Hyppää sisältöön

Äänelläsi on väliä: yksikin lisä-ääni voi vaihtaa valtuutetun – katso kuinka täpärä tilanne oli kotikunnassasi kuntavaaleissa viimeksi

Mynämäessä arpa ratkaisi, mikä puolue sai viimeisen valtuustopaikan vuonna 2017. Liki joka kolmannessa kunnassa jouduttiin jonkun valtuutetun paikka arpomaan. Katso myös kotikuntasi kiinnostavimmat puheenaiheet vaaleissa – keräsimme tiedot kaikkialta Suomesta.

Viime kuntavaaleissa miltei joka kolmannessa kunnassa joku valtuustopaikka ratkaistiin arvonnassa vaalien jälkeen. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Voitto-robotti,
Ari Hakahuhta

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valtuustopaikka voi olla kuntavaaleissa pienestä kiinni, jopa yhdestä äänestä.

Esimerkiksi Mynämäessä Varsinais-Suomessa arpa ratkaisi viimeisen valtuustopaikan vasemmistoliiton hyväksi ja kokoomuksen tappioksi vuonna 2017. Jos kokoomus olisi saanut vaaleissa yhden lisä-äänen, puolue olisi saanut yhden valtuustopaikan lisää.

Melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin jonkun valtuutetun paikka ratkaisemaan arvonnassa vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen. Tällaisia kuntia oli 94 yhteensä silloisessa 295 manner-Suomen kunnassa.

Näissä kunnissa yksikin ääni lisää arvontaan joutuneelle ehdokkaalle olisi siis taannut valtuustopaikan ilman arvontaa.

  • Ylen Voitto-robotti selvitti, miten täpärällä valtuutetun vaihtuminen olisi ollut sinun kotikunnassasi kuntavaaleissa 2017. Kirjoita kunnan nimi alle hakulaatikkoon.

Helsingissä yksitoista lisä-ääntä olisi riittänyt valtuutetun vaihtumiseen

Mynämäen esimerkki todistaa, että jokaisella äänellä on merkitystä kuntavaaleissa. Monessa kunnassa oli viime vaaleissa myös tilanne, että pari–kolme lisä-ääntä olisi voinut johtaa valtuutetun vaihtumiseen.

Jossitellaan hieman.

Suurimmassa kunnassa Helsingissäkin kymmenen lisä-ääntä samalle vihreiden varavaltuutetulle olisi johtanut tilanteeseen, jossa arpa olisi ratkaissut valtuustoon valitun. Yksitoista lisä-ääntä olisi johtanut suoraan vihreiden viimeisen valtuutetun vaihtumiseen. Sama tilanne oli kokoomuksessa.

Hailuodossa kaksi lisä-ääntä olisi nostanut vaaleissa varavaltuutetuiksi jääneet keskustan ja SDP:n ehdokkaat arvontaan valtuustopaikasta, ja kolme lisä-ääntä siis suoraan valtuustoon.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen, vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen.

Mutta on mahdollista, että lisä-äänet johtaisivat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen. Näin kävi jutun alussa mainitussa Mynämäessä.

Vaaliteemoissa eroja: pengertie, kylien vetovoima, asuntorakentaminen

Mikä sitten puhuttaa vaaleissa Mynämäessä, Hailuodossa, Helsingissä tai sinun kotikunnassasi?

Kuntavaaliteemat ovat erilaiset jokaisessa manner-Suomen kunnassa. Ylen aluetoimitukset keräsivät kiinnostavimmat puheenaiheet vaalien kuntakohtaisiksi ennakkojutuiksi.

  • Rullaa aiempana olleeseen juttukoosteeseen. Se näyttää sinua kiinnostavan kunnan keskeiset vaalipuheenaiheet. Kirjoita kunnan nimi hakulaatikkoon.

Esimerkiksi saarikunta Hailuoto on saamassa pengertieyhteyden mantereelle. Mynämäellä puhuttaa kylien vetovoima ja keskustaajaman toimintakyky.

Helsingissä kaivataan lisää asuntoja, mutta keskustelussa on, pitääkö lähiluontoa uhrata kaupungin kasvun tieltä. Vaalipuheissa kannetaan myös huolta nuorten mielenterveysongelmista.

  • Ennakkoäänestys päättyy tiistaina 8. kesäkuuta. Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta.

Voit keskustella kuntavaaleista ja vaaliteemoista keskiviikkoon 2.6. 2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Katso lisää:

Yle seuraa kuntavaaleja – koostejuttu

Tuoreimmat kuntavaaliuutiset

Ylen kuntavaalikone (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle