Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Puolustus esitteli Viking Sallyn mahdollisen murhaajan: Arvaamaton mies käytti vaatteita, jotka muistuttivat autiosaarelta löydettyjä

Puolustuksen taktiikkana on tuoda esiin mahdollisia muita epäiltyjä, jotta vastaajan syyllisyydestä jäisi varteenotettava epäily.

Vanhat valokuvat kädessä olevasta nahkakengästä ja miesmallinukesta.
Kuva: Poliisi. Kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksalaisopiskelija Klaus Schelklen murhasta ja Bettina Taxisin murhan yrityksestä syytetyn tanskalaismiehen puolustus esitteli keskiviikkona kirjallisen todisteen, jonka mukaan henkirikoksen saattoi tehdä eräs kangasalalaismies.

Poliisi sai Kangasalta vihjeen asiasta ilmeisesti vuoden 1988 aikana. Vihjeen perusteella tutkijat lähtivät marraskuussa 1988 Kangasalle kuulustelemaan miestä todistajana.

Asianajaja Martina Kronström esitti kyseisestä miehestä kaksi todistajanlausuntoa vuosilta 1988 ja 1989. Oikeus antoi luvan vanhojen esitutkintakertomusten käyttämiselle siksi, että todistajia ei ole mahdollista enää kuulla oikeudenkäynnissä.

Kun tutkijat menivät kuulustelemaan todistajaa Kangasalle, tämä kertoi, että hänen tuttavansa saattoi olla humalassa arvaamaton ja aggressiivinen. Puolustus vetosi todisteena vain osaan miehen kertomasta.

Yle tietää kyseisen miehen henkilöllisyyden ja taustan ja esittelee tässä jutussa miehen kertomuksen laajemmin kuin mihin puolustus vetosi.

Todistajan mukaan mies muuttui humalassa arvaamattomaksi ja aggressiiviseksi. Hän saattoi ilman mitään syytä kohdistaa väkivaltaa tuntemattomiin.

Esimerkiksi kerran todistaja oli nähnyt, kuinka mies kesällä 1988 täysin syyttä potkaisi ilman päähän miestä, joka istui penkillä.

Ylen tietojen mukaan mies syyllistyi elämänsä aikana muihinkin vakaviin väkivaltarikoksiin mutta ei henkirikoksiin.

Todistajalle mies oli myös kertonut, että häntä oli epäilty Viking Sallyn veriteosta. Mies ei koskaan myöntänyt eikä selväsanaisesti kiistänyt syyllisyyttään todistajalle.

Kerran todistaja matkusti miehen kanssa Viking Sallylla, jolloin mies osoitti yläkannelle ja sanoi, että rikos tapahtui "tuolla jossain".

Todistaja tapasi miehen viimeisen kerran vain päiviä ennen tämän kuolemaa kesällä 1988. Mies oli masentunut ja allapäin. Tapaamisen jälkeen mies teki itsemurhan hyppäämällä korkeasta paikasta.

Vaatteet herättivät huomion

Keväällä 1989 poliisiin otti yhteyttä myös kangasalalaisen kioskin hoitaja. Hän halusi halusi kertoa eräästä miehestä, jonka hän oli tuntenut koko ikänsä.

Todistaja oli lukenut Rikosposti-lehdestä jutun, jossa esiteltiin vaatteita, jotka kaksi kalastajaa oli löytänyt autiolta saarelta Viking Sallyn reitin varrelta. Vaatteiden epäiltiin liittyvän henkirikokseen. Poliisin teorian mukaan tekijä oli saattanut heittää teon aikana käyttämänsä vaatteet mereen teon jälkeen.

Poliisi esitteli 18.4.1989 Ylen Poliisi-TV:ssä vaatelöytöä, jonka epäiltiin liittyvän Viking Sallyn henkirikokseen.

Todistajan mukaan hänen hyvin tuntemansa mies tapasi käyttää kyseisenlaista villapaitaa ja sortseja. Kuulemisessa kävi ilmi, että kyseessä oli sama itsemurhan tehnyt mies, josta toinenkin todistaja oli vihjannut.

Puolustuksen taktiikkana on esitellä oikeudelle mahdollisuuksia, että joku toinen olisi tehnyt henkirikoksen. Poliisi tutki tässä jutussa mainittua kangasalalaismiestä, mutta hänen syyllisyytensä tueksi ei saatu näyttöä.

Rikoksesta on vuosien varrella epäilty lukuisia muitakin henkilöitä, joista osaa ei ole saatu aukottomasti suljettua pois epäiltyjen listalta.

Lue lisää:

Ex-vaimo kieltäytyi todistamasta murhapuheista Viking Sallyn käräjillä – omaisten avustaja protestoi vastaajan käytöstä: "Tuli ihan iholle"

Viking Sallyn murhasta epäilty lähti kuulusteluissa erikoiseen vihjailupeliin – tunnusti teon mutta uskoi silti koko ajan selviävänsä

Viking Sallyn veriteosta syytetty hermostui syyttäjän kysyessä haastattelusta, joka sisälsi yksityiskohtaista tietoa surman tekotavasta

Opiskelijapari nukkui Viking Sallyn kannella makuupusseissaan, kun tappaja hyökkäsi – Turun poliisin mukaan 33 vuotta vanha murha on selvinnyt

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: onko syyttäjä voinut löytää sellaisia todisteita, että yli 30 vuotta vanha tapaus ratkeaa?

Liki 34 vuotta sitten Viking Sally -risteilijällä tapahtunut surma on nyt oikeuskäsittelyssä Turussa. Oikeuden edessä istuu tunnustuksen tehnyt syytetty, mutta kyseinen tunnustus jouduttiin mitätöimään. Onko mahdollista, että yksi Suomen rikoshistorian selvittämättömistä rikoksista ratkeaa tällä viikolla? Toivo ja Marjukka käyvät yksityiskohtaisesti läpi vuoden 1987 surmayön tapahtumia Viking Sallyllä rikostoimittaja Tuomas Rimpiläisen opastuksella.

Suosittelemme sinulle