Hyppää sisältöön

Viimeistenkin suomalaissotilaiden kotiutus Afganistanista on käynnissä: osa sotilaista palaa jo tänään, loputkin kesäkuun alkupuolella

Suomalaissotilas Mazar-i-Sharifista: mieliala on hyvä, tukikohdassa kiireinen tunnelma pakkaamisen vuoksi. Kaksikymmentä vuotta kestänyt Afganistanin kriisinhallintaoperaatio päättyy Suomen osalta ennen juhannusta. Suomi aikoo lisätä sotilaita kriisinhallinnassa Afrikassa.

Suomalaisia rauhanturvajoukkoja Afganistanissa kesällä 2009. Kuva: Markku Tölli / Puolustusvoimat

Suomella on ollut vielä noin kaksikymmentä kriisinhallintasotilasta Afganistanissa. Vahvasti Yhdysvaltojen tukeen perustuva ja sotilasliitto Naton johtama kriisinhallintaoperaatio päättyy kahdenkymmenen vuoden jälkeen syksyyn mennessä.

Suomalaisten loppuryhmästä ensimmäiset sotilaat palaavat kotimaahan jo tänään tiistaina. Loppuryhmä kotiutuu kesäkuun alkupuolella, 13. kesäkuuta mennessä. Aiempi aikataulutieto oli, että suomalaissotilaat poistuisivat Afganistanista syksyyn mennessä.

Puolustusvoimat tiedotti suomalaissotilaiden kotiuttamisesta tänään. Suomalaiset tuovat myös sotilaskalustonsa, kuten autot, takaisin Afganistanista.

Operaation loppuvaiheessa suomalaissotilaat ovat toimineet Afganistanin turvallisuusviranomaisten neuvonantajina, kouluttajina sekä esikuntatehtävissä.

Suomalaista sotilaskalustoa lastattiin kuljetuskoneeseen Mazar-i-Sharifissa Afganistanissa toukokuussa. Kuva: Puolustusvoimat

Suomalaissotilas: tukikohdassa kiireinen tunnelma, mieliala on hyvä

Suomalaissotilaat ovat palaamassa hyvillä mielin kotimaahan. Lähdön hetkellä suomalaisten mieliala ja henki ovat hyvät, kertoo suomalaisjoukkoja johtava eversti Joni Lindeman Mazar-i-Sharifin tukikohdasta.

– Täällä on aika kiireinen tunnelma. Jokainen maa evakuoi omaa materiaaliaan pois ja puretaan rakennelmia. Osa näistä tukikohdan rakennelmista luovutetaan afgaanien asevoimille, Lindeman kertoo Ylelle.

– Tällä hetkellä meidän tärkein tehtävä on saada jäljellä oleva kalusto ja henkilöstö määräajassa suunnitelmanmukaisesti Suomeen.

Joni Lindemanin mukaan Afganistanin omat turvallisuusjoukot ovat kehittyneet yhteistyössä kansainvälisten joukkojen kanssa viime vuosien aikana. Lindeman itse oli Afganistanissa ennen nykyistä komennustaan kahdeksan vuotta sitten.

Suomi on puolestaan pystynyt kouluttamaan ammattisotilaitaan ja reserviläisiään Afganistanissa ja kokeilemaan suomalaisten kalustoa kenttäolosuhteissa.

Kuljetuskontteja pakataan suomalaisten käyttämässä kansainvälisessä tukikohdassa Camp Marmalissa, Mazar-i-Sharifissa toukokuussa. Kuva: Puolustusvoimat
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Afganistanissa on palvellut liki 2 500 suomalaissotilasta. Naisia sotilaista oli 52. Yhtä aikaa sotilaita on ollut maassa enimmillään liki 200.

Sotilaallisen kriisinhallinnan kustannukset olivat viime vuoden loppuun mennessä noin 315 miljoonaa euroa. Afganistan on myös Suomen merkittävin kehitysavun kohde.

Puolustusvoimien mukaan kahden vuosikymmenen aikana kaksi suomalaissotilasta kuoli ja viisitoista loukkaantui Afganistanissa. Molemmat suomalaissotilaat kuolivat räjähdeiskussa.

Yhdysvallat aikoo poistua Afganistanista 11. syyskuuta mennessä eli tasan 20 vuotta New Yorkin terrori-iskun jälkeen.

Suomalaisia siviilikriisinhallinnan työntekijöitä, kuten poliisikouluttajia, on Afganistanissa ollut kahden vuosikymmenen aikana yhteensä noin 250. Lisäksi maassa on ollut kansalaisjärjestöjen lähettämiä työntekijöitä.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Afganistanin operaation päättymisen jälkeen Suomi harkitsee osallistumisensa lisäämistä EU:n koulutusoperaatiossa Malissa Afrikassa, mutta sotilaiden lisäämisessä "ei hötkyillä". Kuva: Terhi Liimu / Yle

Puolustusministeri: Riskinä on, että Afganistan ajautuu terroristien käsiin

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) arvioi, että kansainvälisen kriisinhallintaoperaation päättämisessä on riskinsä.

– Emme tietenkään halua, että Afganistan ajautuu huonoon tilanteeseen, terroristien tai huumekauppiaiden käsiin. Nämä ongelmat ovat haasteena ja voi sanoa uhkanakin.

Jos näin kävisi, haitalliset vaikutukset – kuten terrorismin lisääntynyt uhka ja lisääntyvä pakolaisuus – säteilisivät Eurooppaankin.

– Jälkihoito on nyt tärkeää. Afganistan tarvitsee varmasti tukea jatkossakin, ehkä siviilikriisinhallintaa. Yhdistyneillä Kansakunnilla täytyy olla merkittävä rooli, Kaikkonen sanoo Ylelle.

Kaikkosen mielestä kriisinhallintaoperaation ansiosta Afganistanin näkymät ovat nyt paremmat kuin aiemmin. Viranomaisia koulutettiin pitämään parempaa huolta maastaan.

– Onko se riittävää, se jää nähtäväksi.

Suomi harkitsee sotilaiden lisäämistä Afrikassa

Suomi aikoo lisätä sotilaitaan kriisinhallinnassa Afrikassa. Presidentti Sauli Niinistö ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat viime perjantaina, että Suomi lisää vaiheittain osallistumista Euroopan unionin koulutusoperaatioon Malissa.

Vielä ei ole arviota, kuinka paljon Suomi lähettäisi lisää sotilaita Maliin. Asiaa ryhdytään nyt selvittämään yhdessä EU-operaation kanssa. Todennäköisesti tämän vuoden lopulla on tarkoitus tehdä ratkaisu laajennuksen suuruudesta ja aikataulusta.

Malissa on tällä hetkellä yhteensä vajaa kymmenen sotilasta kahdessa eri operaatiossa. Puolustusministeri Antti Kaikkonen pitää todennäköisenä, että EU:n koulutusoperaation neljän sotilaan määrä kasvaa tämän vuoden aikana kohti kahtatoista, joka on nykyisen päätöksen yläraja.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdon viimeviikkoinen linjaus on jatko hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle selonteolle. Selonteossa linjattiin, että Suomi pyrkii lisäämään osallistumistaan kriisinhallintaan Afrikassa.

– Tavoittena on, että Suomen osallistuminen sotilaalliseen kriisinhallintaan voisi pysyä nykytasolla tai tulevaisuudessa hivenen kasvaakin, puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo.

– Eduskunnassa on myös toivetta siitä, että kääntäisimme katsetta jonkun verran enemmän Afrikkaan. Katsotaan rauhassa, missä Suomi voisi olla hyödyksi, ja toisaalta mistä myös meille itsellemme voisi olla hieman hyötyä.

Ulkoministeriön näkemys on ollut, että konfliktit ja turvallisuustilanteen heikkeneminen Afrikassa vaikuttaa suoraan Euroopan ja Suomen turvallisuuteen. Kyse on erityisesti Saharan eteläpuolisesta Sahelin alueesta, missä Malikin sijaitsee.

Vakaamman Afrikan toivotaan myös vähentävän Eurooppaan suuntaavien pakolaisten määrää.

– Afrikan operaatiot ovat herkästi riskialttiimpia ja jonkun verran kalliimpia kuin toiset operaatiot, Antti Kaikkonen pohtii.

Malissa turvallisuustilannetta heikentävät ääri-islamistiset ryhmät, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin Al-Qaidaan ja Isisiin. Maassa on etnisiä jännitteitä sekä kuivuuden aiheuttamia jännitteitä maanviljelijöiden ja karjanomistajien välillä. Malissa tapahtui vallankaappaus viime elokuussa.

Suomi osallistuu tällä hetkellä kymmeneen sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon. Niissä on noin 360 sotilasta. Suurin näistä operaatioista on Libanonissa.

Al-Qaidan isku New Yorkiin sysäsi suomalaisetkin Afganistaniin

Sysäys suomalaissotilaiden lähtöön Afganistaniin oli terrori-isku New Yorkissa vuonna 2001. Al-Qaidan terrori-isku World Trade Centerin (WTC) kaksoistorneihin sai Yhdysvallat pommittamaan Taliban-joukkoja Afganistanissa.

Heti perään käynnistyi Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) valtuuttama ja sotilasliitto Naton johtama kriisinhallintaoperaatio, jonka oli määrä kitkeä terrorismia, vakauttaa Afganistanin turvallisuustilanne sekä tukea ja kehittää maan hallintoa.

Juttua on täydennetty eversti Joni Lindemanin haastattelulla Mazar-i-Sharifista tiistaina 25.5.2021 kello 17.30.

Voit keskustella Suomen sotilaallisesta kriisinhallinnasta keskiviikkoon 26.5.2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Lue lisää:

Suomi aikoo lähettää lisää sotilaita kriisinhallintaan Maliin Afrikkaan

Puolustusministeri Antti Kaikkonen Ylelle: suomalaissotilaat poistuvat Afganistanista syksyyn mennessä

Onko Suomi lähettämässä lisää sotilaita Afrikkaan? Ulkoministeriö ja puolustusministeriö erimielisiä

“Maailmansotien jälkeen ensimmäinen kerta, kun on oltu sodankaltaisissa oloissa pidempään” – Suomi oppi sotataitoja, mitä sai Afganistan?

Yhdysvallat kitki terrorismia Afganistanissa 20 vuotta – jälkeen jää Talibanin valta ja mahdollinen kaaos

Suosittelemme sinulle