Hyppää sisältöön

Leijonille vapauttava voitto – MM-konkari Petri Kontiola vitsaili ensikertalaisten maaleista: "Riittävätkö kiekot, kun kaivamme kaikki mukaan?"

Leijonat nappasi MM-kisojen kolmannesta ottelusta voiton Norjaa vastaan. MM-kisojen nuoret ensikertalaiset onnistuivat Riian illassa laajalla rintamalla.

Anton Lundell juhlii maaliaan.
Anton Lundell viimeisteli Suomen 2–1-maalin. Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva
Simo Arkko

Suomi palasi voittokantaan jääkiekon miesten MM-kisoissa Latvian Riiassa. Kamppailu päättyi lopulta Suomen selvään voittoon maalein 5–2.

Ottelu alkoi Leijonien kannalta karmealla tavalla, kun Norja hyödynsi Suomen puolustajien ja maalivahti Jussi Olkinuoran välisen kommunikaatiokatkoksen maalin takana. Olkinuoran syötön katkaissut Michael Haga pelasi kiekon nopeasti Mathias Olimbille, joka laukoi Norjan johtoon jo ajassa 1.30.

Leijonilla oli avauserässä vaikeuksia kontroloiduissa hyökkäyksissä, eikä joukkue päässyt pyörittämään peliä juuri lainkaan hyökkäysalueella. Erän loppua kohden Leijonat saikin vapauttavan ja tärkeän tasoituksen, kun Atte Ohtamaan laukaus painui maskimies Iiro Pakarisen kautta maaliin.

Toisessa erässä Suomi pelasi selvästi vapautuneemmin. Leijonat-joukkueen kuopukset pääsivätkin näyttämään muille mallia, kun Anton Lundell, 19, ja Kim Nousiainen, 20, veivät komeilla maaleilla joukkueen kahden maalin karkumatkalle.

– Maali antoi itseluottamusta ja vapautti jännitystäkin, kun tämä oli ensimmäinen pelini. Tuntui todella hyvältä, Nousiainen iloitsi lehdistötilaisuudessa.

Suomi oli vielä kasvattaa johtoaan toisen erän loppupuolella, mutta norjalaisvahti Jonas Arntzen venyi Niko Ojamäen laukauksen tielle.

Avausmaaleja Leijonissa

Päätöserän alussa Norja onnistui yllättämään Leijonat kertaalleen, kun Tobias Lindström päätti ylivoimahyökkäyksen Mathias Trettenesin syötöstä. 3–2-kavennus jäi kuitenkin laihaksi lohduksi, sillä Suomi iski vielä kahdesti norjalaisten verkkoon.

Ensin Jere Innala viimeisteli ylivoimalla Petri Kontiolan poikittaissyötöstä lukemiksi 4–2, minkä jälkeen Hannes Björninen hyödynsi Saku Mäenalasen laukauksesta pudonneen irtokiekon.

Sekä Innala että Björninen tekivät ensimmäiset maalinsa Leijonissa. Kolmen ensikertalaisen onnistuminen sai myös Leijonien konkarihyökkääjä Kontiolan vitsailemaan lehdistötilaisuudessa.

– Riittävätkö kiekot, kun kaivamme kaikki mukaan? Ihan mahtava homma, että saamme laajalla rintamalla onnistumisia. Se auttaa meitä tässä turnauksen edetessä, Kontiola tuumasi.

leijonat
Petri Kontiolan ketju oli Suomen parhaimmistoa Norjaa vastaan. Kuva: IMPA / AOP

Kontiola muodosti Innalan ja Pakarisen kanssa Leijonien parhaan ketjun Norjaa vastaan. Ketju sai myös päävalmentaja Jukka Jalosen kehut pelin jälkeen.

– Joukkue oli tänään hereillä ja valmiina, ehkä vähän hermostunut siinä alussa. Kun tuollainen maali tulee alkuun, se kipsaa mentaalipuolta. Sen jälkeen pelaaminen helposti ja rauhallisesti ei ole kovin helppoa, Jalonen totesi ja jatkoi:

– Meillä on paljon kokeineita hyviä pelaajia, jotka pystyvät rauhoittamaan tilannetta. Esimerkiksi Kontiola. Hänen ketjunsa oli selvästi paras. Aika väkivahvaa toimintaa kaikin puolin, Jalonen kehui.

Jalonen jakoi tunnustusta myös MM-debyyttinsä tehneelle Nousiaiselle. Keskushyökkääjän tontille Norjaa vastaan siirtynyt Lundell teki Jalosen mukaan tärkeän maalin, mutta hänen pelipaikkansa keskellä ei ole vielä sinetöity.

– Sentterin pelipaikka on vaativin kenttäpelaajien pelipaikoista. Lundell on vielä nuori poika, vaikka onkin hyvä pelaaja. Pitää katsoa, miten hän selviytyy. Hän teki ison ja tärkeän maalin, mutta emme ehkä joutuneet painimaan niin paljon omassa päässä kuin joudumme jatkossa. Aika näyttää, että kummalla pelipaikalla hän tulee jatkamaan, Jalonen tuumasi.

Leijonat nousi voitolla seitsemään pisteeseen ja B-lohkon kolmanneksi. Lohkoa johtaa Saksa yhdeksällä pisteellä, Latvia on toisena Suomen tavoin seitsemällä pisteellä.

Suomi pelaa seuraavan kerran torstaina kello 20.15 alkaen Italiaa vastaan.

Suomen joukkueen otteluohjelma, tämänhetkinen sarjataulukko ja pistepörssi
Kuva: Jaakko Torvi / Yle

Lue myös:

Leijonien ketsuppipullo aukesi Norjaa vastaan – Yle seurasi peliä hetki hetkeltä

Asiantuntija löytää selvän syyn MM-jääkiekon yllätystuloksille – Leijonien pelissä on puute, joka helpottaa vastustajien urakkaa merkittävästi

Kommentti: Kazakstanin voitto Leijonista ja Ruotsin kaksi tappiota ovat parasta, mitä MM-kisoille voi tapahtua

Suosittelemme sinulle