Hyppää sisältöön

Eetu Kallioinen ampui Suomelle olympiapaikan ja harvinaisen EM-pronssin: "Todella onnelliset ja uskomattomat fiilikset"

Eetu Kallioinen toi Suomelle toisen olympialaisten maapaikan miesten skeetissä. Kallioinen sijoittui Kroatian Osejikissa käydyssä EM-finaalissa kolmanneksi ja juhlii samalla myös EM-pronssista. Edellisestä miesten skeet-mitalista oli ehtinyt kulua kuusi vuotta.

Eetu Kallioinen.... Kuva: Mikko Koski / YLE

Eetu Kallioinen on ampunut Suomelle olympiapaikan miesten skeetissä. Kallioinen saavutti EM-pronssia Kroatian Osejikissa.

Arvokisamitali on Kallioisen, 23, ensimmäinen aikuisten sarjassa. Hän on niittänyt menestystä juniorina juhlittuaan muun muassa kuusi vuotta sitten poikien EM-hopeaa.

– Todella onnelliset ja uskomattomat ovat tämän hetken fiilikset, Kallioinen kuvaili tuoreeltaan finaalin jälkeen.

Kallioisen olympiapaikka varmistui, kun jäljellä oli kolme ampujaa. Hän myönsi, että kisan päätavoitteen saavuttaminen vaikutti hänen suoritukseensa mitalikamppailussa.

– Hetkellisesti tuli sellainen niin sanottu hyvänolontunne.

Euroopan mestaruuden vei italialainen Gabriele Rossetti, joka kukisti Kallioisen pudottua kaksinkamppailussa kyproslaisen Georgios Achilleosin.

Harvinaista herkkua

Avokisamitalit ovat olleet suomalaisille skeet-ampujille harvinaista herkkua. Edellisen kerran suomalainen oli nähty arvokisatasolla palkintokorokkeella kuusi vuotta sitten 2015 Bakun Euroopan kisoissa, joissa Marko Kemppainen juhli pronssia. Sitä edeltävät EM-mitalit ovat olleet pronssisia nekin: Kemppainen 2006 ja Kallioisen valmentaja ja kilpakumppani Timo Laitinen 2005.

Bakussa 2015, kuten nytkin, tarjolla olivat myös viimeiset olympiapaikat miesten skeetiin. Kisat olivat viimeinen oljenkorsi Kemppaiselle Rion kisoihin. Silloin vuoden 2004 olympiahopeamitalistin harmiksi pronssikaan ei kisalippuun riittänyt, tällä kertaa se riitti.

Kuuden parhaan loppukilpailussa oli tarjolla vielä kaksi olympiapaikkaa. Näistä taisteli vain kolme miestä, sillä Italialla oli finaalissa kaksi edustajaa ja Ranskalla yksi - ja molemmilla mailla oli jo maapaikkakiintiö täynnä. Kallioisen kanssa olympiapaikkamittelössä olivat Kyproksen Georgios Achilleos ja Saksan Vincent Haaga.

Ensimmäisten joukosta putosivat Ranskan Eric Delauney ja Italian Tammaro Cassandro, jotka eivät siis pystyneet enää olympiapaikasta taistelemaan. Mutta kolmannella kierroksella ja 40:n kiekon jälkeen putoamisvuorossa oli Haaga. Tämä varmisti Kallioiselle sekä olympiapaikan että mitalin.

Kallioinen teki perusvarmaa työtään peruskilpailussa. Ensimmäisen päivän ja 75 kiekon jälkeen hän oli kilpailussa viidentenä. Toisena päivänä ammutussa kahdessa 25:n kiekon sarjassaan häneltä meni ohi vain yksi kiekko. Kokonaistuloksella 122 Kallioinen oli kolmantena viiden muun ampujan kanssa, mutta nappasi uusinnassa yhden neljästä finaalipaikasta.

Suomella on nyt kaksi maapaikkaa miesten skeetiin Tokioon. Toisen paikan toi Lari Pesonen toukokuussa 2019.

– Jossain vaiheessa finaalia tuntui siltä, että olympiapaikka oli isompi juttu. Saada itse ammuttua se ja saada samalla myös Pesosen olympiapaikka käyttöön, hänelle itselleen todennäköisesti ja toivottavasti, Kallioinen myönsi

Lisäksi Tokioon on jo valittu naisten trapin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela. EM-kisoissa naisten trap kisataan ensi viikon alussa.

– Tämä oli hyvä osoitus siitä, että pystyn pärjäämään. Harjoitella pitää kuitenkin vielä lisää, jos siellä haluaa pärjätä ja tuoda kirkkaimman mitalin, Kallioinen totesi olympialaisista.

Juttua muokattu 27.5.2021 kello 19.25: Lisätty Kallioisen kommentit.

Lue myös:

Kommentti: Suomelle maapaikan tuonut urheilija jäämässä ilman kisalippua Tokioon – Eetu Kallioinen ohittaa Lari Pesosen skeetissä

Aleksi Leppä venyi Intiassa parhaimpaansa, mutta jäi niukasti ilman olympiapaikkaa – "Olisi mahdollisuus ampua vielä paremminkin"

Valmentaja ja hänen suojattinsa tavoittelevat yhtä aikaa samaa Tokion olympiapaikkaa – jääräpäinen Suomen ampumaurheilun superlupaus saa vinkkejä maailmanmestarilta

Lari Pesonen, 24, sai kavereiltaan rahat kisamatkaan ja ampui Suomelle olympiapaikan – Metsästyskortin hankkiminen vei lajin pariin

Suosittelemme sinulle