Hyppää sisältöön

Ylen kysely kansanedustajille: Suurin osa vastaajista ei laskisi nuorten rikosvastuun ikärajaa – "Eivät väkivallan syyt poistu sillä"

Nuorten väkivalta on puhuttanut pitkin vuotta. Ylen kyselyssä kansanedustajille vastuuikärajan alentaminen nykyisestä 15 vuodesta ei saa hallituspuolueissa juurikaan kannatusta. Perussuomalaisissa sen sijaan on siihen halua. Katso, mitä mieltä oma kansanedustajasi on.

Nuorten väkivalta on puhuttanut pitkin vuotta. Erityisesti hallituspuolueissa suhtaudutaan nihkeästi rikosoikeudellisen vastuun ikärajan alentamiseen. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nuorten väkivalta, muun muassa Koskelan ja Vallilan henkirikokset, ovat puhuttaneet Suomessa tänä vuonna.

Joissakin julkisuuteen tulleissa väkivallanteoissa epäilty on saattanut olla hyvinkin nuori.

Valtaosa Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista ei kuitenkaan kannata sitä, että rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa alennettaisiin nykyisestä 15 vuodesta.

Alle 15-vuotiasta ei voida Suomessa tuomita rangaistukseen, mutta hän on vahingonkorvausvelvollinen.

Monet kansanedustajat katsovat, että nuorten oireiluun on parempi puuttua muilla keinoilla, mieluiten ennaltaehkäisevästi.

Kyselyyn vastanneista kansanedustajista 92 ei kannata ikärajan alentamista. 37 olisi valmis laskemaan ikärajaa. Kantaansa ei osaa sanoa kuusi edustajaa.

Ikärajan lasku ei saa juurikaan kannatusta yhdessäkään hallituspuolueessa. Oppositiossa siihen on enemmän halukkuutta.

Kyselyyn vastasi 135 kansanedustajaa. Edustajia on kaikkiaan 200. Kysely tehtiin 19.–27. toukokuuta 2021.

Vihreiden kansanedustaja: Kun nuori oireilee väkivaltaisesti, ollaan jo myöhässä

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma kuvaa vastauksessaan nuorten väkivallantekoja erittäin vakavaksi asiaksi.

– Väkivaltaa tehneet lapset tarvitsevat yhteiskunnalta ja meiltä aikuisilta tukea. Väkivallanteot syyt vaihtelevat ja ne pitää selvittää. En kuitenkaan kannata rikosoikeudellisen vastuun alentamista. Rikosoikeudellinen vastuu kovin nuorena johtaa usein laitostumiskierteeseen, ja tällä olisi merkittävä vaikutus lapsen tulevaisuuteen.

Vihreiden kansanedustaja Sofia Virta katsoo, että kun nuori oireilee väkivaltaisesti, yhteiskunta on jo myöhässä. Hän panostaisi ikärajan alentamisen sijaan ennaltaehkäisyyn, esimerkiksi lasten ja nuorten palveluihin ja mielenterveystyöhön.

– Olen tehnyt töitä väkivallalla oireilevien nuorten kanssa ja keskeistä on, että heistä jokainen voi nähdä tulevaisuuden myös lain tällä puolen.

Keskustassakaan vastaajista valtaosa ei lähtisi muuttamaan ikärajaa.

– Tutkimusten mukaan kovemmat rangaistukset eivät ehkäise rikoksia. Alaikäisten pahoinvointiin on oltava muut kuin rikosoikeudelliset keinot puuttua. Ilmiö on erittäin huolestuttava, mutta kaikkia nuoria ei pidä joidenkin häiriökäyttäytymisen takia leimata, Hannakaisa Heikkinen keskustasta kirjoittaa.

Perussuomalaiset pitää ikärajan laskemista perusteltuna

Perussuomalaiset on ainoa eduskuntaryhmä Hjallis Harkimon liike nytin ja Ano Turtiaisen lisäksi, jossa kannatus ikärajan laskulle on selvää.

Perussuomalaisista vastaajista valtaosa kannattaa ikärajan alentamista.

Perussuomalaisten kansanedustajat perustelevat valmiutta ikärajan laskuun muun muassa huolella vakavasta väkivallasta ja sillä, että teoista on kannettava vastuu.

Näin vastaustaan perustelee puolueen kansanedustaja Leena Meri.

– Erityisesti vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuvien tekojen osalta tilanne on kestämätön, kun aitoa interventiota ja seuraamusta nuorelle ei tule. Yksi keino voisi olla selvittää nuoren kehitystaso mielentilatutkimuksen tavoin ja rangaistusvastuu sen mukaan esimerkiksi 12 vuotta täyttäneen osalta.

Meri nostaa esiin yhtenä mahdollisuutena lyhyen vapaudenmenetyksen esimerkiksi tätä tarkoitusta varten perustetussa laitoksessa.

Kristillisdemokraatteja kysymys jakaa.

– On valitettavaa, että yhä nuoremmat väkivallan tekijät ymmärtävät täysin, mitä ovat tekemässä ja juuri tämä puoltaa ikärajan alentamista. Oikeudella tulee olla nykyistä laajempi mahdollisuus harkita nuoren rikosoikeudelliseen vastuuseen asettamista teoistaan, kirjoittaa Antero Laukkanen (kd.)

Kokoomuksen vastaajista selvä enemmistö jättäisi ikärajan rauhaan. Seitsemän edustajaa on kuitenkin eri mieltä.

– Rikollisen elämäntavan omaksuneet nuoret vajoavat yhä syvemmälle rikoskierteeseen, kun lastensuojelutoimenpiteet ovat ainoa seuraamus alle 15-vuotiaana tehdyistä rikoksista. On tärkeää, että alle 15-vuotias nuori saa rikoksestaan myös rangaistuksen, jolla yhteiskunta osoittaa, että teko ei ole hyväksyttävä, katsoo poliisitaustainen kansanedustaja Kalle Jokinen.

Vasemmistoliitto ja RKP nihkeitä alentamiselle

Vasemmistoliiton vastaajista kukaan ei ole vastannut haluavansa alentaa ikärajaa, eikä sen enempää RKP:nkään.

Vasemmistoliiton kansanedustajista kyselyyn vastasi tosin vain puolet ja RKP:nkin edustajistakin vain hieman yli puolet.

– Vaikka ikärajaa alennettaisiin ja rangaistuksia kovennettaisiin, niin eivät väkivallan syyt poistu sillä, katsoo vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi.

– Lasten tekemien vakavien rikosten taustalla on vakavia ongelmia, jotka useasti olisi pitänyt huomata varhaisemmin, tai kun ne on huomattu, kukaan taho ei ole riittävästi ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin, kirjoittaa RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet ja lisää, että jokaisen tapauksen taustat on selvitettävä.

* Tilaa täältä (siirryt toiseen palveluun) Ylen kuukausittainen uutiskirje kansanedustajasi toiminnasta.

* Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 2. kesäkuuta 2021 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Ylen tiedot: Viranomaiset pettivät Koskelan surman uhrin – lastenkoti ei etsinyt poikaa vaikka vanhemmat pyysivät, koulusta paljastui puutteita

Suosittelemme sinulle