Hyppää sisältöön

Kalervo Kummola: Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei aio sulkea Valko-Venäjää pois MM-kisoista Eurooppaa järkyttäneen lentokone-episodin jälkeen

Voisiko Valko-Venäjän rajuna pidettyyn toimintaan vaikuttaa urheilun kautta? Kalervo Kummolan mukaan maan sulkeminen pois käynnissä olevista jääkiekon MM-kisoista ei ole paras vaihtoehto.

Valko-Venäjän jääkiekkomaajoukkue juhlii maalia MM-kisojen alkulohkossa.
Valko-Venäjän jääkiekkomaajoukkue pelaa parhaillaan MM-turnauksen alkulohkoa Riiassa. Kuva: All Over Press
Emma Hyyppä

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ei näe, että Valko-Venäjän miesten jääkiekkomaajoukkueen sulkeminen pois käynnissä olevista MM-kisoista olisi paras tapa ottaa kantaa Valko-Venäjän toimintaan.

Kreikasta Liettuaan matkalla ollut matkustajakone pakotettiin sunnuntaina laskeutumaan Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin, jotta oppositioaktivisti, toimittaja Raman Pratasevitš voitiin pidättää kentällä. Valko-Venäjän itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa on pidetty vastuullisena koneen pakottamisesta Minskiin.

– En usko, että Valko-Venäjän pois sulkeminen paljon auttaa, vaikka Lukašenka onkin jääkiekkofani. Äsken puhuin (IIHF:n puheenjohtaja) René Faselin kanssa, ja mistään tällaisista toimenpiteistä ei ole tietoa, Kummola kertoo puhelimitse.

Kummola muistuttaa, että IIHF:n sisällä mielipiteet eroavat laajasti, eikä päätöksenteko ole siksi aivan yksinkertaista. Valko-Venäjän piti alun perin isännöidä MM-turnausta yhdessä Latvian kanssa, mutta IIHF siirsi kisat pois Minskistä tammikuussa.

Fasel Lukashenka
Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka (vas.) ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel tapasivat tammikuussa hyväntuulisina. Kuva: AOP

Kisojen järjestäminen Valko-Venäjällä oli herättänyt laajaa kritiikkiä maan ihmisoikeustilanteen ja levottomuuksien takia kuukausien ajan. Kummola itse oli varhain syksyllä sitä mieltä, ettei kisoja voi Valko-Venäjällä järjestää. Puheenjohtaja Fasel puolestaan aiheutti tammikuussa kohua vierailtuaan Valko-Venäjällä Lukašenkan luona lämminhenkisissä merkeissä.

– Tiedetään meidän puheenjohtajan myönteisyys Venäjää ja Valko-Venäjää kohtaan. Aika moni taas on neutraali, eikä ota mitään kantaa. En usko, että tästä nyt mitään uutta taistelua syntyy, Kummola arvioi.

Latvian ja Valko-Venäjän välit kireät

Euroopan unionin maiden johtajat ovat sopineet uusien pakotteiden asettamisesta Valko-Venäjälle. EU-maat aikovat muun muassa kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiöitä käyttämästä EU:n ilmatilaa tai laskeutumasta sen alueella sijaitseville lentokentille.

Kummolan mielestä EU:n pitäisi koventaa sanktioitaan ja kieltää lentoliikenteen lisäksi myös maaliikenne. Kiekkovaikuttaja pitää mahdollisena, että Latvia antaa Valko-Venäjälle sanktioita, joilla on vaikutusta myös MM-kiekkoon.

Kalervo Kummola
Jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola pitää mahdollisena, että Valko-Venäjä voitaisiin jatkossa sulkea kansainvälisistä urheilutapahtumista. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Latvian ja Valko-Venäjän viralliset suhteet ovat avoimen vihamieliset, mikä näkyy myös kisojen kulisseissa. Muun muassa Valko-Venäjän jääkiekkoliiton johtaja Dmitri Baskov on saanut Latviaan porttikiellon, koska hänet on yhdistetty julmuuksiin mielenosoittajia kohtaan. Kummola itse matkustaa MM-areenalle Riikaan sunnuntaina.

– Latvian ja Valko-Venäjän välit tuntuvat kiristyvän entisestään, tuleeko sitä kautta sitten jotain? Mutta ehkä (Latvian) kansallisen jääkiekkoliiton ei kannata nyt enempää sormiaan tähän soppaan. Antaa poliitikkojen hoitaa tämä asia,

Yksi ratkaisu on sulkea Valko-Venäjä jatkossa pois

Tämän kevään MM-kisat ovat jo täydessä vauhdissa, joten Valko-Venäjän osallistumisen torppaaminen olisi tässä vaiheessa hankalaa. Kummola kuitenkin näkee, että jatkossa Valko-Venäjän sulkeminen pois kansainvälisistä arvokilpailuista on mahdollinen tapa vaikuttaa urheilun keinoin.

– Koska Lukašenka on urheilumiehiä, yksi vaihtoehto on sulkea Valko-Venäjä jatkossa pois kansainvälisistä tapahtumista. Ennen kaikkea ei pitäisi viedä kisoja sinne Valko-Venäjälle niin kauan kuin tällainen diktaattori on siellä vallassa. Eihän tuo ole tämän päivän Eurooppaa enää, Kummola toteaa.

Kummola harmittelee, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa myönsi hiljattain alle 19-vuotiaiden naisten EM-kisat Valko-Venäjälle. Hän kritisoi myös Kansainvälistä jalkapalloliitto Fifaa välinpitämättömyydestä arvokisoja myöntäessään. Esimerkiksi vuoden 2022 jalkapallon miesten MM-lopputurnaus pelataan Qatarissa, jonka on todettu syyllistyneen ihmisoikeusrikkomuksiin.

– Sulkeminen pitää tehdä Kansainvälisen olympiakomitean kautta eikä yksittäisten lajiliittojen kautta.

Lue myös:

Rikosoikeuden professori arvioi Valko-Venäjän toimia jopa terroristisiksi: Tällaista tapahtuu vain kovissa diktatuureissa

Röyhkeä kaappaus Ryanairin lennolta – näin silmukka Lukašenkan vastustajien ympärillä on kiristynyt Valko-Venäjällä

Suomalaistutkija: Valko-Venäjä haluaa lentokaappauksella antaa varoituksen kaikille opposition edustajille

Valko-Venäjän kiekkopomo yhdistetty väkivaltaisuuksiin – Kalervo Kummola pelkää, että asia lakaistaan maton alle: "Itäblokin asioita yritetään suojella"

Jääkiekon MM-kisojen kulisseissa jännitteitä – Valko-Venäjän kiekkopomo on nimittellyt urheilijoita maanpettureiksi ja saanut itse porttikiellon Latviaan

Suosittelemme sinulle