Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Turun sataman yhteisterminaali otti askeleen eteenpäin – kaupunginhallitus käsittelee rahoitusjärjestelyjen aloittamista

Molempien varustamojen yhteisterminaali olisi tarkoitus saada valmiiksi joulukuussa 2025. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun Satama Oy voi käynnistää 172 miljoonan euron suuruisen hankkeen rahoitusjärjestelyt.

Viking Amorella Turun satamassa Postin tukilakkojen aikana marraskuussa 2019.
Hallitukselle esitetään, että kaupunki lunastaisi Viking Linen nykyisen terminaalirakennuksen. Kuvassa terminaalirakennus marraskuussa 2019. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Paula Collin
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun kaupunginhallitus käsittelee maanantaina sataman yhteisterminaali-asiaa.

Hallitukselle esitetään, että Turun Satama Oy voi käynnistää 172 miljoonan euron suuruisen hankkeen rahoitusjärjestelyt. Lisäksi esitetään, että kaupunki lunastaisi Viking Linen nykyisen terminaalirakennuksen 17,5 miljoonalla eurolla ja sitoutuisi sen takaisinvuokraukseen.

Toteutuessaan hanke muokkaa uusiksi Turun matkustajasataman ja kantasataman alueen. Tarkoitus on rakentaa uusi yhteinen matkustajaterminaali molemmille laivayhtiöille.

Turun kaupungin tiedotteen mukaan hankkeessa on myös kyse koko merellisen Turun kaupunkikehityksestä. Nyt suljettujen satamakenttien rantavyöhykkeet avataan pysyvästi kaupunkilaisten käyttöön.

– Hanke mahdollistaa Linnanniemen alueella jokirantaan saakka ulottuvan uuden julkisen tilan toteuttamisen sekä Linnakaupungin asuntoalueen laajentamisen aina kantasataman rantavyöhykkeelle saakka, kertoo Ferry Terminal -hankkeen esittelijänä toimiva omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen kaupungin tiedotteessa.

Valtuuston käsittelyyn asia etenee näillä näkymin kesäkuussa. Hankkeessa on tarkoitus päästä toteutusvaiheeseen jo tänä kesänä. Mikäli rahoitus järjestyy, tavoitteena on saada hanke kokonaisuudessaan valmiiksi alkuperäisessä aikataulussa eli joulukuussa 2025.

Molemmilla Turku-Tukholma -liikennettä harjoittavilla Viking Line ja Tallink Silja varustamoilla on tällä hetkellä käytössään oma terminaali Turun kaupungin vuokramaalla. Niiden vuokrasopimukset ovat päättymässä vuoden 2025 lopussa.

Lue myös:

Turun yhteisterminaalihankkeen kustannusarvio paisui lähelle raitiotieratkaisua – Turku selvittää myös kahta muuta vaihtoehtoa

Matkustajalaivaliikenteelle kaavaillaan yhteisterminaalia Turun satamaan

Suosittelemme sinulle