Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hailuodossa pesii avosettipari – havainto lajin pesinnästä on ensimmäinen Suomessa

Avosetti on suurikokoinen mustavalkoinen kahlaaja. Sen lähimmät pesimäalueet ovat aiemmin olleet Virossa ja Ruotsissa.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen kuva avosetistä
Avosetti on kookas kahlaajalintu. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus
Päivi Seeskorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Hailuodosta on löytynyt pesivä avosettipari. Muuttoaikoina lajin satunnaiskiertelijöitä ilmaantuu Pohjois-Pohjanmaallekin silloin tällöin, mutta nyt tehty havainto lajin pesinnästä on ensimmäinen Suomessa.

Avosetti on suurikokoinen mustavalkea kahlaajalintu. Sen lähimmät pesimäalueet ovat Viron Hiidenmaalla ja Ruotsin Gotlannissa.

Avosettiparin havaitsi Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Jorma Pessa keskiviikkona Hailuodon Pohjoisrannalla.

Avosetti pesii alavilla hiekka- tai lieterannoilla, joilla kasvillisuus on vähäistä ja matalakasvuista tai sitä ei ole lainkaan. Hailuodon pesimäpaikka vastaa lajille tunnusomaista pesimäympäristöä.

Pessa havaitsi pesivän lintuparin lintuvesiseurannassa, jossa inventoidaan arvokkaiden lintuvesikohteiden pesimälinnustoa.

Ely-keskus jatkaa työtä tänä vuonna Liminganlahdella ja Hailuodon neljällä Natura-alueella yhdessä Metsähallituksen kanssa. Inventoinnit ovat osa ympäristöministeriön aloittamaa Helmi-ohjelmaa, jonka tarkoitus on kunnostaa ja hoitaa heikentyneitä elinympäristöjä, kuten arvokkaita lintuvesiä.

Suosittelemme