Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pitäisikö poliisin saada käyttää uskonnollista päähinettä? Tätä sisäministeriö nyt selvittää – Kansliapäällikkö: "Virkapukukin elää ajassa"

Sisäministeriön kansliapäällikön mielestä Suomessa pitäisi mahdollistaa se, että kaikki suomalaiset voisivat hakea poliisin palvelukseen. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista, sillä uskonnollisia päähineitä ei saa käyttää osana virkapukua.

Kuvassa on kaksi hijabia käyttävää poliisia Lontoossa Scotland Yardin tilojen edessä.
Lontoon poliisi oli Iso-Britannian ensimmäinen poliisilaitos, joka salli päähuivin käytön vuonna 2001. Kuvassa on kaksi hijabia käyttävää poliisia Scotland Yardin tilojen edessä. Kuva: Metropolitan Police / EPA
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäministeriö selvittää parhaillaan, voisiko uskonnollisia päähineitä, kuten hijab-huiveja, käyttää osana poliisin virkapukua. Selvityksen tuloksia voitaisiin mahdollisesti arvioida myös suhteessa pelastustoimen ja rajavartiolaitoksen virkapukusäännöksiin.

Uskonnollisten päähineiden käyttö osana virka-asua nousi keskusteluun viime viikolla, kun 20-vuotias Fardowsa Mohamud kertoi, että hänen haaveensa suorittaa vapaaehtoinen asepalvelus tyssäsi huivin käyttökieltoon. Suomessa myöskään poliisi ei voi käyttää uskonnollisia päähineitä osana univormua.

Selvitystä niiden mahdollisesta sallimisesta tehtiin kuitenkin jo viime vuonna, mutta se jäi kesken sen valmistelijan siirryttyä muihin tehtäviin. Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiän mukaan selvitystä on jatkettu tänä keväänä.

Tähän asti huivien käyttökieltoa on perusteltu muun muassa sillä, että poliisin virkapuvun tulisi olla yhteneväinen, tunnistettava ja neutraali. Neutraaliuuteen liittyy muun muassa se, ettei uskonnollisia, poliittisia tai aatteellisia symboleita ole näkyvillä.

– Pohdimme ja punnitsemme nyt sitä, jättävätkö nämä periaatteet tiettyjä ryhmiä ulkopuolelle, Pimiä sanoo.

Virkapuku elää ajassa, sanoo kansliapäällikkö

Osana selvitystä tehdään muun muassa kansainvälistä vertailua huivien käyttökokemuksista eri maissa sekä analysoidaan eri sektoreiden pukukoodeja ja asetuksia, joihin virkapuku perustuu. Poliisin pukeutumista säädetään lainsäädännöllä.

Selvityksessä tarkastellaan myös sitä, voisiko huivin käyttö olla turvallisuusriski sitä käyttävälle poliisille esimerkiksi voimankäyttötilanteessa. Jos huivin käyttö sallittaisiin, poliisi tarjoaisi halukkaille virka-asuun sopivan huivin, jonka materiaali ja muut ominaisuudet olisi tarkkaan mietitty.

Eri maissa käytännöt uskonnollisista tunnuksista vaihtelevat. Esimerkiksi Iso-Britannia ja Ruotsi sallivat päähuivit osana poliisin virka-asua. Asia nousi Suomen sisäministeriön arvioitavaksi, kun Poliisiammattikorkeakouluun haki henkilöitä, jotka toivoivat voivansa käyttää hijabia.

– Virkapukukin elää ajassa. Kun naispoliiseja tuli, virkapukukoodia muokattiin. Mielestäni meidän pitäisi mahdollistaa se, että kaikki suomalaiset voisivat hakea poliisin palvelukseen, kansliapäällikkö Kirsi Pimiä sanoo.

Pimiä toivoo, että selvitys valmistuisi vielä kesän aikana. Kun selvitys on valmis, siitä käydään keskustelua sisäministeriön sisällä poliittisen esikunnan kanssa.

– Asian käsittely joko päättyy siihen, tai sitten sen kanssa edetään. Jos asiassa päädytään myönteiseen näkökulmaan, niin toivon, että asiaa voitaisiin käsitellä valtionhallinnossa laajemminkin. Olisi hyvä pohtia, voisiko asia koskea kaikkia, jotka käyttävät virkapukuja.

Pimiän mukaan hallitusohjelmassa on tavoitteena saada poliisin työntekijöiksi eri etnisistä taustoista tulevia henkilöitä, jotta luottamusta erilaisiin ihmisryhmiin voitaisiin vahvistaa. Jo vuonna 2019 Poliisiammattikorkeakoulun rehtori totesi, että yhä monikulttuurisemmaksi käyvä Suomi tarvitsisi enemmän poliiseja, joilla olisi kulttuurien välistä ymmärrystä.

– Mielestäni huivien käytön salliminen olisi yksi osa sitä, Pimiä sanoo.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei kommentoinut asiaa Ylelle.

Lue seuraavaksi:

Voisiko suomalainen poliisi näyttää tältä? Ylen Silminnäkijä kertoi vuonna 2014 tarinan musliminaisesta, joka ei päässyt unelma-ammattiinsa poliisiksi huivin käytön takia.

Suosittelemme