Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Rikosoikeuden professori arvioi Valko-Venäjän toimia jopa terroristisiksi: Tällaista tapahtuu vain kovissa diktatuureissa

Professori Kimmo Nuotion mukaan puuttumalla lentomatkustamiseen Valko-Venäjä loittonee kansainvälisestä yhteisöstä. Tapauksesta poikkeuksellisen tekee Valko-Venäjän tapa puuttua oman maan kansalaisen toimiin, Nuotio sanoo.

Rikosoikeuden professori arvioi Valko-Venäjän toimia jopa terroristisiksi
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi voimakkain sanankääntein Valko-Venäjän toimintaa. Nuotion mukaan koordinoitu, valtiollinen toimenpide, jossa lennonjohto käskee konetta laskeutumaan, on lähellä terroristista toimintaa.

– Tässä on kyse tällaisesta valtioterrorista. Kyllä tässä aikamoiset kierrokset on.

Matkustajakone pakotettiin sunnuntaina laskeutumaan Minskiin, jotta oppositiotoimittaja Raman Pratasevitš voitiin pidättää. Tiistaina Finnair ilmoitti, että sen lennot eivät toistaiseksi käytä Valko-Venäjän ilmatilaa. Myös EU:lta on tulossa uusia pakotteita Valko-Venäjälle.

Professori Kimmo Nuotio arvioi, että EU-pakotteita voi tulla lisää, ja avoin kysymys on, liikennöidäänkö Valko-Venäjän ilmatilassa jatkossa.

Nuotio sanoo, että Valko-Venäjän asiat ulottuvat nyt kansainväliseen yhteisöön enemmän kuin aikaisemmin.

Maa loittonee europpalaisesta tai kansainvälisestä yhteisöstä, sanoo Nuotio.

– On kansainvälisesti hyvin vahvasti jaettu asia, että siviili-ilmailuun ei puututa sotilaallisin tai poliittisin tarkoituksin. Ne maat, jotka tällaista tekevät, on laskettavissa yhden käden sormilla.

Nuotion mukaan siviilikoneita on aiemminkin esimerkiksi ammuttu alas, esimerkiksi Yhdysvalloissa terrorismin vastaisessa sodassa, mutta ne ovat kohdistuneet terroristisiin kohteisiin. Valko-Venäjän toimien kohteena on kuitenkin toimittaja, maan kansalainen, ja se tekee Nuotion mukaan tilanteesta poikkeuksellisen.

– Tämä on aika poikkeuksellista. Saadaan mennä aika koviin diktatuureihin, missä tällaista tapahtuu.

Presidentti rikosoikeudelliseen vastuuseen?

Valko-Venäjän presidenttiä, Aljaksandr Lukašenkaa, on pidetty vastuullisena koneen pakottamisesta Minskiin.

– Tässä alkaa Lukašenka myöskin operoida sellaisella alueella, että ei ole mahdotonta, että jossakin vaiheessa ruvetaan kyselemään rikosoikeudellisenkin vastuun perään. Tämä on tietysti tällaista poliittista kamppailua, jossa tämä ei varmaankaan ole ihan viimeinen siirto vielä, Kimmo Nuotio sanoo.

Se, jääkö presidentti Lukašenka rangaistuksetta, on Nuotion mukaan vaikea kysymys, koska asemansa takia hänellä on immuniteettia.

– Sen jälkeen, kun hän ei ole enää siinä asemassa, sitä syntilistaa on sitten jonkin verran. On mahdollista, että siellä voi olla kidutuksia ja vastaavaa, emme tiedä tästä riittävästi.

Lue myös: Suomalaistutkija: Valko-Venäjä haluaa lentokaappauksella antaa varoituksen kaikille opposition edustajille

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: miksi Valko-Venäjän hallinto ryhtyi ennennäkemättömiin tekoihin saadakseen kiinni 26-vuotiaan aktivistin?

Halpalentoyhtiön kone oli matkalla Liettuaan, kun Valko-Venäjä pakotti sen yllättäen Minskiin. Kaiken takana oli juoni saada kiinni lennolla ollut 26-vuotias Raman Pratasevits. Mutta kuka Pratasevits on ja miksi Valko-Venäjä oli valmis ennennäkemättömään tekoon hänen takiaan? Ylen toimittaja Suvi Turtiainen kertoo Marjukalle ja Samille, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu ja miten tapaus ajaa valkovenäläiset yhä ahtaammalle.

Suosittelemme sinulle