Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mikko Ilonen hieraisi silmiään Phil Mickelsonin historiallisesta voitosta – "En todellakaan odottanut"

Suomen menestynein miesgolfaaja Mikko Ilonen näkee turnauksesta kahden kierroksen jälkeen pudonneen Kalle Samoojan saaneen tärkeää oppia kilpailusta.

Phil Mickelson golf.
Phil Mickelson juhlii major-turnausvoittoa 50-vuotiaana. Kuva: Getty Images
Simo Leinonen,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalainen golfkonkari Phil Mickelson teki varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa historiaa voittamalla major-turnauksen kaikkien aikojen vanhimpana pelaajana.

Mickelson päätti viimeisen kierroksen tuloksella yksi yli parin. Yhteistuloksella kuusi alle Mickelson voitti golfin kauden toisen arvoturnauksen kahden lyönnin erolla Etelä-Afrikan Louis Oosthuizeniin ja Yhdysvaltojen Brooks Koepkaan.

Useita kertoja golfin major-turnauksessa pelannut Mikko Ilonen kertoo yllättyneensä Mickelsonin suorituksesta.

– Todellakin hieraisin silmiä. En todellakaan odottanut, että hän pärjäisi major-kilpailuissa, mutta siellähän hän hillui kärjessä perjantain jälkeen ja kesti loppuun asti. Kyllä se iso yllätys oli, Ilonen sanoo.

Mickelson voisi jo ikänsä puolesta pelata senioreiden puolella, mutta hän on halunnut pelata edelleen nuorempien mukana.

– Hän on halunnut kuulua nuorempien joukkoon, eikä ole antanut periksi, vaikka on saavuttanut seniori-iän 50 vuotta. Hän on keskittynyt siihen, että pystyy vielä pärjäämään. En tiedä, uskoiko hän itsekään, että pystyy vielä tuossa iässä voittamaan major-turnauksen.

Tärkeää oppia

PGA-turnauksessa tehtiin suomalaista urheiluhistoriaa, sillä golfin major-turnauksessa ei ole koskaan pelannut kahta suomalaista miespelaajaa samaan aikaan. Kalle Samoojan ja Sami Välimäen turnaus päättyi kuitenkin jo kahden kierroksen jälkeen ja kumpikin jäi tulokseen +10.

Samooja pelasi avauskierroksen kaksi ja toisen kierroksen kahdeksan yli parin. Ilonen kuitenkin uskoo, että ensimmäisen major-turnauksensa pelannut Samooja sai tärkeää oppia viikonlopulta.

– Se ensimmäinen kierros ei ollut mikään heikko. Kalle sanoi itsekin, että löi hyvin palloa, ja hänestä tuntui kotoisalta. En tiedä, minkä takia sitten on sitten lähtenyt ilmat pihalle perjantaina. Tämä oli varmasti hyvä kokemus hänelle. Kalle tullaan ihan varmasti näkemään uudestaankin noissa ympyröissä, Ilonen sanoo.

Kalle Samooja golfasi PGA-mestaruusturnauksessa kahdella kierroksella yhteistuloksen +10.
Kalle Samooja pelasi ensimmäisen major-turnauksensa. Kuva: Gerogory Shamus / Getty Images

Välimäki, 22, puolestaan pelasi avauskierroksella tuloksen +6. Toisella kierroksella hän golfasi neljä yli parin.

– Tuloksien valossa katsoin, että hän lähti vähän helposti liikkeelle, sillä Sami oli tehnyt birdien ensimmäiselle reiälle. Hän kuitenkin löi ilmeisesti vääriin paikkoihin, koska on tullut aika helpolla tuplaa ja bogeja, Ilonen sanoo ja jatkaa:

– Välimäellä oli kaksi vähän heikkoa kierrosta, mutta pitää muistaa, että hän on nuori. Jos vertaa Mickelsoniin, niin hänellä on vielä 30 vuotta aikaa tahkota näitä kisoja, Ilonen toteaa.

Sami Välimäki
Ilosen mukaan Välimäelle tuli helppoja tuplia ja bogeja. Kuva: Getty Images

Major-turnauksen voitto oli 50-vuotiaalle Mickelsonille hänen uransa kuudes. Ilosen mukaan ei ole millään tapaa huono asia, että viisikymppinen konkari voittaa kovan kilpailun.

– Se tuo maailmanlaajuisesti huomiota golfiin. Pitää kuitenkin muistaa, että hänellä on aika kova rekordi koko uran aikana ja hän on pysytellyt maailman kärjessä pidempään kuin kukaan muu.

– Ei ole missään nimessä negatiivinen asia, että golf pysyy mediassa ja saa tuollaista huomiota. Tämä osoittaa, että pystyy pärjäämään, kun laittaa mielensä johonkin asiaan, Ilonen päättää.

Lue myös:

Golfkonkari Phil Mickelson kiinni historiallisessa voitossa

Samoojan ja Välimäen pelit ohi golfin PGA-mestaruusturnauksessa – "Ei ollut mies terävimmillään"

Samooja golfasi uransa ensimmäisen major-kisan avauskierroksen tulokseen +2 – "En nyt kauhean pettynyt ole"

Suosittelemme