Hyppää sisältöön

Koronan jälkioireet voivat piinata pitkään ja viedä työkyvyn: HUS avaa Helsinkiin ensi viikolla klinikan, joka etsii apua oireista kärsiville

Pitkäaikaisoireista kärsiville pyritään klinikalla löytämään kuntoutus- ja hoitokeinoja. Ylilääkäri Mari Kanerva infektiosairauksen poliklinikalta näkee vakavana ongelmana sen, että pitkäaikaisoireet voivat heikentää potilaiden elämänlaatua olennaisesti.

Koronainfektion jälkioireista kärsiviä on paljon, koska sairastuneita on paljon. Yleistä on se, että oireet pitkittyvät 3 kuukautta. Kuva: Matti Myller / Yle
Veikko Eromäki

Koronan pitkäaikaisoireista kärsiville potilaille avataan oma klinikka Helsinkiin kesäkuun alussa eli jo ensi viikolla. Toimitilat ovat Meilahdessa Paciuksenkadulla.

Mari Kanerva, infektiosairauksien poliklinikan osaston ylilääkäri kertoo koronaviruksen pitkäaikaisoireiden olevan suhteellisen yleisiä. Koronaviruksesta parannutaan hieman hitaammin kuin esimerkiksi kausi-influenssasta.

– Yleiset oireet ovat väsymys, hengenahdistus ja sekavuus.

Pitkäaikaisoireisiin voivat kuitenkin vaikuttaa myös sairaalahoito itsessään. Pitkään jatkuneen sairaalajakson jälkeen esiintyy väsymystä ja lihaskunnon alenemista. Akuutti sairaus on myös intensiivisen hoidon aiheuttama psykofyysinen kuormitus: postraumaattinen stressihäiriö on yleinen kovan sairastamisen jälkeen.

– Koronainfektion jälkioireista kärsiviä on paljon, koska sairastuneita on paljon. Yleistä on se, että oireet pitkittyvät 3 kuukautta. Näihin kuuluu uupumus, aivosumu, alentunut keskittymiskyky, yskä, huimaus, hengenahdistus ja painontunne rinnalla, Kanerva kertoo.

Uudellamaalla vakavista pitkäaikaisoireista kärsiviä on joitakin satoja

Kanervan mukaan ongelmallisinta on se, että pitkään kestävät oireet vievät potilaalta työkyvyn.

– Vaikka oireet eivät ehkä elimellisesti uhkaa potilasta, eikä siihen ole lääkehoitoa, niin tämä on tutkimisen arvoinen asia, koska oireet heikentävät elämänlaatua, Kanerva sanoo.

Poliklinikalla pyritään siis tutkimaan kuntoutus- ja hoitokeinoja pitkäaikaisoireista kärsiville. Toiminta keskittyy nimenomaan sellaisiin ihmisiin, joiden pitkäaikaisoireet vaikuttavat esimerkiksi toimintakykyyn ja töissäkäymiseen.

Useimmissa tapauksissa tauti kuitenkin paranee hyvin.

Poliklinikan henkilökuntaan kuuluu seitsemän ihmistä. Heidän joukossaa on terveydenhuollon ammattilaisia erilaisilta erikoisaloilta. Potilaita hoidetaan parikymmentä viikossa.

Poliklinikkaa johtamaan astuvan ylilääkäri Helena Liiran arvion mukaan Uudellamaalla koronaviruksen pitkäaikaisoireista vakavammin kärsiviä on joitakin satoja. Poliklinikka palvelee pääasiallisesti heitä. Lieviä pitkäaikaisoireita kokevia on moninkertaisesti enemmän.

Lue lisää:

HUS suunnittelee poliklinikkaa koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiville – toiminta pyritään käynnistämään pian

Juttua muokattu 18:15 27.5.2021 Juttuun tarkennettu ylilääkäri Helena Liiran arviota pitkäaikaisoireista kärsivien määrästä.

Suosittelemme sinulle