Hyppää sisältöön

Poliisi aloittaa esiselvityksen pääministerin ateriakorvauksesta – VNK: Ohjeistusta on täsmennetty muun muassa aamiaisten osalta kesällä 2019

Poliisin selvitys koskee virkamiesten toimia, ei pääministeriä itseään, poliisi korostaa. Marin itse sanoo luottaneensa asiassa virkamiehiltä saamaansa tietoon. Asiasta on tullut kahdeksan kantelua oikeuskanslerille ja oikeusasiamiehelle.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) aamiaisista nousi jupakka Iltalehden tiistaina julkaiseman jutun jälkeen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Helsingin poliisilaitos tekee esiselvityksen valtioneuvoston kanslian myöntämästä pääministerin ateriakorvauksesta, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Asiasta on tehty poliisille ainakin yksi tutkintapyyntö, joka pohjautuu julkisuudessa esiintyneisiin tietoihin ateriakorvauksesta. Asia nousi esiin Iltalehden julkaistua jutun (siirryt toiseen palveluun) pääministeri Sanna Marinin (sd.) saamasta ateriakorvauksesta tiistaina.

Poliisi arvioi esiselvityksessään, onko syytä epäillä virka- tai jotain muuta rikosta sen osalta, että pääministerille on korvattu aterioita, vaikka ministeripalkkiolaki ei tätä ainakaan sanamuotonsa perusteella näytä mahdollistavan.

– Korostan, että esiselvitys ei koske millään muotoa pääministeriä tai tämän virkatoimia, sillä niiden arvioimiseen esitutkintaviranomaisella ei ole itsenäistä toimivaltaa. Tässä vaiheessa arvioidaan ainoastaan valtioneuvoston kanslian muiden virkamiesten menettelyä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Teemu Jokinen poliisin tiedotteessa.

Valtioneuvoston kanslian aamiaiskäytännöistä on perjantaihin mennessä tehty oikeuskanslerille viisi, ja eduskunnan oikeusasiamiehelle kolme kantelua, kirjaamoista kerrotaan.

VNK:n Lankinen: Kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista

Asiasta vastaavan valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteerin Timo Lankisen mukaan pääministerin virka-asunnosta, sen kunnossapidosta ja tukipalveluista vastataan sekä lain että valtioneuvoston ohjesäännön mukaisesti.

Ministereille maksettavat palkkiot ja korvausten perusteet määritellään laissa.

Lankisen mukaan valtioneuvoston kanslia päivitti pääministerin virka-asuntonaan käyttämän Kesärannan palveluita koskevan valtioneuvoston kanslian ohjeen viimeksi kesäkuussa 2019.

Kesäkuussa 2019 pääministerinä aloitti Antti Rinne (sd.).

Päivitetyssä ohjeessa täsmennettiin Kesärannassa asumiseen liittyviä palveluita, kuten ravitsemispalveluita. Kyse on Lankisen mukaan palveluista, joita on aikaisemminkin ollut pääministerien käytettävissä.

Ohjeen mukaisesti silloin, kun pääministeri asuu tai yöpyy Kesärannan virka-asunnossa, voi tilata aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, Lankinen viestittää Ylelle.

– Näihin liittyvät kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista. Vastaavia palveluita on myös aiemmin annettu Kesärannassa virka-asunnossa asuneille pääministereille, Lankinen kertoo.

Marin: En ole pyytänyt ateriaetua, hyvä että asia selvitetään

Pääministeri Sanna Marin kommentoi poliisin esiselvitystä Twitterissä tuoreeltaan perjantaina. Marin muistuttaa, ettei hän ole pääministerinä pyytänyt ateriaetua, vaan hänelle on kerrottu sen sisältyvän Kesärannassa asumiseen. Marinin mukaan hänelle sanottiin myös, että näin on toimittu myös aiempien pääministerien aikana.

Marin kertoo pyytäneensä, että hankinnat keskeytetään, kunnes asiaan on saatu selvyys. Hän sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että menettely selvitetään ja kertoo luottaneensa asiassa virkamiehiltä saamaansa tietoon ja ohjeistukseen.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: onko aamiaiskohu paisunut liian suureksi ja avaako se laajemman keskustelun?

Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia pahoittelee aamiaisrahoista noussutta mielipahaa – Päivi Lipponen vaati aiemmin oikaisua

Iltalehden juttu synnytti jupakan Marinin aamiaisista – nyt politiikan ja viestinnän asiantuntijat kertovat, mikä kaikki asiassa kuohuttaa

Suosittelemme sinulle