Hyppää sisältöön

Voisitko sinäkin olla säkkiviljelijä? – Hämeenlinnassa alkaa kesän kestävä kaupunkiviljelykokeilu

Säkkiviljely on yksi tapa viljellä kaupunkiolosuhteissa. Hämeenlinnassa asiasta järjestetään myös kokeilu. Parisen kymmentä säkkiä muuttaa kesäksi Hämeensaareen. Kaupunkilaisista toivotaan niille viljelijöitä.

Mies ja nainen valmistautuvat istuttamaan taimia ja perunoita säkkiin
Videolla Tuomas Kuvaja ja tutkimusassistentti Salla Leppäkoski Hämeen ammattikorkeakoulusta näyttävät, miten säkki toimii viljelyalustana. Video: Tiina Kokko.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tuomas Kuvaja on puutarha-alan erikoistumisharjoittelija Hämeen ammattikorkeakoulusta. Hän on myös säkkiviljelyvalmentaja tai säkkiviljelypuutarhuri. Ihan miten vain.

Hän on nimittäin juuri se henkilö, joka auttaa hämeenlinnalaisia kaupunkiviljelijöitä tänä kesänä.

Kuvaja tukee nimenomaan säkkiviljelijöitä, jotka lähtevät mukaan Hämeen ammattikorkeakoulun kokeiluun. Kesäkuun puolella alkaa Hämeensaaressa projekti, jossa käytännössä testataan miten säkkiviljely onnistuu hämäläisellä kaupunkialueella.

Projekti on osa Kaupunkiviljelystä järkiruokaa -hanketta.

– Se on selvää, että yksi säkki ei maailmaa pelasta, jos ajatellaan ilmastonmuutosta, hiilitasetta ja ravinnekiertoja, sanoo tutkijayliopettaja ja hankkeen projektipäällikkö Outi Tahvonen HAMKista.

– Mutta tässä on se ajatus, että kaupungissa on paljon ihmisiä. Kun ihmiset kohtaavat näitä prosesseja, siellä tapahtuu oppimista, yhteisöllisyyttä ja sitä kautta osaamista jalkautuu.

Mitkä ovat kaupunkiviljelyn haasteet? Millainen tulevaisuus säkkiviljelyllä kaupungissa voisi olla? Kuuntele, mitä Outi Tahvonen vastaa.

Hämeenlinnan säkkiviljelykokeilussa mukaan valituille kaupunkilaisille tarjotaan kasvatettavaksi lehtikaalia, perunaa ja kääpiösamettikukkaa. Toki jokainen viljelijä voi istuttaa säkkiin myös muita taimia tai siemeniä.

– Tarkoituksena on iloisesti ja ennakkoluulottomasti kokeilla, mitä kaikkea voi tapahtua, kun tehdään säkkiviljelyä paikassa, jossa on paljon muutakin käyttöä, Tahvonen kannustaa.

Toukokuun viimeiseen päivään asti on mahdollisuus hakea säkkiviljelijäksi, jos itseltä ei löydy pihaa tai palstaa. Asiassa voi lähestyä Tuomas Kuvajaa sähköpostitse (etunimi.sukunimi@hamk.fi).

Suosittelemme sinulle