Hyppää sisältöön

Kuka on Raman Pratasevitš ja miksi hän on Valko-Venäjän poliisin hampaissa?

Nuori toimittaja nousi maailmankuuluksi, kun Valko-Venäjän viranomaiset järjestivät kansainvälisen selkkauksen saadakseen hänet kiinni.

Raman Pratasevitš puhumassa Gdanskin telakan työläisille Puolassa viime elokuussa. Kuva: Artur Widak / Getty Images

Raman Pratasevitš on 26-vuotias toimittaja ja blogikirjoittaja. Hän opiskeli journalismia Valko-Venäjän valtionyliopistossa, kunnes hänet erotettiin vuonna 2018.

Pratasevitš on käytännössä koko nuoruutensa ajan ollut aktiivinen Valko-Venäjän oppositioliikkeessä.

Hänet pidätettiin useita kertoja jo 17-vuotiaana ja kertomansa mukaan häntä pahoinpideltiin vankilassa.

– He löivät minua munuaisiin ja maksaan. Virtsasin verta kolme päivää sen jälkeen. He uhkasivat syyttää minua selvittämättömästä murhasta, hän kertoi al-Jazeera-uutiskanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Miksi hän on Valko-Venäjän johdon hampaissa?

Pratasevitš on erikoistunut jakamaan tietoa opposition joukkotapahtumista laajoille ihmisjoukoille sosiaalisen median kautta.

Aluksi hän käytti Venäjällä ja Valko-Venäjällä VKontakte-sivustoa, mutta viranomaiset kehittivät tavan estää sivuston käytön.

Vuonna 2019 hän muutti Puolaan, mistä hän on anonut poliittista turvapaikkaa. Joukko oppositiohenkisiä nuoria, Pratasevitš heidän joukossaan, perusti Varsovaan viestikanava Nextan, jonka avulla tietoja kyettiin vaihtamaan Valko-Venäjän sensuuriyrityksistä huolimatta.

Nextasta tuli pian Valko-Venäjän opposition tärkein informaatiokanava (siirryt toiseen palveluun) ja sen avulla kutsuttiin koolle viime syksyn joukkomielenosoitukset. Nextan kehittämisessä tärkeimmässä osassa oli Pratasevitšin kumppani Stsiapan Putsila, joka tunnetaan myös nimellä Stepan Svetlov.

Viime marraskuussa Pratasevitšia ja Putsilaa vastaan nostettiin syytteet yhteiskunnallisen järjestyksen horjuttamisesta ja vihanlietsonnasta. Heitä on syytetty terroristeiksi, mikä voi tuottaa jopa kuolemantuomion.

Oppositiomielenosoittajat kokoontuivat jälleen kaduille Valko-Venäjän Minskissä 22. marraskuuta. Kuva: ITAR-TASS / AOP

Miten Valko-Venäjä sai hänet kiinni?

Pratasevitš osallistui Kreikassa Delfi-talousfoorumin kokoukseen, jossa hän puhui Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan sijaisena. Tämän jälkeen hän lomaili muutaman päivän venäläisen tyttöystävänsä Sofia Sapegan kanssa.

Ateenasta Pratasevitšin oli määrä palata Liettuaan, missä hän tätä nykyä asuu.

Ateenan lentokentällä hän oli kertonut ystävilleen (siirryt toiseen palveluun), että häntä seuraa venäjää puhuva mies, joka kantoi nahkasalkkua.

Ryanair-yhtiön koneen ollessa Valko-Venäjän ilmatilassa lentäjille ilmoitattiin mahdollisesta pommiuhasta, jonka takana olisi palestiinalaisryhmittymä Hamas. Pommiuhkaus oli perätön ja myös Hamas on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä asian kanssa.

Valko-Venäjän mukaan koneen lentäjiä ei painostettu laskeutumaan mihinkään erityiseen kohteeseen, mutta joka tapauksessa kone laskeutui Minskiin, vaikka koneen varsinainen määränpää, Vilna, olisi ollut lähempänä. Matkustajakonetta saattamaan tuli Valko-Venäjän ilmavoimien MiG-29-hävittäjä.

Pratasevitš ja Sapega pidätettiin lentokentällä. Samalla koneesta poistui kolme muuta ihmistä, mikä vahvistaa Pratasevitšin epäilyksen, että häntä seurattiin Ateenassa. ja että koneen pysäyttäminen oli suunniteltu etukäteen.

Pratasevitšia pidetään tällä hetkellä Minskin tutkintavankilan tiloissa. Hän esiintyi eilen maanantaina videolla, missä hän kertoi voivansa hyvin.

Pratasevitšin tukijat ovat varmoja, että hänet oli pakotettu puhumaan myönteisesti ja myöntämään rikoksensa. Tukijoiden mukaan kuvasta nähdään myös, että häntä on kidutettu.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: miksi Valko-Venäjän hallinto ryhtyi ennennäkemättömiin tekoihin saadakseen kiinni 26-vuotiaan aktivistin?

Lisää aiheesta:

Opposition ja Raman Pratasevitšin isän mukaan aktivisti pakotettiin tunnustamaan – Suomi puhutteli Valko-Venäjän suurlähettilään

EU:lta tulossa uusia pakotteita Valko-Venäjälle – muun muassa valkovenäläisten lentoyhtiöiden pääsy EU:n ilmatilaan aiotaan estää

Suosittelemme sinulle