Hyppää sisältöön

Yhdysvallat aikoo avata uudelleen konsulaatin palestiinalaisille Jerusalemiiin – Blinken: Hamas ei saa hyötyä Gazan jälleenrakentamisesta

Israelissa vierailulla olevan ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat kampanjoi avun saamiseksi yhdentoista päivän sodan raunioittamaan Gazaan. Blinken antoi myös tukensa Israelin ilmoitukselle vastata voimalla, jos Hamas rikkoo tulitaukoa.

Kuvassa etualalla Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja taaempana Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu (etualalla) ja Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken neuvottelivat Jerusalemissa. Kuva: Menahem Kahana / EPA
Teemu Juhola,
STT

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Yhdysvallat aikoo avata uudelleen konsulaatin palestiinalaisille Jerusalemiin.

Entisen presidentin Donald Trumpin hallinto sulki konsulaatin vuonna 2019. Blinkenin mukaan konsulaatin avaaminen uudelleen on tärkeä tuenosoitus palestiinalaisille.

Blinken aloitti tänään Lähi-idän kiertomatkansa Israelista. Hän saapui Tel Aviviin aamulla. Israelista Blinken jatkaa matkaansa Egyptiin ja Jordaniaan.

Aiemmin päivällä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi jälleen, että Israel vastaa suurella voimalla, jos Gazaa hallitseva Hamas-järjestö rikkoo viime viikolla solmittua tulitaukoa.

Netanjahu puhui asiasta tavattuaan Blinkenin Jerusalemissa. Blinken tapasi myös palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin.

Blinken sanoi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tukevan täysin Israelin oikeutta puolustautua Gazasta ammuttavia raketteja vastaan.

Lähi-idän kierroksen aloittaneen Blinkenin mukaan hänen vierailunsa tarkoituksena on lievittää jännitteitä alueella. Blinken ja Netanjahu keskustelivat myös Gazan humanitaarisesta tilanteesta.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat aikoo kampanjoida Gazan jälleenrakentamisen rahoituksen puolesta. Yhdysvallat aikoo osallistua jälleenrakentamiseen myös itse, Blinken sanoi.

Blinken sanoi Yhdysvaltojen varmistavan, ettei Hamas hyödy Yhdysvaltojen humanitaarisesta avusta.

Israelin ja Hamasin yksitoista päivää kestäneen raketti- ja pommitussodan aineelliset tuhot Gazassa ovat massiiviset.

Sodan aikana kuoli 243 palestiinalaista. Israelissa kuolleita oli 12.

Lisää aiheesta:

”Pidin pikkusiskoani sylissäni tuntikausia, kunnes hän menehtyi” – gazalaiset kertovat Ylelle 11 päivää kestäneistä pommituksista

Analyysi: Kuka voitti ja kuka hävisi Lähi-idän tuoreimmalla kierroksella?

Israelin ja Hamasin aseet vaikenivat, mutta kaikki ainekset uuteen selkkaukseen ovat olemassa – Lue asiantuntijoiden arviot tulitauosta

Suosittelemme sinulle