ja Liettua kehottaa kansalaisiaan poistumaan maasta

EU-johtajat ovat parhaillaan koolla pohtimassa unionin vastausta Valko-Venäjän toimintaan. Lentoyhtiöiden reitinmuutokset merkitsevät jo nyt Valko-Venäjälle tulonmenetyksiä.

Lentoyhtiö Belavian kone Minskin lentokentällä. Kuva: AOP

Valko-Venäjää uhkaavat ankarat sanktiot sen pakotettua Ryanair-yhtiön koneen laskeutumaan eilen sunnuntaina. Valko-Venäjän viranomaiset halusivat tällä keinoin saada koneessa olleen valkovenäläisen oppositiopolitiikon Raman Pratasevitšin pidätettyä.

Valko-Venäjän naapurimaa Liettua on päättänyt, ettei sen lentokentille saa laskeutua tai niiltä nousta yksikään kone, joka käyttäisi Valko-Venäjän ilmatilaa.

Liettua on myös kehottanut kaikkia kansalaisiaan poistumaan Valko-Venäjältä ja välttämään Valko-Venäjälle matkustamista.

Eräät lentoyhtiöt ovat jo alkaneet välttää Valko-Venäjän ilmatilaa. Näitä yhtiöitä ovat ainakin puolalainen LOT, unkarilainen Wizzair, Latviaan rekisteröity AirBaltic sekä Kyproksella päämajaansa pitävä Avia Solutions.

Koska näiden yhtiöiden koneet kiertävät Valko-Venäjän ilmatilan, maa ei saa sille kuuluvia ylilentokorvauksia. Uutistoimisto Reutersin mukaan Valko-Venäjä saa jokaisesta ilmatilansa ylityksestä noin 500 euron korvauksen. Vuositasolla ylilentokorvauksista kertyy miljoonien eurojen summa.

Euroopan ilmailuviranomaisen Eurocontrolin mukaan Euroopan ilmatilassa lentää viikon aikana 2500 lentoa, jotka kulkevat Valko-Venäjän ilmatilan kautta.

Myös Ruotsin liikennevirasto kehottaa ruotsalaisia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Suomalainen Finnair ei muuta käytäntöjään ja jatkaa lentojaan Valko-Venäjän yli.

Finnair lentää Valko-Venäjän yli etelän suosittuihin lomakohteisiin – Minskiin pakotetun matkustajakoneen tapaus ei aiheuta muutoksia Suomen lentoihin

Suomalaistutkija: Valko-Venäjä haluaa lentokaappauksella antaa varoituksen kaikille opposition edustajille

Pakotteita ehdotetaan

EU-johtajat ovat aloittaneet kokouksensa, jossa pohditaan muun muassa Valko-Venäjän tilannetta. Valko-Venäjää vastaan ehdotetaan uusia pakotteita, jotka kohdistuisivat erityisesti sen lentoliikenteeseen.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kertoi ennen kokousta aikovansa ehdottaa, että kaikki lennot Valko-Venäjän ja EU:n jäsenmaiden välillä keskeytettäisiin siihen saakka, kunnes Pratasevitš on vapautettu. Rangaistus kohdistuisi eritoten Valko-Venäjän valtiolliseen lentoyhtiöön Belaviaan.

– Jotta antaisimme selkeän vastineen tähän valtioterroristiseen tekoon aion ehdottaa Eurooppa-Neuvostossa, että kaikki lennot Valko-Venäjälle ja takaisin tulisi lakkauttaa, kunnes tämä nuori mies on vapautettu, Morawiecki sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Britannia on jo kieltänyt Belavialta ilmatilansa käytön.

EU-maista Puolan ohella ainakin Irlanti tulkitsee Valko-Venäjän syyllistyneen valtioterrorismiin.

Liettuan pääministeri Ingrida Simonyte esittää, että Valko-Venäjän ilmatila suljettaisiin kansainvälisiltä lennoilta. Toistaiseksi on epäselvää, miten tämä voitaisiin toteuttaa kansainvälisen lain mukaisesti. Simonyte on myös ehdottanut, että Euroopan investointipankin sijoitukset Valko-Venäjälle lopetettaisiin.

Belgian pääministeri Alexander de Croo luonnehti toimittajille, että hänen mielestään Valko-Venäjälle asetettavien sanktioiden tulee olla "nopeat ja ankarat".

Yhdysvaltain liikenneministeri Pete Buttigieg sanoo maansa viranomaisten arvioivan, ovatko lennot Valko-Venäjälle turvallisia. Yhdysvallat päättää toimista, kun arvio on valmistunut.

Liettuan-lennolta kaapattu oppositioaktivisti pelästyi koneen käännyttyä reitiltään, silminnäkijät kertovat – Valko-Venäjän toimet saivat laajan tuomion

Ulkoministeri Haavisto otti yhteyttä Valko-Venäjän ulkoministeriin: "Hyvin hataria olivat selitykset"

Suosittelemme sinulle