Hyppää sisältöön

Valko-Venäjä: EU pui pakotteita, Venäjä estänyt reittimuutoksia, Ryanairin viesti pommista lähti myöhässä

EU:n ulkoministerit keskustelevat parhaillaan uusista pakotteista Valko-Venäjälle. Lentoyhtiöt ovat välttäneet lentämästä Valko-Venäjän kautta EU:n suositusten mukaisesti. Venäjä on estänyt joidenkin uudelleen reititettyjen lentojen pääsyn maahan.

Kaksi valkovenäläistä aloitti syömälakon Varsovassa
Kaksi valkovenäläistä aloitti syömälakon Varsovassa
Anu Kerttula,
Saana Uosukainen

Sveitsiläinen sähköpostipalveluja tarjoava Proton Technologies AG kertoo, että sähköposti Ryanairin pommiuhasta olisi lähetetty vasta sen jälkeen kun kone oli ohjattu kurssiltaan.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Kreikan Ateenasta Liettuan Vilnaan matkalla olleen Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin.

Valko-Venäjän mukaan syynä koneen reitin muuttamiselle oli pommiuhka koneessa.

– Emme ole nähneet uskottavia todisteita siitä, että valkovenäläisten väitteet olisivat totta, sveitsiläisyhtiö sanoo tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan sitä on pyydetty tukemaan Euroopan viranomaisia tapauksen tutkinnassa.

YK:n alainen Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ilmoitti torstaina tutkivansa Ryanairin koneen tapauksen. Raporttia odotetaan kesäkuun lopussa.

EU pui talouspakotteita Valko-Venäjälle

EU-ulkoministerit olivat torstaina koolla Lissabonissa, jossa oli määrä keskustella Valko-Venäjän talouspakotteista. Lopullinen päätös asiasta tehdään myöhemmin.

– Lentokoneen kaappaaminen ja sen kahden matkustajan pidättäminen on täysin mahdotonta hyväksyä. Aloitamme keskustelut eri aloille ja talouteen kohdistuvista pakotteista, sanoi EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell ennen kokouksen alkua.

EU:n mahdollisia kohteita voisi olla Valko-Venäjän keskeiset vientialat. Esimerkeiksi Borrell nostaa lannoitteen ja Eurooppaan Valko-Venäjän kautta tuotavan kaasun. Kaasu voitaisiin Borrellin mukaan tuoda toista kautta, jolloin Valko-Venäjä jäisi ilman kauttakulkumaksuja.

Euroopan unionin Valko-Venäjälle asettamat pakotteet tulisi kohdistaa voimalla rahoitustoimiin maassa, sanoo Saksa.

– On selvää, että emme tule tyytymään pieniin pakoteaskeliin vaan kohdistamme merkittäviä pakotteita Valko-Venäjän talouteen ja rahoitustapahtumiin, sanoi Saksan ulkoministeri Heiko Maas uutistoimisto Reutersille.

Viron ulkoministerin Eva-Maria Liimetsin mukaan pakotteet tulisi kohdistaa yrityksiin, jotka toimivat Aljaksandr Lukašenkan hallinnon lähellä.

EU-maat ovat vaatineet Valko-Venäjää vapauttamaan oppositioaktivisti Raman Pratasevitšin ja hänen naisystävänsä Sofia Sapegan.

Tapaus puhuttanee myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Lukašenkan tapaamisessa Sotšissa perjantaina. Sapega on Venäjän kansalainen.

Tassin mukaan Sapegan asianajaja ei ole pystynyt vierailemaan asiakkaansa luona keskiviikkona tai torstaian vankilassa, koska esimerkiksi tapaamishuoneita ei ollut KGB:n mukaan riittävästi.

Venäläisviranomaiset hylänneet Valko-Venäjän ohittavia lentoreittejä

Austria Airlines -lentoyhtiön lento Wienistä Moskovaan peruttiin torstaina, koska Venäjän viranomaiset eivät hyväksyneet lennon reitin muuttamista.

Itävalta kritisoi Venäjää lennon estämisestä ja sanoi, ettei päätöstä olla hyväksymättä reittimuutosta voi ymmärtää. Itävallan ulkoministeriön mukaan Venäjän ei pitäisi keinotekoisesti häiritä lentoliikennettä.

– Sekä Itävallan että Venäjän intressinä on, että kaikki lennot Venäjälle ja takaisin voivat jatkua ilman ongelmia, ulkoministeriö sanoi AFP:lle.

Venäjän liikenneministeriö sanoi AFP:lle, ettei kommentoi asiaa toistaiseksi.

Saksalainen Lufthansa omistaa nykyisin Austrian Airlinesin. Lufthansa vahvisti, että kaikki sen lentoyhtiöt välttävät tällä hetkellä Valko-Venäjän ilmatilaa.

Myös ranskalainen Air France on perunut lentoja Pariisin ja Moskovan välillä samasta syystä jo kahtena päivänä.

Kaappauksena pidetyn laskeutumiskäskyn takia EU:n huippukokous kehotti aiemmin EU-maissa lentäviä yhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa, ja useat lentoyhtiöt ilmoittivat jo aiemmin tekevänsä näin.

Valkovenäläisen lentoyhtiön Belavian lennot kielletty useisiin Euroopan maihin, myös Suomeen.

Lue myös:

Yle tapasi Varsovassa valkovenäläisiä, joita tutun oppositioaktivistin pidätys järkytti: “Valko-Venäjästä voi tulla uusi Pohjois-Korea”

Konekaappausta ensimmäistä kertaa kommentoinut Valko-Venäjän Lukašenka syyttää "pahantahtoisia länsimaita" maansa mustamaalaamisesta

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast:

Suosittelemme sinulle