Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Iisalot jatkavat valmentamista Saksassa, vaikka kiinnostusta oli ympäri Eurooppaa – tiukat lisenssikriteerit sulkivat heti Espanjan ja Turkin pois

Tuomas ja Joonas Iisalo ovat tehneet kahden vuoden sopimuksen Saksan Bundesliiga-seura Bonniin. Tuomas Iisalo kuvaa askelta maltilliseksi Crailsheimissa tehtyjen urotekojen jälkeen.

Tuomas Iisalo kentän laidalla.
Tuomas Iisalo valmensi veljensä Joonas Iisalon sekä valmennustiimiin kuuluneen Juho Kailion kanssa Crailsheim Merlinsin tällä kaudella puolivälieriin asti. Kuva: imago images/Eibner/ All Over Press
Roope Visuri,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuomas Iisalo ja hänen veljensä Joonas Iisalo tekivät päättyneellä koripallon Bundesliiga-kaudella ihmeitä, kun he johdattivat sarjan häntäpään budjetilla operoivan Crailsheim Merlinsin runkosarjassa viidenneksi ja pudotuspeleihin. Suoritus sai paljon suitsutusta.

Puolivälieriin pääsy oli seuralle historiallinen saavutus. Suomalaiskaksikon lähtö oli selvillä jo hyvissä ajoin. Vuodesta 2016 Merlinsia valmentanut Tuomas Iisalo totesi huhtikuussa Yle Urheilulle, ettei hän ollut sen hetkisillä tiedoillaan halukas sitoutumaan joukkueeseen.

Nyt hänelle ja Joonas Iisalolle on avautunut uusi mahdollisuus näyttää valmennusosaamistaan, sillä he ovat tehneet kahden vuoden sopimuksen Bundesliiga-joukkue Baskets Bonnin kanssa.

Bonn ei ollut ainoa vaihtoehto suomalaisveljeksille, sillä menestys Merlinsin peräsimessä oli avannut uusia ovia. Heistä oltiin kiinnostuneita ympäri Eurooppaa, joten he miettivät Bonnin tarjousta hyvin tarkasti.

– Tämä on maltillinen askel, Saksasta puhelimitse tavoitettu Tuomas Iisalo kuvaili Yle Urheilulle.

Vaativa valmennustyyli

Iisalon mukaan muualla Euroopassa työympäristö ei olisi ollut yhtä tasapainoista kuin Saksassa, jossa veljekset viihtyvät hyvin. Monien Euroopan muiden huippumaiden pääsarjoissa ulkomaalaiselta valmentajalta vaaditaan valmennuslisenssiin myös enemmän eurokilpailukokemusta, kuten esimerkiksi neljän parhaan joukkoon sijoittumista Euroopan suurissa sarjoissa.

– Se sulki maita kuten Espanja ja Turkki suoraan pois. Tosi paljon oli kiinnostusta ja jotain olisi voinut auetakin, jos olisimme halunneet jäädä odottamaan. Tosi paljon oli kiinnostusta ja jotain olisi todennäköisesti auennut, jos olisimme jääneet odottamaan. Meidän mielestämme Bonnin tarjous oli sen verran hyvä, että emme halunneet sivuuttaa sen määräaikaa.

Iisalo korosti myös, että heille on tärkeää löytää sellainen työympäristö, jossa heillä on riittävä autonomia tehdä omannäköistä työtä. Iisalon mukaan se on ollut iso osa heidän menestystään.

– Olemme halunneet yhtenäisen näkemyksen joukkueen rakennuksesta ja kulttuurista. Meillä on hyvin vaativa valmennustyyli, joten silloin on tosi tärkeää, että seura hoitaa omat velvoitteensa erittäin huolellisesti ja pelaajilla on tosi hyvä olla. Se toimii vastapainona vaativalle harjoitusarjelle, Iisalo sanoi.

Joonas Iisalo (vas.) ja Tuomas Iisalo kuvassa.
Joonas Iisalo (vas.) toimi Crailsheim Merlinsin apuvalmentajana vuodesta 2019 lähtien. Tuomas Iisalo valmensi joukkuetta vuodesta 2016 lähtien. Kuva: imago images/Eibner/ All Over Press

Oman näköinen joukkue

Jos Crailsheim Merlinsin kohdalla esiin tuotiin aina seuran pieni budjetti, on Bonn resursseiltaan paljon suurempi. Iisalo kuvaa tulevaa seuraansa hyväksi, luotettavaksi ja potentiaaliseksi organisaatioksi, jossa suuremmat resurssit mahdollistavat tulevaisuuden aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Seura omistaa ainoana Bundesliiga-seurana opeliareenansa, markkina-alue on suuri ja se on perinteinen seura Bundesliigassa,

– Meillä on hyvä mahdollisuus menestyä, Iisalo uskoo.

Bonn sijoittui tällä kaudella vasta 13. sijalle, mikä oli seuralle suuri pettymys. Kuten sitä edellinenkin kausi, jolloin pudotuspelit jäivät joukkueelle vain haaveeksi. Nyt seura haluaa selkeästi muutosta parempaan ja Iisalon veljekset ovat siinä ratkaisuasemassa. He pääsevät rakentamaan joukkuettaan suhteellisen puhtaalta pöydältä.

– Käytännössä lähdemme kasaamaan täysin oman näköistä joukkuetta, mutta odotukset ovat maltilliset. Tavoitteet asetetaan jossain vaiheessa kautta, mutta budjetti on sellainen, että sillä pitäisi pystyä kisaamaan pudotuspelipaikasta heti ensi vuonna.

Iisalo on oppinut viime vuosien aikana paljon. Hänen mielestään tärkein oppi on ollut se, että seuralla ja valmentajilla täytyy olla mahdollisimman vähän ristikkäisiä agendoja. Päätavoitteet täytyy olla jokaisella osapuolella selvät.

– Valmentajat arvioidaan voittamisen perusteella joko lyhyellä tai keksipitkällä tähtäimellä, useimmiten hyvin lyhyellä. Me pääsimme tähän asemaan sillä, että meillä kaikki toiminta tähtäsi siihen, että voitamme mahdollisimman paljon pelejä, Iisalo muistutti.

Ei parhaita, vaan sopivimmat

Iisalot haluavat löytää tulevaan joukkueeseensa hinta-laatusuhteeltaan hyviä pelaajia; ei parhaita pelaajia, vaan nimenomaan sopivimmat pelaajat heidän konseptiinsa. Iisalo haluaa, että pelaajat täydentävät toisiaan, heillä on oppijan mieli ja he tekevät paljon töitä uusien asioiden eteen.

– Kaksi edellistä kautta ovat osoittaneet sen, että kehitys voi olla aika hurjaa kauden aikana. Bundesliiga on ehdottomasti sellainen sarja, missä yrityksen taso pitää pystyä maksimoimaan, Iisalo sanoi.

– Olemme pystyneet vielä lisäämään siihen erittäin voimakkaan kollektiivisen identiteetin. Maksimaalinen yritys ja kollektiivinen pelitapa ovat ne, jotka ovat mahdollistaneet menestyksen tähän mennessä.

Lue myös:

Seitsemän tunnin bussimatkoja ilman taukoja ja lasten kotiopettamista – Tuomas Iisalon sensaatiojoukkue hurjassa lennossa vaikeuksista huolimatta

Bundesliigassa valmentavat Iisalon veljekset jättävät seuran kauden jälkeen – huhut pääsivät ulos ennen aikojaan: "Vaikeutti joukkueen keskittymistä"

Tuomas Iisalon yllättäjäjoukkueen saumat satumaiseen kauden päätökseen sulivat: sarjan pienimmän budjetin joukkue menetti avainpelaajansa koronatauolla

Suosittelemme