Hyppää sisältöön

Pakolliset terveystarkastukset Suomeen tulijoille kaikilla Lapin rajanylityspaikoilla

Lapin aluehallintoviraston määräys on voimassa 1. kesäkuuta alkaen. Avi määräsi terveystarkastukset pakollisiksi, koska vapaaehtoisesti niihin osallistui vain kolmasosa maahantulijoista.

Torniossa pakolliset terveystarkastukset tulivat voimaan 14. toukokuuta. Arkistokuva. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt terveystarkastukset pakollisiksi kaikilla Lapin rajanylityspaikoilla. Määräys koskee paitsi raja-asemia, myös Lapin alueen lentokenttiä. Torniossa tarkastukset muuttuivat pakollisiksi jo 14. toukokuuta.

Terveystarkastukseen voi kuulua myös pakollinen koronatesti.

Määräys koskee kaikkia jotka tulevat maasta, jossa ilmaantuvuus on yli 25 / 100 000 kahden viikon aikajaksolla. Sekä Ruotsi että Norja ovat tällä hetkellä riskimaita.

Pakollinen terveystarkastus ei koske vuoden 2008 jälkeen syntyneitä lapsia, tavaraliikenteen työntekijöitä eikä niitä, joilla on näyttää tuore negatiivinen testitodistus tai todistus sairastetusta covid 19 -taudista. Tarkastus ei koske myöskään saamelaisia.

Aluehallintovirasto perustelee päätöstä pahentuneella tautitilanteella sekä uusilla virusmuunnoksilla. Pohjois-Ruotsissa koronatilanne on ollut pitkään huono, mutta se on pahentunut viime viikkoina myös Pohjois-Norjassa Tromssan ja Finnmarkin lääneissä.

Osa rajakunnista olisi pitänyt nykyjärjestelyn

Lapin sairaanhoitopiiri kannattaa omassa lausunnossaan terveystarkastusten pakollisuutta. LSHP toteaa, että Intian virusmuunnos herättää huolta niin nopean tartuttavuuden kuin huonomman rokotevasteen osalta. Rajakuntien kannat vaihtelevat. Esimerkiksi Pellon ja Ylitornion kunnat pitivät nykyistä järjestelyä riittävänä. Utsjoki taas kannatti terveystarkastuksen muuttamista pakolliseksi.

Lapin poliisilaitos taas toteaa, ettei se voi niukkojen resurssien vuoksi taata mahdollisten virka-apupyyntöjen nopeaa hoitamista. Terveysviranomaiset voivat pyytää virka-apua poliisilta, jos terveystarkastukseen määrätty kieltäytyy siitä.

Aluehallintovirasto määräsi jo helmikuussa kunnat järjestämään terveystarkastukset ja koronatestit maahantulijoille. Maahantulijat ohjattiin rajalta koronatestiin, mutta osallistuminen ei kuitenkaan ollut pakollista. Vain aluehallintovirasto saattoi määrätä tulijan testiin.

Lapin kunnista kerättyjen tietojen mukaan noin kolmannes maahantulijoista on osallistunut vapaaehtoisesti terveystarkastuksiin.

Lapin aluehallintoviraston määräys pakollisista terveystarkastuksista on voimassa kesäkuun loppuun.

Suosittelemme sinulle