Hyppää sisältöön

Hallituksen sähkönsiirtoesitys etenee – Perustuslakivaliokunta näyttää siirtomaksujen nousua hillitsevälle esitykselle vihreää valoa

Sähkömarkkinalain hyväksymisellä on kiire, sillä Energiavirasto tarvitsee aikaa valvontamallinsa päivittämiseen. Lakiesityksessä muun muassa vuotuinen maksujen korotuskatto on laskemassa 15 prosentista 8 prosenttiin.

Sähkön siirtohintojen nousu on puhuttanut kodeissa ja eduskunnassa. Hintojen nousun hillitsemisestä ja jakeluyhtiöiden voittojen kohtuullistamisesta tehty kansalaisaloitekin eteni eduskuntaan. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Minna Pantzar

Sähkön siirtohintojen nousun hillitsemiseen tähtäävä lakiesitys on seisonut "punaisissa valoissa" jo jonkin aikaa, mutta nyt sen käsittely etenee jälleen eduskunnassa. Perustuslakivaliokunta näytti lausunnossaan lakiesityksen etenemiselle vihreää valoa.

Lausuntoa on jouduttu odottelemaan, koska perustulakiovaliokunta on ollut kiireinen EU:n elvytyspaketin, koronalakien muutosten ja sote-uudistuksen takia.

Hallituksen tavoitteena on ollut saada lakiesitys hyväksytyksi eduskunnassa vielä ennen juhannusta. Näin siksi, että Energiavirasto tarvitsee aikaa jakeluyhtiöitä koskevan mutkikkaan valvontamallinsa muuttamiseen.

Isoin työ koskee investoinneissa käytettävien tuotteiden yksikköhintojen päivittämistä tähän päivään.

Mallissa olleiden heikkouksien takia monilla verkkoyhtiöillä on ollut mahdollisuus nostaa hintojaan ja parantaa tuottojaan paljon enemmän kuin Energiavirasto aikoinaan oletti.

Asia paljastui Ylen laajasta selvityksestä viime syksynä:

Yle tutki: Sähkön siirtohintojen raju nousu johtui yllättävästä syystä – valvojan tekemä muutos koitui kalliiksi kuluttajille

Hallitus antoi tammikuussa eduskunnalle esityksen, jolla hillitään sähkönjakelun hintojen nousua ja leikataan jakeluyhtiöiden tuottoja muuttamalla sähkömarkkinalakia ja sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annettua lakia.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lakimuutokset voivat pienentää tulevina vuosina siirtomaksuja asiakkaasta riippuen kymppejä, satasia tai jopa tuhansia euroja vuodessa.

Lue lisää:

Yle seurasi: Elinkeinoministeri Lintilä puolusti hallituksen sähkönsiirtoesitystä – "Esitys leikkaa roimasti sähköverkkoyhtiöiden tuottoja"

Katso laskelmat: Sähkön siirtohinnat voivat laskea jopa satoja euroja riippuen asumismuodosta – elinkeinoministeri Lintilä kertoi miten hallitus suitsii hintoja

KOHTUUTTOMIA LASKELMIA: Sähkön siirtohintojen nousun taustalla on valvontamalli, jossa verkkoyhtiöiden kirjanpidon tunnuslukuja oikaistaan monin tavoin.

Analyysi: Sähköverkkoyhtiöiden valvonnasta paljastui sokea piste

Nostiko sinun sähköyhtiösi siirtohintoja? Yle selvitti, kuka Suomessa omistaa sähköverkkoyhtiöt ja ketkä nostivat hintoja

Ensin iski verottaja, sitten siirtoyhtiöt – pientalon vuosittainen sähkölasku kallistunut lähes tonnilla 2010-luvulla

Suosittelemme sinulle