Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Turkulaisyhtiön koronaviruslääkepatentti varmistui

Seuraavaksi vuorossa on kumppanin etsiminen kansainvälisiltä lääkealan markkinoilta.

Koeputkia laboratoriossa.
Keksintö auttaa erityisesti tilanteessa, jossa rokotekattavuus uhkaa jäädä laumasuojaa ajatellen liian matalaksi. Arkistokuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Hannu Vähämäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Turussa toimivan lääkeinnovaatioyhtiö Therapeutica Borealis Oy:n koronaviruslääkkeelle on myönnetty Yhdysvaltain patenttitoimiston (USPTO:n) patentti. Yhtiö kertoi aiemmin tässä kuussa patenttihakemuksen saamasta hyväksynnästä, jonka perusteella lopullista patenttia osattiin odottaa toukokuun aikana.

– Lopullinen hyväksyntä on meille tärkeä virstanpylväs. Seuraava tavoitteemme on löytää yhteistyökumppaniksi vakiintunut, kansainvälinen lääkealan toimija, jonka resurssit mahdollistaisivat lääkkeen saamisen markkinoille, sanoo yksi lääkkeen keksijöistä ja Therapeutica Borealis Oy:n perustajista, professori Kalervo Väänänen tiedotteessa.

Lääkkeen muut keksijät ja Therapeutica Borealiksen perustajat ovat dosentti Lauri Kangas ja psykologi Matti Rihko.

Kyseessä on nenäsumute

Keksinnön ideana on nenäsumute, joka vaikuttaa kolmella tavalla nenän limakalvojen solujen toimintaan ehkäisten ja heikentäen viruksen kykyä tunkeutua elimistöön ja monistua. Näin voidaan ennaltaehkäistä sairastumista ja pienentää riskiä sairastua vakavasti.

– Pandemian taltuttaminen vaatii luultavasti rokotteen lisäksi ennaltaehkäisevän tai taudin varhaisessa vaiheessa vaikuttavan lääkkeen. Keksintö auttaa lisäksi erityisesti tilanteessa, jossa rokotekattavuus uhkaa jäädä laumasuojaa ajatellen liian matalaksi, Kalervo Väänänen sanoo.

Tiedotteen mukaan uudessa lääkkeessä käytettävät vaikuttavat aineet (aprotiniini, hydroksiklorokiini ja ivermektiini) ovat tunnettuja ja laajalti käytössä olevia lääkkeitä, mutta tässä keksinnössä niitä käytetään uudella tavalla ja kohdennetusti ylähengitysteiden limakalvolla. Kohdennettuna tarvittava lääkemäärä voidaan pitää alhaisempana, mikä tekee hoidosta turvallisemman ja tehokkaamman.

Kaikki patentin piiriin kuuluvat lääkemolekyylit on hyväksytty muiden sairauksien hoitoon, mutta systeemisesti käytettyinä eli potilaiden nieleminä pillereinä tai infuusioina lääkeainemäärät ovat korkeita ja saattavat aiheuttaa haittoja.

Paikalliskäytössä, esimerkiksi nenäsumutteena, keksinnössä kuvattujen vaikuttavien aineiden pitoisuudet koko elimistössä jäävät hyvin alhaisiksi, mutta riittäviksi paikallisesti estämään viruksen kulkua ja monistumista, tehden lääkkeestä turvallisemman ja tehokkaamman.

Lue lisää:

Turkulaisyhtiö kehitti uuden lääkkeen koronan aiheuttamaan Covid-19-tautiin – kyseessä nenäsumute

Suosittelemme