Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kesähäät pelastuvat: Helsingin tuomiokirkkoon voidaan ottaa nyt 120 henkeä, Tampereen ja Lapuan hiippakunnissa vieraita saa olla useita satoja

Helsingin ja Espoon hiippakuntien kirkkoihin muodostetaan kymmenen hengen sektoreita. Mikkelissä sektorit ovat 50 vieraalle. Tampereen ja Lapuan hiippakunnissa kirkkoon voi päästä jo useita satoja henkilöitä.

Helsingin tuomiokirkko voidaan jakaa 12 sektoriin.
Helsingin tuomiokirkkoon voidaan ottaa 120 vierasta, kun tila jaetaan 12 lohkoon. Kuva: Clarissa Jäärni / Yle
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronarajoitusten höllennysten myötä kesähäitä voidaan järjestää isommallekin juhlayleisölle kaikkialla maassa.

Helsingin ja Espoon hiippakuntien kirkkoihin muodostetaan kymmenen hengen sektoreita. Kunkin lohkon täyttämisessä huomioidaan turvavälit, ja kulkeminen kirkossa järjestetään niin, että vieraat eri lohkoista eivät kohtaa toisiaan.

Helsingin tuomiokirkossa sektorimalli otettiin käyttöön torstaina. Kirkko voidaan enimmillään jakaa 12 sektoriin, jolloin vieraiden enimmäismäärä nousee 120 henkilöön.

Monet hääparit laajentavat vihkitilaisuuden kutsulistaa nyt nopealla aikataululla, kertoo Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä.

Kirkkoherra Marja Heltelä
"Ihan varmasti kuluvan viikonlopun hääparit miettivät, ketä vielä voisivat vihkitilaisuuteen kutsua", kirkkoherra Marja Heltelä sanoo.  Kuva: Helsingin tuomiokirkkoseurakunta

– Olen todella iloinen kaikkien vihkiparien puolesta. Toivottavasti nyt päästään siihen tilanteeseen, että näitä onnen hetkiä voidaan viettää täydellä sydämellä ja juuri sillä kokoonpanolla kuin halutaan.

Uusi rajoituskäytäntö koskee kirkon lakisääteistä toimintaa, kuten jumalanpalveluksia, häitä, hautajaisia sekä kasteita. Sen sijaan esimerkiksi kirkkokonserteissa sektorimallia ei voida soveltaa.

Asiasta uutisoi aiemmin Kirkko ja kaupunki.

Tampereen ja Lapuan hiippakunnissa kirkkoon voidaan ottaa jopa useita satoja vieraita

Kuopion ja Mikkelin hiippakunnissa on jo pidempään ollut käytössä sektorimalli, mutta siellä lohkoissa voi istua korkeintaan 50 henkilöä. Sektorimalli on käytössä myös Oulun hiippakunnassa, missä lohkojen maksimikoko vaihtelee alueellisten viranomaisrajoitusten mukaisesti. Ylärajaa yleisölle ei ole.

Turun arkkihiippakunnassa kirkkoon voidaan ottaa 50 prosenttia täydestä kapasiteetista mutta korkeintaan 50 henkilöä.

Tampereen hiippakunnassa kirkollisiin tilaisuuksiin ei ole osallistujamäärän ylärajaa kunhan kahden metrin turvavälejä voidaan noudattaa. Poikkeuksen muodostaa Kanta-Hämeen alue, missä kokoontumisrajoitus on 10 henkilöä. Lapuan hiippakunnassa kokoontumisrajoitukset raukeavat kuluvan viikonlopun jälkeen Jämsän seurakuntaa lukuun ottamatta.

– Usein kirkkotilat ovat todella isoja, joten parin metrin turvaväleillä vihkitilaisuuteen voi mahtua useita satoja vieraita, Lapuan hiippakuntadekaani Terhi Kaira sanoo.

Porvoon hiippakunta ei muodosta yhtenäistä maantieteellistä aluetta, koska siihen kuuluvat kaikki Suomen ruotsinkieliset seurakunnat. Seurakunnissa noudatetaan sen sijainnin mukaisia alueellisia rajoituksia.

Täsmennetty 30.5. klo 12.00: Tampereen hiippakunnassa osallistujamäärän on rajattu 10 henkilöön Kanta-Hämeen alueella.

Lue myös:

Kesän kirkkohäät siintävät monen parin mielessä – Helsingissä varaustilanne on vuoden 2019 tasolla

Historiallinen pudotus: alle puolet helsinkiläisistä kuuluu enää luterilaiseen kirkkoon

Suosittelemme sinulle