Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Rikoksesta epäiltyä tai tuomiostaan kertomatta jättänyttä ehdokasta ei saa listoilta pois

Vihreiden ehdokasta epäillään parituksesta. Helsingin Sanomien mukaan perussuomalaisten ja kokoomuksen listoilta löytyy lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomittuja.

Tampereen vihreiden ehdokkaat vaalimainoksessa.
Tampereella paritusepäilyn kohteena olevan ehdokkaan kuva on repäisty kadunvarsimainoksesta pois. Kuva: Antti Eintola / Yle
Anna Sirén
Avaa Yle-sovelluksessa

Tamperelaista kuntapolitiikkaa on viime päivät kiehuttanut uutinen siitä, että poliisi epäilee vihreiden kuntavaaliehdokasta parituksesta.

Jos ehdokasta aletaan epäillä rikoksesta juuri vaalien alla, asia on erityisen kiusallinen puolueelle. Lukkoon lyödyiltä listoilta ei saa ketään pois, vaikka ehdokkaasta näyttäisi koituvan enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Vaalilaki on yksiselitteinen tässä asiassa. Kun ehdokasasettelu on vahvistettu ja yhdistelmät laadittu, ei poistamisia voi tehdä. Äänestäjät voivat luottaa siihen, että tietyn pisteen jälkeen muutoksia ehdokkaissa ei enää tapahdu, sanoo Tampereen keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen listoilla seksuaalirikollisia

Ehdokkaiden taustat pyritään puolueissa tarkistamaan, mutta listoille päätyy silti jopa vakavista rikoksista tuomittuja henkilöitä. Helsingin sanomat uutisoi neljän kunnallisvaaliehdokkaan saaneen tuomion lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Kolme tuomion saaneista – kaksi perussuomalaista ja yksi kokoomuksen ehdokas – on saanut teoistaan ehdollista vankeutta. Kangasalla kokoomuksen listoilla oleva mies tuomittiin kolme vuotta sitten sakkoihin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mikään ei estä äänestäjää antamasta ääntään rikoksesta tuomitulle tai epäillylle. Äänimääriä kuitenkin hillinnee se, että tyypillisesti rikosepäilyn tullessa ilmi useimmat puolueet sanoutuvat julkisesti irti ehdokkaan tukemisesta. Esimerkiksi Tampereella parituksesta epäillyn miehen nimi poistettiin puolueen verkkosivuilta ja kampanjointi hänen kanssaan loppui, vaikka nimi listoilla yhä lukeekin.

ennakkoäänestys kuntavaalit 2021 äänestyslipuke vaalileima vaalikuori
Kuva: Maxim Fedorov / Yle

Myös kuollutta voi äänestää

Listoilta voi vaalien alla löytyä myös edesmenneen nimi. Tampereella RKP:n ehdokkaana ollut pitkäaikainen valtuutettu Peter Löfberg menehtyi toukokuussa.

Vastaavassa tilanteessa on oltu aiemminkin, Tampereen keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa kertoo.

– Vuonna 2008 ehdokas menehtyi sen jälkeen kun ehdokasasettelu oli päättynyt ja listat lyöty lukkoon. Hän sai vaaleissa 18 ääntä.

Kuolleen ehdokkaan äänisaalista käsitellään samoin kuin muidenkin. Äänet lasketaan oman puolueen – tai Löfbergin tapauksessa vaaliliiton kautta kokoomuksen – pottiin.

– Mikäli edesmennyt ehdokas näyttäisi saavan niin paljon ääniä, että tulisi valituksi, hänet sivuutettaisiin ja tilalle nousisi normaaliin tapaan vertauslukujen perustella seuraavana vuorossa oleva, Perämaa sanoo.

Lue lisää:

Perussuomalaisten ehdokas Kannonkoskella tuomittu lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta – "Meitä on huijattu", sanoo vaalipäällikkö

Suosittelemme sinulle