Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yli 400 nuorta Ylelle: turvallisuus on tärkeä teema kuntavaaleissa

Ylen Uutisluokan kyselyyn vastasi yli 400 Pirkanmaalla asuvaa nuorta. Heistä todella moni toivoi, että nuorille olisi enemmän turvallisia oleskelupaikkoja, varsinkin pitkän korona-ajan keskellä ja sen jälkeen.

Mikaela Pihlajamäki, keskusten kuntavaaliehdokas
Keskustan kuntavaaliehdokas Mikaela Pihlajamäki sanoo, että kouluväkivalta pitäisi olla laissa selkeämmin määritelty rikokseksi. Kuva: Elli Kuoppala
Elli Piirainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvallisuuden kaipuu ja oleskelupaikkojen puute nousivat esiin tärkeimpinä teemoina, kun kysyimme tamperelaisilta nuorilta, mitkä teemat mietityttävät heitä kuntavaaleissa.

Nämä kaksi teemaa liittyvät toisiinsa vahvasti. Jos turvallisia oleskelupaikkoja ei ole, ei ole turvallisuuttakaan. Jos taas olisi oleskelupaikkoja, olisi turvallisuuden tunne enemmän läsnä.

Yle Uutisluokan verkkokyselyyn vastasi 439 Pirkanmaalla asuvaa nuorta lukioista ja ammattioppilaitoksista.

Tällaisia asioita nuoret toivoivat lisää:

  • Koronaturvallisia kohtaamispaikkoja
  • Lisää liikuntatiloja ja vapaamuotoisia “höntsyjoukkueita” esimerkiksi sählyyn
  • Enemmän opiskelualennuksia
  • Kesätöitä

Nokialaisen perussuomalaisten nuorimman ehdokkaan Joonas Jääskeläisen, 23, mukaan valvontaa pitäisi tehostaa ja kannustaviin harrastusmahdollisuuksiin tulisi panostaa ja lisätä entisestään.

– Nuoret liikunnanharrastajat ovat vähentyneet 30 000 jäsenellä. Kannustamalla harrastamaan nuoret saisivat järkevää tekemistä tylsistymisen sijaan, joka voi johtaa jopa väkivaltaan, Jääskeläinen tuumaa.

Joonas Jääskeläinen, perussuomalaisten kuntavaaliehdokas
Perussuomalainen kuntavaaliehdokas Joonas Jääskeläinen harmittelee, että säännöllistä liikuntaa harrastavien nuorten määrä on vähentynyt. Kuva: Elli Kuoppala

Tällaisia asioita nuoret toivoivat lisää:

  • Laadukkaampaa lastensuojelua
  • Parempia mielenterveyspalveluita
  • Siistimpää kaupunkiympäristöä
  • Nuorille lisää vaikutusvaltaa

Kokoomuksen ylöjärveläinen kuntavaaliehdokas Paul Pellas, 19, korostaa ehkäisevää työtä mielenterveysongelmien puolesta.

– Rankaiseminen ei ole oikea keino. Nuorten lisääntynyt väkivalta kertoo yhteiskunnan rakenteellisista muutoksista ja mielenterveyspalveluiden tarpeesta, Pellas selittää.

– Ehkä tilannetta voisi edistää terapiatakuun avulla, hän jatkaa hetken mietittyään.

Nuoret ehdokkaat kokevat luonnolliseksi sen, että he ovat vastuussa muiden nuorten äänen kuulluksi tuomisesta. Tähän mennessä nuorilta on kysytty mielipiteitä, mutta harvoin nuoret kokevat sanojensa tulleen otetuksi tosissaan tai oikeasti vaikuttavan päätöksentekoon.

Mikaela Pihlajamäki, 23, on kuntavaaliehdokkaana keskustapuolueessa Tampereella. Turvallisen ympäristön luominen puhumalla koulussa sekä kotona, ongelmien nostaminen heti esiin ja kouluväkivallan kirjaaminen rikokseksi perustuslakiin voisivat hänen mielestään edistää turvallisuutta nuorten keskuudessa.

– Nuorten väkivalta on äärimmäisen huolestuttavaa eikä siihen puuttumista voida liikaa korostaa, toteaa Pihlajamäki.

Juttu on tehty Ylen Uutisluokan ja Sammon keskuslukion viestintälinjan yhteistyönä. Juttua olivat kirjoittamassa Elli Kuoppala ja Aada Keronen.

Keskustelu on avoinna 26.5. klo 23 asti.

Suosittelemme