Hyppää sisältöön

Ylen vaalikone: Pride-liputus sopisi Lapissa vihreiden ja vasemmiston ehdokkaille, mutta ei perussuomalaisille ja kristillisdemokraateille

Kunnan järjestämä liputus Pride-tapahtuman vuoksi jakaa ehdokkaiden mielipiteet. Enemmistö vihreistä ja vasemmistolaisista hyväksyy, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit pääosin vastustavat. Myös keskustassa ja kokoomuksessa enemmistö vastustaa.

Arvot painavat äänestäjien vaakakupissa
Arvot painavat äänestäjien vaakakupissa

Ylen vaalikoneessa kuntavaaliehdokkailta kysyttiin, kuinka nämä suhtautuvat ajatukseen kunnan järjestämästä liputuksesta Pride-tapahtuman kunniaksi. Arvokysymys jakoi Lapissa puolueet kolmeen leiriin: selkeästi puolesta ja vastaan oleviin sekä pykälän lievemmin vastustaviin.

Vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n lappilaisten ehdokkaiden enemmistö hyväksyisi ajatuksen kotikuntansa järjestämästä liputuksesta. Ylen vaalikoneen vastausten perusteella enemmistö perussuomalaisten, kristillisdemokraattien, keskustan, kokoomuksen sekä sitoutumattomien ehdokkaista ei lämpene ajatukselle.

Jutun pääkuvana olevassa videossa Torniossa tavatut ihmiset kertovat, kuinka heidän äänestyspäätöksiin vaikuttavat ehdokkaiden arvot sekä mistä he ehdokkaiden näkemyksiä seuraavat.

Keskustalaisten ja kokoomuslaisten enemmistö jättäisi liputtamatta

Vihreistä liputuksen hyväksyisi lähes 90 prosenttia, vasemmistoliittolaisista lähes 80 prosenttia ja demariehdokkaista kaksi kolmasosaa.

Kuva: Yle vaalikone

Perussuomalaisista hyväksynnän asialle antaa vain kolme prosenttia ehdokkaista. Krisillisdemokraattien ehdokkaista liputuksen hyväksyisi 14 prosenttia, keskustalaisista runsas kolmannes, kokoomuslaisista vähän yli 40 prosenttia ja sitoutumattomien listojen ehdokkaista 45 prosenttia.

Ylen vaalikoneeseen on vastannut hiukan alle 800 lappilaista ehdokasta.

Rovaniemellä ollaan ääripäissä

Rovaniemellä suhtautuminen jakaantuu jyrkemmin kuin koko maakunnan tasolla. Kaikki 22 vaalikoneeseen osallistunutta Rovaniemen vihreiden ehdokasta suhtautuu suopeasti liputusajatukseen. Toisessa ääripäässä ovat Rovaniemen perussuomalaiset ehdokkaat. 27 vastanneesta ainoastaan yksi ei ole ajatusta vastaan, sillä yksi perussuomalaisista ei ota kantaa väitteeseen.

Kuva: Yle

Rovaniemen vasemmistoliittolaisista ehdokkaista yksi on ajatusta vastaan, yksi ei ota kantaa ja loput 90 prosenttia ovat myötämielisiä. SDP:n ehdokkaista liputuksen hyväksyy vajaat 80 prosenttia ja vastustaa vajaat 20 prosenttia. Yksi ehdokas jättää vastaamatta kysymykseen.

Keskustassa ja kokoomuksessa liputuksen hyväksyisi noin 45 prosenttia ehdokkaista. Myös yksi viidestä vaalikoneeseen vastanneesta kristillisdemokraatista olisi valmis hyväksymään kunnan järjestämän liputuksen Pride-tapahtuman kunniaksi.

Ylen vaalikoneeseen on vastannut yksi rovaniemeläinen feministisen puolueen ja yksi piraattipuolueen ehdokas. Kumpikin hyväksyy Pride-tapahtuman juhlistamisen liputtamalla.

Torniossa perussuomalaiset ja keskusta vastaan, muille sopisi

Torniossa Pride-liputtamista vastaan on enemmistö perussuomalaisten ja keskustan ehdokkaista. Ajatukseen nuivasti suhtautuu yli 90 prosenttia perussuomalaisista ja noin 70 prosenttia keskustalaisista.

Kuva: Yle

Kokoomuksen ehdokkaista hiukan yli 60 prosentille ajatus sopisi, vastaan on vajaat 40 prosenttia. Vasemmistoliittolaisista liputuksen hyväksyy hiukan yli 70 prosenttia, vastustaa vajaat 20 prosenttia ja yhdeksän prosenttia, eli yksi vastaaja ei ota kantaa.

Vihreissä 75 prosenttia ja SDP:ssä 86 prosenttia ehdokkaista kelpuuttaa ajatuksen, samoin ainoa vaalikoneeseen osallistunut torniolainen kristillisdemokraattien ehdokas.

Kemissä liputus sopii vasemmistolaisille, vihreille ja kokoomuslaisille

Kemissä molemmat Ylen vaalikoneeseen osallistuneet vihreät ja ainoa kommunistisen puolueen ehdokas hyväksyvät Pride-liputuksen, samoin 90 prosenttia vasemmistoliittolaisista. Positiivisesti ajatukseen suhtautuu Kemin kokoomuslaisista 80 prosenttia ja SDP:n ehdokkaista noin kolme neljäsosaa.

Kuva: Yle

Keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaiden joukossa vierastetaan eniten ajatusta lippujen vetämisestä salkoon Pride-tapahtuman johdosta. Keskustaehdokkaista liputusidean kuitenkin hyväksyy lähes 40 prosenttia, perussuomalaisista noin 13 prosenttia.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundi-podcast.

_Täältä löydät Ylen vaalikoneen vaalikone.yle.fi (siirryt toiseen palveluun).
_

Ylen vaalien kotisivu on osoitteessa yle.fi/vaalit.

Suosittelemme sinulle