Hyppää sisältöön

Vaalitelttoja ilmestyy vaivihkaa katukuvaan Tampereella – Kenttäaktiivi: "Nyt ei lättyjä paisteta, koska se aiheuttaa jonon"

Tampereella puolueiden kunnallisjärjestöt päättivät yhdessä, että Keskustorille ei tuoda vaalimökkejä eikä erillistä vaalitoria järjestetä. Telttakampanjointia on kuitenkin varovaisesti aloiteltu, mutta puolueet ovat liikkeellä matalalla profiililla.

Vasemmistoliiton kenttäväkeen kuuluvat Ville Autio ja Ilkka Hirvi pystyttivät torstaina telttaa Tammelantorilla. Kuva: Miikka Varila / Yle

Punainen telttakatos kohosi Tampereen Tammelantorille torstaiaamuna. Vasemmistoliiton vaalitelttaa olivat pystyttämässä puolueen kenttäväkeen kuuluvat Ville Autio ja Ilkka Hirvi. Edellisenä päivänä torilla oli myös perussuomalaisten teltta.

Kuntavaalien viralliseen vaalipäivään on enää reilut kaksi viikkoa. Ilkka Hirven mukaan telttailu on tärkeä osa toimintaa myös vaalien välissä.

– Telttatoiminta on keskeistä ihmisten kohtaamisessa. Nyt kun vaalitoiminta kiihtyy, myös telttailu kiihtyy.

Koronatilanteen vuoksi puolueet eivät juurikaan mainosta telttojaan tai houkuttele väkeä tarjoiluilla.

– Meillä on yleensä ollut lätynpaistovehkeet, mutta nyt ei lättyjä paisteta, koska se aiheuttaa jonon, kertoo Ville Autio.

Kenttäaktiivit kiertävät teltan kanssa lähinnä Tammelantorilla ja lähiöissä. Kaupan keskusliikkeet ovat kieltäneet telttailun pihoillaan.

Telttailu voi kiihtyä kesäkuussa

Keskustorilla on perinteisesti kampanjoitu vaalimökeissä, mutta ei tällä kertaa. Puolueiden kunnallisjärjestöt sopivat yhdessä siitä, että vaalimökit ja vaalitori jäävät näissä vaaleissa väliin.

Pirkanmaan Sosiaalidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell kertoo, että demareilla on ollut vaalitelttoja vähän. Puolueen yleinen linjaus on, että vaalitelttoja ei mainosteta etukäteen isoilla paikkakunnilla.

– Tampereella on sovittu, että ei mainosteta. Täällä ei voi taata, että väkeä tulee rajoitusten sallimissa rajoissa. Pienemmillä paikkakunnilla tilaisuuksia voi mainostaa järjestäjän harkinnan mukaan.

Mainostaminen voi houkutella liikaa väkeä. Näin kävi helmikuussa SDP:n Kangasalan kunnallisjärjestön vaalitilaisuudesssa. Yle kertoi tuolloin, että turvavälit jäivät monella noudattamatta. Pirkanmaalla oli voimassa kymmenen hengen kokoontumisrajoitus.

Odotettavissa on, että kesäkuussa rajoitukset voivat löyhentyä. Se tarkoittaisi myös vaalitelttailun kiihtymistä.

– Kesäkuussa nähdään varmasti enemmän vaalitelttoja ja ehdokkaita katukuvassa, sanoo Harri Sandell.

Sandellin mukaan vaaliteltat ovat tärkeä osa kampanjointia. Puolueen pitää näkyä myös katukuvassa eikä vain verkossa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle