Hyppää sisältöön

TESY pelkää naantalilaistallin rikosepäilyjen vaikutusta eläinsuojelutyöhön – toiminnanjohtaja: "Meillä ei ole ollut tietoa tällaisesta"

Poliisi epäilee naantalilaisen tallin omistajapariskuntaa törkeistä seksuaalirikoksista. Pariskunta on ollut aktiivisesti mukana Turun eläinsuojeluyhdistyksen toiminnassa. TESY:n toiminnanjohtajan mukaan yhdistys ei liity tallin tapahtumiin.

Turun eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Britt-Marie Juup toivoo, että ihmiset osaisivat erottaa naantalilaistalliin kohdistuvat rikosepäilyt eläinsuojeluyhdistyksen toiminnasta. Kuva: Ari Welling / Yle
Paula Collin

Turun eläinsuojeluyhdistys pelkää, että naantalilaiseen hevostalliin liitetyt rikosepäilyt vaikuttavat myös yhdistyksen toimintaan. Turun Sanomat uutisoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että naantalilaistallilla on useiden vuosien ajan kohdeltu kaltoin nuoria hevosharrastajia.

Poliisi epäilee tallin omistajapariskuntaa törkeistä seksuaalirikoksista.

Talli on vuokralla Turun eläinsuojeluyhdityksen omistamalla maatilalla. Lisäksi tallin omistajapariskunta on vastannut TESY:n eläinpelastusautosta.

Pariskunnan toinen osapuoli on istunut TESY:n johtokunnassa syksystä saakka. Eläinsuojeluyhdistys on myös toisinaan sijoittanut haltuunotettuja eläimiä tallin tiloihin.

Maanantaisen uutisoinnin jälkeen eläinsuojeluyhdistys ilmoitti lopettaneensa yhteistyön. Myös tallin omistaja on lähtenyt TESY:n johtokunnasta.

Turun eläinsuojeluyhdistys kiistää tienneensä etukäteen tallityttöjen kaltoinkohteluista.

– Meillä ei ole ollut mitään tietoa tällaisesta toiminnasta. Jos epäilykset pitävät paikkansa, se on aivan järkyttävää, eikä sitä koskaan tulisi hyväksyä. Tämä on täysin vieras asia eläinsuojeluyhdistykselle, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Britt-Marie Juup.

Hän kuitenkin korostaa, että tallilla epäillyt teot ja Turun eläinsuojeluyhdistyksen toiminta ovat kaksi eri asiaa.

Turun Sanomat uutisoi keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että lehden lähteiden mukaan ainakin yksi eläinsuojeluyhdistyksen johtokunnassa pitkään toiminut henkilö on tiennyt tyttöjen hyväksikäytöstä. Henkilö ei ole enää TESY:n johtokunnassa ja kiistää Turun Sanomille tienneensä alaikäisten hyväksikäytöstä.

Britt-Marie Juupin mukaan myöskään hän ei tiedä, että johtokunta olisi ollut asiasta tietoinen.

– Mitään tietoa tällaisesta toiminnasta ei ole ollut. Jos joku on tiennyt, hän ei ole kertonut siitä muille. Yhdistyksellä ei ole ollut tietoa mistään tällaisesta.

TESY pyytänyt apua viestintään

Turun eläinsuojeluyhdistys pelkää, miten tilanne vaikuttaa heidän toimintaansa, joka pyörii lahjoitusvaroilla. Britt-Marie Juupin mukaan tilanne on pahin, johon yhdistys voi joutua.

– Toimintamme on täysin kiinni siitä, miten ihmiset meihin suhtautuvat. Elämme täysin lahjoitusten varassa. Kohu, joka yhdistetään meihin, voi vaikuttaa pitkään.

Poliisille on tehty asiaan liittyen useita rikosilmoituksia. Poliisi myös otti tiistai-iltana kiinni tallin omistajapariskunnan, jota epäillään törkeistä seksuaalirikoksista.

– Toivomme, että tutkinta pääsee vauhtiin, ja että kaikkiin ikäviin syytöksiin saadaan vastauksia. Toivon myös, että ihmiset osaisivat erottaa tallin toiminnan ja TESY:n toiminnan. Eläinsuojeluyhdistyksen toimintaan ei liity rikosepäilyjä, sanoo Britt-Marie Juup.

Moni on ihmetellyt TESY:n Facebook-sivulla Turun Sanomien maanantaisen uutisen jälkeen julkaistua päivitystä, jossa lehden tietoja pidettiin valheina. Nyt päivitys on poistettu. Britt-Marie Juup sanoo, että kyse oli hätiköidystä teosta.

– Asiaan reagoitiin vaillinaisin tiedoin ja tunteiden vallassa hätiköiden. Ei ollut missään nimessä tarkoitus vähätellä asiaa. Pyydänkin anteeksi kaikilta, joita päivitys on loukannut. Seuraavalla tiedotteella halusimme korjata, että tarkoituksemme ei ollut mitenkään vähätellä asiaa. Otamme sen hyvin vakavasti.

Yhdistys on nyt pyytänyt apua viestintään.

Eläinsuojeluyhdistys haluaa myös välittää pahoittelut kaikille osallisille.

– Tämä on todella ikävä asia ja olemme tosi pahoillamme.

Lue myös:

TS: Naantalilaisella hevostilalla kohdeltu nuoria hevosharrastajia kaltoin vuosien ajan

Poliisi saanut useita yhteydenottoja naantalilaistallin epäiltyihin kaltoinkohteluihin liittyen – poliisille tehty myös rikosilmoituksia

Turun eläinsuojeluyhdistys kertoo lopettaneensa yhteistyön epäilyksien kohteeksi joutuneen hevostallin kanssa

Ratsastajainliitto naantalilaistallin rikosepäilyistä: "Palkkatyö on palkkatyötä, ja on asia erikseen, jos omaksi huvikseen haluaa autella"

Poliisi on ottanut kaksi henkilöä kiinni naantalilaisen hevostallin tapauksessa

Suosittelemme sinulle