Hyppää sisältöön

Turun Sanomien päätoimittajalle tuomio syrjinnästä: Klubitilaisuuksia ei järjestetty esteettömästi

Lehti järjesti klubitilaisuutensa paikassa, johon ei ollut esteetöntä pääsyä. Sähköpyörätuolia käyttänyt mies ei päässyt paikalle.

Päätoimittaja ei reagoinut oikeuden mukaan pyörätuolia käyttäneen miehen esteettömyysvaatimuksiin riittävästi. Kuva: Ari Welling / Yle

Mediayhtiö Turun Sanomien vastaava päätoimittaja Kari Vainio on tuomittu sakkorangaistukseen syrjinnästä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. 20 päiväsakon rangaistuksesta kertyy maksettavaa hieman vajaa 2 300 euroa.

Lisäksi Vainio velvoitetaan maksamaan yhteisvastuullisesti Turun Sanomien kanssa vastaajalle korvausta loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 800 euroa.

Turun Sanomien on maksettava käräjäoikeuden päätöksen mukaan vastaajalle myös yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä 1 200 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Ei riittäviä toimia tilanteen muuttamiseksi

Tuomio liittyy keväällä 2018 järjestettyihin TS Kirja -klubin tilaisuuksiin. Ne järjestettiin ravintolassa, joka ei ollut esteetön. Sähköpyörätuolilla liikkeellä ollut mies ei päässyt paikalle.

Tuomion mukaan Vainio oli järjestämisestä vastuussa oleva henkilö, joka asetti ilman hyväksyttävää syytä asianomistajan eriarvoiseen tai muita huonompaan asemaan vammaisuuden perusteella. Vainio ei myöskään ryhtynyt riittäviin toimiin tilaisuuksien järjestämiseksi esteettömästi, vaikka hänelle ilmoitettiin ongelmista.

Turun Sanomat siirsi klubin toiminnan myöhemmin esteettömään Turun kaupunginteatteriin.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi jo helmikuussa 2019 antamassaan päätöksessä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)Turun Sanomien välillisesti syrjineen miestä ja kielsi sitä uusimasta tai jatkamasta syrjintää 5 000 euron uhkasakon voimin.

Suosittelemme sinulle