Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yritys sai satojentuhansien eurojen urakat ilman kilpailutusta Utsjoella – tarkastuslautakunta näkee sopimuksen teossa muitakin ongelmia

Kyse on koulujen rakennustyön valvonnasta, josta päätti kunnan tilatyöryhmä. Tarkastuslautakunnan puheenjohtajan mukaan tilatyöryhmä ylitti valtuutensa.

Karigasniemen uusi koulu.
Tarkastuslautakunnan mukaan Karigasniemen koulun rakennustyön valvonta olisi pitänyt kilpailuttaa. Uusi koulu valmistui viime syksynä, jolloin kuva on otettu. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle
Pekka Viinikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Utsjoella on paljastunut vakavia puutteita isojen rakennusurakoiden valvonnan hankinnassa. Satojen tuhansien eurojen arvoiset valvontasopimukset on allekirjoitettu ilman kilpailutusta.

– Normaalisti, kun kunta hankkii ostopalveluina erilaisia tehtäviä, ne kilpailutetaan hankintalain säädösten mukaan. Tässä sitä ei ole tehty, toteaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ismo Manninen.

Mannisen mukaan valvontasopimusten yhteissumma kahdelta vuodelta on tähän mennessä 223 358 euroa ja arvonlisäverot. Kulut nousevat vielä, koska tarkastuslautakunnalla ei ole tiedossa tämän vuoden laskutuksia.

Yrittäjä itse mukana tilatyöryhmässä

Valvonnan hankki kunnan tilatyöryhmä. Mannisen mukaan tilatyöryhmään kuuluu muun muassa valvonnan suorittanut insinööritoimiston yrittäjä. Yle ei saanut selville sitä, onko yrittäjä osallistunut hankintapäätösten tekoon. Yrittäjä itse kieltäytyi kommentoimasta asiaa millään tavalla.

Lisäksi tilatyöryhmään kuuluu Utsjoen kuntajohtoa, kuten kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio, kunnanhallituksen puheenjohtaja ja yksi sen jäsen sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Muista virkamiehistä ryhmässä on muun muassa kunnan rakennustarkastaja.

Tarkastuslautakunta kyseenalaistaa muutoinkin vuonna 2018 perustetun tilatyöryhmän toiminnan. Sen mukaan sivistystoimen tilatyöryhmän tehtävään ei edes kuulu hankintasopimuksista päättäminen.

– Tilatyöryhmä on ottanut isomman roolin kuin mandaatti antaa. Sillä ei ole ollut hankintavaltuuksia tähän, täsmentää ykskantaan puheenjohtaja Manninen.

“Työryhmä ei saa vastuuvapautta”

Tilintarkastuskertomuksen käsittelee seuraavaksi Utsjoen kunnanhallitus, josta se etenee kunnanvaltuuston päätettäväksi. Tarkastuslautakunnan puheenjohtajan Ismo Mannisen mukaan asiaa tarkastellaan tiheällä siivilällä ja tilatyöryhmälle ei tulisi myöntää vastuuvapautta,

– Kyllä virkamiestenkin olisi pitänyt ymmärtää asia paremmin. Mielenkiinnolla odotan valtuuston kokousta, mitä tässä tapahtuu.

Yle ei tavoittanut Utsjoen kunnanjohtajaa Vuokko Tieva-Niittyvuopiota ja vt. kiinteistöpäällikköä, rakennustarkastaja Markku Porsangeria kommentoimaan tapahtumia.

Suosittelemme