Hyppää sisältöön

Sanoman kantelu Ylen toiminnasta kirvoittaa kritiikkiä: mediatutkijan mukaan Yle on vaarassa romuttua, Helsingin Sanomat arvostelee emokonserniaan

Mediatutkija Anu Koivusen mukaan Sanoman kantelu olisi toteutuessaan isku avoimelle tiedonvälitykselle. Sekä Ylen että Sanoman kanssa yhteistyötä tekevässä tuotantoyhtiössä keskustelua julkisesta palvelusta pidetään tervetulleena.

Pasilan linkkitorni
Sanoman kantelun mukaan Ylen oikeutta tarjota tilausvideopalveluja eli Areenan videosisältöjä tulisi rajoittaa merkittävästi. Kantelussa katsotaan, että Ylen pitäisi saada tarjota verkossa tv-sisältöjä vain lyhyen ajanjakson ajan alkuperäisen lähetyksen jälkeen, ja muunlaisia videosisältöjä pitäisi rajoittaa. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Meeri Niinistö

Mediatutkija Anu Koivunen pitää mediakonserni Sanoman kantelua uhkaavana Yleisradion tulevaisuuden kannalta.

Yle uutisoi torstaina, että Sanoma on tehnyt valtiontukikantelun EU:n kilpailuviranomaiselle. Kantelussa on kyse siitä, millaisia sisältöjä verovaroin rahoitettu media saa julkaista. Kantelun mukaan Areenaa ja Ylen sähköisiä oppimissisältöjä pitäisi rajoittaa nykyisestä.

Mediatutkija Koivunen pitää mielenkiintoisena, että Sanoma teki kantelunsa pian Medialiiton tekemän kantelun jälkeen. Medialiiton kantelun mukaan Yle syö verkossa sanomalehtien digimarkkinoita.

Koivunen kiinnittää huomiota siihen, että keskustelua ei käydä julkisesti vaan EU:n komission kautta.

– Sanoman kantelu noudattaa samaa logiikaa kuin Medialiiton kantelu. Vaikutetaan suomalaiseen päätöksentekoon komission kautta. Tehdään kantelu komissiolle, jonka jälkeen salassapidettävänä asiana yritetään vaikuttaa siihen, miten eduskunta päättää Ylen toiminnasta.

Koivunen sanoo, että toteutuessaan kantelu olisi äärimmäinen isku sille, että informaatio ja kulttuuri ovat kaikille saatavilla.

– Toteutuessaan kantelu romuttaisi julkisen palvelun median Suomessa. Laadukasta tietoa ja sen saatavuutta pidetään demokratian kohtalon kysymyksenä. Se, että tällaisessa ajassa eduskunta joutuisi tilanteeseen lähteä romuttamaan infrastruktuuria, on iso kysymys.

Professori, mediatutkija Anu Koivunen Helsingin keskustakirjasto Oodissa
Mediatutkija Anu Koivusen mielestä Sanoman kantelu on jatkumoa kaupallisen median pyrkimyksille rajata Yleä tarkemmin. Kuva: Raili Tuikka / Yle

Kantelu koskee Ylen mukaan sekä Yle Areenaa että sähköisiä oppimissisältöjä. Mediatutkija Koivunen näkee, että kantelu kyseenalaistaa samaan aikaan sekä Ylen laajan että kapean tehtävän kyseenalaistaessaan Areenan toimintalogiikan ja yleissivistävän tehtävän.

Sanoma perustelee kantelua sillä, että Suomen kaltaisilla pienillä markkinoilla pelisääntöjen on oltava tarkat, jotta yksityinen ja julkinen media voivat toimia rinnakkain.

– Minun korvissani kuulostaa, että se on loogista jatkumoa pidemmälle kaupallisen median pyrkimykselle rajata Yleä tarkemmin ja vaikuttaa siihen, mitä Yle tekee.

Sanoman kantelu puhutti myös tv-alan Kultainen Venla -gaalan alla perjantaina. Ohjaaja Antti-Jussi Annila kertoi Ylelle ihmettelevänsä Sanoman kantelua. Ohjaaja-käsikirjoittaja Atte Järvisessä Sanoman toiminta herätti huolestuneita ajatuksia.

– Tuntuu itselleni kohtuuttomalta. Jos tuo logiikka vietäisiin loppuun asti, sittenhän Yle loppuisi kokonaan, Järvinen sanoi.

Ohjaaja Antti-Jussi Annila ja ohjaaja-käsikirjoittaja Atte Järvinen kommentoivat Sanoman kantelua Ylelle Kultainen Venla -gaalan alla perjantaina.

Liikenne- ja viestintäministeriö antaa komissiolle vastauksen kanteluun kesäkuussa.

Keskustelu tervetullutta

Tuotantoyhtiö Aito Median perustaja ja hallituksen jäsen Eero Hietala sanoo, ettei Sanoman avaus tullut yllätyksenä. Hänen mukaansa on tärkeää käydä keskustelua Yleisradion tehtävästä mediamurroksen keskellä.

– Oma näkemykseni on, ettei Yleisradion tarjontaa kannattaisi kutistaa mitenkään kovin pieneksi, mutta keskustelua pidän hyvänä asiana.

Aito Media tekee tv-ohjelmia muun muassa Ylelle.

Hietala muistuttaa, että Yle Areenaa on pidetty poikkeuksellisena onnistumisena myös muualla Euroopassa.

– Missään muualla ei julkisen varoin pidetty suoratoistopalvelu ole pystynyt laittamaan Netflixille kampoihin. Jos sitä kutistetaan ja pienennetään, on selvää, että tämä asema katoaa.

Hietala ymmärtää myös kauppallisten toimijoiden tilannetta – Aito Media tekeekin tuotantoja myös Sanomalle. Hietalan mukaan olisi tärkeää miettiä myös sitä, miten kotimaiset kaupalliset toimijat voisivat saada kansainväliset jätit kuriin ja velvoittaa niitä tilaamaan myös suomalaista sisältöä.

Aito Median Eero Hietala pitää Yle Areenaa merkittävänä tuotantoyhtiöiden näkökulmasta.

Hietala sanoo, että jos Areenaan tilattaisiin vain epäkaupallisiksi katsottuja tuotantoja, se ajaisi Ylen puun ja kuoren väliin.

– Erikoiselta tuntuisi, että ohjelmia tehtäisiin vain marginaalisille yleisöille. Eihän Yle ole koskaan toiminut niin. Ylen yksi tehtävä on kansan yhdistäminen.

Sanoman kantelu Ylen toiminnasta sai perjantaina kritiikkiä Sanoman sisältä. Konserniin kuuluva sanomalehti Helsingin Sanomat julkaisi pääkirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa se kutsuu kantelua ajastaan jälkeen jääneeksi, koska Areenasta on jo muodostunut suomalaisille merkittävä sivistyspalvelu.

Pääkirjoituksen mukaan Sanomalta voi odottaa parempaa ymmärrystä siitä, kuinka olennainen osa Yle on suomalaisen hyvinvointivaltion sivistyspääomaa. Helsingin Sanomien mukaan kantelu voi olla lehden emokonsernin liiketoiminnan kannalta kuitenkin perusteltu, ja on poliitikkojen ja viranomaisten tehtävä tehdä Ylen toiminnalle selkeät pelisäännöt.

Tavoittelimme juttua varten myös muita tuotantoyhtiöitä ja sisällöntuottajien yhdistystä. Tahot eivät halunneet kommentoida asiaa.

Lue myös:

Mediayhtiö Sanoma haluaa rajoittaa Yle Areenaa  – konserni kanteli EU:n komissiolle Yleisradiosta

Yle-lain muutos etenee – tätä kiista Ylen tekstisisällöistä tarkoittaa

Suosittelemme sinulle