Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi, äänestää voi ensimmäistä kertaa myös autosta käsin: "Sujui erittäin hyvin", kuvailee äänestäjä

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Ensimmäistä kertaa äänestämään pääsee drive in -tyylillä. Tarkoituksena on tarjota äänestäjälle mahdollisimman terveysturvallisia tapoja äänestää.

Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona aamulla. Ensimmäistä kertaa äänestämään pääsee myös drive in -tyylillä tai ulkona, jos liikkeellä on jalan tai pyörällä.

– Hyvin poikkeuksellista ja uutta tämä on. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä lähtee toimimaan ja millaista kiinnostusta tämä saa aikaan. Jos drive in -äänestys osoittautuu tarpeelliseksi ja kysyntää on, näitä voidaan varmaan järjestää tulevissakin vaaleissa, Helsingin keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Juha Viertola (kok.) kertoo.

Mahdollisuus drive in -äänestykseen toteutettiin, jotta ennakkoäänestys saataisiin toteuttettua mahdollisimman terveysturvallisesti. Mallina järjestelyille ovat olleet koronatestauksen drive in -pisteet. Mukaan suositellaan omaa kynää ja kasvomaskia. Myös turvaväleistä on syytä huolehtia.

Muutoin äänestysprosessi on samanlainen kuin ennenkin, vaikka äänestyskoppina toimiikin auto.

– Paikalle ajetaan autolla, äänestäjän tiedot otetaan ylös ja täytetään äänestykseen liittyvät ilmoitukset. Äänestyskuoreen laitetaan äänestyslippu, jonka äänestäjä täyttää yksin autossaan, jolloin vaalisalaisuus tulee turvattua. Vaalilipun sisältävä kuori toimitetaan myöhemmin keskusvaalilautakuntaan, Viertola kertoo.

Kuntavaalien drive in -äänestyspaikka Töölön kisahallin Mäntymäen kentällä.
Äänestää voi tänä vuonna myös ulkona. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Äänestäjiä oli liikkeellä jo aamulla

Mikoksi esittäytynyt henkilö kuuli drive in -äänestyksen avautumisesta aamulla radiosta. Hän ei ollut suunnitellut äänestävänsä tänään, mutta sattui olemaan Helsingissä Töölön kisahallin lähistöllä ja päätti ajaa autolla äänestyspaikalle Mäntymäen kentälle.

Mikko kuvailee, että autossa äänestäminen oli käytännössä samanlaista kuin vaalikopissakin.

– Nyt se on hoidettu. Mielestäni tämä sujui erittäin hyvin, järjestelyt ja vaalivirkailijat toimivat erinomaisesti.

Äänestäminen on kuitenkin mahdollista myös ulkona, eli paikalle voi saapua jalan tai pyörällä. Kävellen äänestämään saapuivat keskiviikkoaamuna Tekla Kosonen ja Bicca Olin.

– Tulimme kokeilemaan, miltä tuntuu äänestää ulkona. Oli mukavaa tehdä näin korona-aikana jotain erilaista, Olin kertoi äänestettyään.

Kosonen kertoo, että äänestäminen ulkona sujui sisätiloista tuttuun tapaan kopissa.

– Sää oli oikeastaan ainoa asia, joka teki tästä erilaista, hän sanoo tuuliseen ja sateiseen säähän viitaten.

Äänestämisen jälkeen kaksikko suuntaa kahveille.

– Aina kuuluu vaalikahvit tähän hommaan, Olin toteaa.

Kuntavaalien drive in -äänestyspaikka Töölön kisahallin Mäntymäen kentällä.
Drive in -äänestyspaikkoja on Suomessa kymmenkunta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kouvolassa voi äänestää autossa tai parkkihallissa

Myös Kouvolassa kokeiltiin ensimmäistä kertaa ennakkoäänestystä drive in -periaatteella.

Kouvolan jäähallin pihalle oli tuotu kaksi puista koppia, joiden luona autoilijat kävivät äänestämässä aamukymmenestä lähtien. Äänestäjiä ajoi paikalle tasaiseen tahtiin.

Vaalisalaisuuden takia autossa saa olla vain yksi henkilö. Jos äänestäjiä on autossa enemmän, muiden täytyy poistua autosta äänestämisen ajaksi.

Kouvolassa kokeiltiin ensimmäistä kertaa ennakkoäänestystä drive in -periaatteella. Ensimmäisenä äänestysvuorossa olivat kouvolalaiset Marja ja Pekka Kuosmanen.

– Meillä ei ole täällä tietokoneita. Äänestäminen otetaan manuaalisesti vastaan, mikä tarkoittaa, että äänestäminen kestää hiukan kauemmin kuin niissä paikoissa, joissa on tietojärjestelmä käytössä, keskusvaalilautakunnan sihteeri Päivi Sandås Kouvolan kaupungilta kertoo.

Sandås toivoo, että äänestäjillä olisi mukanaan äänestysoikeudesta kertova ilmoituskortti, jotta äänestys hoituisi nopeammin.

Kouvolassa on käytössä myös walk in -äänestyspaikka kaupungintalon parkkihallissa. Se on tarkoitettu äänestäjille, jotka eivät autoile. Walk in -äänestyspaikassa äänestäjät kulkevat autohallin toisesta päästä sisään ja toisesta ulos, joten he eivät kohtaa toisiaan. Turvavälit saadaan hyvin pidettyä isossa parkkihallissa.

Rouva odottaa vuoroaan ennakkoäänestämään telttakatokseen Kouvolan kaupungintalon parkkihallissa.
Kouvolassa voi äänestää myös kaupungintalon parkkihallissa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Päivi Sandås pitää mahdollisena, että drive in -äänestys on käytössä Kouvolassa myös seuraavissa vaaleissa. Seuraavana ovat vuorossa maakuntavaalit mahdollisesti jo ensi vuonna.

– Otamme vastaan palautetta. Sen jälkeen, kun ennakkoäänestysaika on loppunut, niin harkitsemme sitä. Oikeastaan aika pian joudumme sitten päättämään, että aletaanko tällaista käyttää.

Kouvolalainen Pekka Kuosmanen pääsi testaamaan drive in -äänestyspaikkaa ensimmäisten joukossa. Hän oli kokemukseen erittäin tyytyväinen ja piti drive in -äänestämisen järjestämistä hyvänä ideana myös jatkossa.

– Etenkin ennakkoäänestyksessä voisi ihan hyvin järjestää tällaisen. Ehkä se jopa lisäisi äänestysinnokkuutta.

Tampereella uusi äänestyspaikka Messukeskus

Tampereella yksi äänestyspaikka on Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, jossa pystytään huolehtimaan turvaväleistä. Drive in -äänestystä kaupungissa ei järjestetä.

Ulkona äänestäminen on mahdollista muutamien kauppakeskusten yhteydessä. Messukeskukseen saapui äänestäjiä heti sen auettua kello kahdeksan keskiviikkoaamuna.

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Koronaviruksen vuoksi äänestyspaikoilla huolehditaan turvaväleistä ja hygieniasta. Toimittaja Miikka Varila seurasi äänestyksen alkamista Tampereen Messukeskuksessa.

Etelä-Savossa voi äänestää torilla tai bussissa

Mikkelissä yksi äänestyspaikka on Hallitustorille pystytetyssä teltassa. Teltassa on viisi äänestyskoppia ja äänestys käy vilkkaasti. Ennen äänestyksen alkamista 15 ihmistä oli jo jonottamissa äänestysvuoroaan. Ulkotiloissa äänestämisen sujuminen on testattu moneen kertaan niin sähköjen kuin nettiyhteyksienkin osalta.

Mikkelin keskusvaalilautakunnan sihteeri Tarja Poikolaisen mukaan ensimmäisen äänestyspäivän aamu lähti käyntiin hyvin, vaikka yksi vaalitoimitsijoista oli tullut yllättäen sairaaksi ja Mikkeliin on luvattu kehnoa säätä.

– Voisin kuvitella, että tästä tulee suosittu äänestyspaikka. Yleensähän ensimmäinen ja viimeinen päivä on vilkkaimpia, mutta toivotaan, että ihmiset eivät jätä ihan viime tinkaan, Poikolainen sanoo.

Mikkelissä kiertää myös äänestysbussi ja Pieksämäellä voi äänestää kirjastoautossa.

Kirjastoauto kurvasi tänään aamulla Pieksämäellä Siikamäen kylälle vanhan aseman pihalle, joka oli myös samalla ensimmäinen ennakkoäänestyspysäkki. Vaalien aikaan alueella kiertävä kirjastoauto on muutettu vaalibussiksi.

Kirjastoauto Rietrikkiä tavallisesti kuljettava Sakari Mattila toimii seuraavien viikkojen ajan vaalibussin kuskina.

– Kirjastoauto on varustettu vaaleja varten kahdella äänestyskopilla ja perinteisen virkailijan lisäksi tähän tulee toinen tietokone, missä on nämä äänestysohjelmat, Mattila kuvailee.

Bussissa noudatetaan koronaviruksen vuoksi varotoimenpiteitä. Maskit pidetään naamalla ja paikalle on varattu käsidesiä. Sisällä voi olla yhtä aikaa enimmillään neljä henkilöä.

Pieksämäen vaalibusin kuljettaja Sakari Mattila auton ovella.
Sakari Mattilan kuljettama kirjastoauto muuntautui tänäkin keväänä äänestyspaikaksi. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Ehdokas olisi hyvä päättää etukäteen, jonoja yritetään välttää

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo, että koko maassa drive in -pisteitä on kymmenkunta.

– Kunnat ovat varmasti tehneet paljon ponnisteluita järjestelyiden eteen, Jääskeläinen toteaa.

Helsingissä toivotaan, että äänestäjä miettii jo etukäteen oman ehdokkaansa, jota aikoo äänestää. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Juha Viertolan mukaan on tärkeää tarkkailla, ettei liikenne äänestyspaikkojen ympärillä ruuhkaannu tai jonoudu.

– Siksi yksi äänestyspaikka on Malmin lentokentän entisellä kiitotiellä. Töölön kisahallin edustalla on iso parkkipaikka, mutta se on liikenteellisesti haastavampi paikka, kuin Malmi.

Voi myös olla, että tekniikan kanssa esiintyy pulmia. Viertolan mukaan vielä ei tiedetä, kuinka hyvin tekniikka toimii ulkona sisätiloihin verrattuna.

– Teltassa näyttää olevan lämpölamppuja tekniikkaa turvaamassa, joten kylmä ilma ei tekniikkaa toivottavasti vahingoita. Tämä on kuitenkin uusi tilanne kaikille, Viertola kuvaili keskiviikkoaamuna paikan päällä äänestyspisteellä.

Lue seuraavaksi:

Pikavaalikone

Kuntavaaleihin koronauudistuksia: Äänestää voi paikoin autosta ja oman kynän saa ottaa mukaan

Ylen vaalikone on nyt auki: mukana noin puolet kaikista kuntavaalien ehdokkaista

Kuuntele kotikuntasi vaalisarja – kolme ehdokasta kertoo mitä kunnallesi kuuluu

Suosittelemme